Αριστοτέλης: Συμπαράσταση στον αγώνα των κατοίκων της περιοχής Σεπολίων για την απομάκρυνση της κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην οδό Δράμας 95

2019-11-03 06:39

1/11/2019

 

Για μια ακόμη φορά επανερχόμαστε για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας στις περιοχές των σχολείων μας, με αφορμή την εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην οδό Δράμας 95 (εγκατάσταση Δεκέμβριος 2018, κωδικός αριθμού θέσης 1202856 και κωδική ονομασία «ΣΕΠΟΛΙΑ ΔΡΑΜΑΣ»).

 

Στη διάρκεια των προηγούμενων ετών (από το 2004 μέχρι σήμερα) πολλές φορές το σωματείο μας μαζί με συλλόγους γονέων, τους κατοίκους και συλλογικότητες γειτονιάς, κατορθώσαμε την απομάκρυνση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, που είχαν τοποθετηθεί στις γειτονιές μας. Από τότε με υπομνήματά μας ζητούσαμε να σταματήσει η ανεξέλεγκτη και κατά συρροή τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, αλλά και την άμεση απομάκρυνση όσων είχαν τοποθετηθεί παράνομα ή «νόμιμα».

 

Οι κυβερνήσεις και το κράτος στο διάστημα αυτό αντί να προστατεύσουν τους κατοίκους από την όχληση και τις βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία τους προχώρησαν σε νέες διευκολύνσεις προς τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, αίροντας περιορισμούς που υπήρχαν, τροποποιώντας διατάξεις ακόμα και της πολεοδομικής νομοθεσίας που απαγόρευε την τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε κτήρια που είχαν αυθαίρετες κατασκευές.

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει μεταξύ των άλλων την ευθύνη της προάσπισης της υγείας των δημοτών από πιθανές βλαβερές συνέπειες.

 

Είναι γνωστές οι έρευνες και μελέτες των κ. Λουκά Μαργαρίτη, καθηγητή στον τομέα βιολογίας και κυττάρου και βιοφυσικής στο ΕΚΠΑ. Του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη καθηγητή γενετικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Του Στέφανου Τσιτομενέα καθηγητή τηλεπικοινωνιών στο ΤΕΙ.

 

Ακόμα και για τους ισχυρισμούς περί «νόμιμης τοποθέτησης» η εν λόγω κεραία παραβιάζει την αρχή της προφύλαξης (όπως ορίζεται από τις οδηγίες της ευρωπαϊκής ένωσης περί της αρχής της προφύλαξης 2/2/2000), σύμφωνα με την οποία πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης όταν υπάρχουν επαρκείς λόγοι να θεωρείται ότι η εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας δημιουργεί κινδύνους ανεπανόρθωτης βλάβης στη σωματική και ψυχική υγεία των κατοίκων της περιοχής όπου βρίσκεται η εγκατάσταση καθώς και στο περιβάλλον, ακόμη κι αν δεν μπορεί να αποδειχθεί πλήρως η  αιτιώδης σχέση μεταξύ της επίμαχης εγκατάστασης και των επιβλαβών συνεπειών από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπει. (Σχετική απόφαση 303/2017 του μονομελούς πρωτοδικείου Πατρών).

 

Συντασσόμαστε με τους κατοίκους της περιοχής και ζητάμε:

 

Άμεση απομάκρυνση της παραπάνω κεραίας, καθώς και όλων όσων βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, γηροκομεία.

 

Να σταματήσουν οι υπηρεσίες την έγκριση τοποθέτησης νέων κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή.

 

 

 

 

 ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

 

                                   Η πρόεδρος                                      Ο γραμματέας

                     

                                Χαλικιά Τατιάνα                            Σακαρετσάνος Λάμπρος