Αριστοτέλης :Ψήφισμα στήριξης στους 12 φοιτητές του Φυσικού Κρήτης

2017-02-09 23:27

 

Συμπαραστεκόμαστε τους 12 φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης οι οποίοι διώκονται από τους ίδιους τους καθηγητές τους και θα δικαστούν -μετά από αρκετές αναβολές- στις 10 Φλεβάρη 2017 κατηγορούμενοι για τη συνδικαλιστική τους δράσης και τις κινητοποιήσεις που είχαν πραγματοποιήσει τον Οκτώβριο του 2011 ενάντια στο Νόμο Διαμαντοπούλου.

 

Το φθινόπωρο του 2011 είχαμε αντιδράσεις τόσο των φοιτητών όσο και του συνόλου των διδασκόντων και μαζικές κινητοποιήσεις-καταλήψεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ όλης της χώρας για κατάργηση του  Νόμου Διαμαντοπούλου (4009/2011), που σκοπό είχε να υποβαθμίσει τον δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων, έκανε αλλαγές στο αυτοδιοίκητό τους με τα νέα Συμβούλια διοίκησης, καταργούσε το άσυλο, αφαιρούσε το δικαίωμα συνδικαλισμού των φοιτητών και εφάρμοζε τις διαγραφές των φοιτητών.

 

Η Γενική Συνέλευση των φοιτητών του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης πραγματοποίησε κατάληψη μιας εβδομάδας. Μετά το τέλος των καταλήψεων ξεκίνησε κανονικά η εξεταστική περίοδος του Σεπτεμβρίου στα Πανεπιστήμια, αλλά στο Φυσικό της Κρήτης οι καθηγητές αποφάσισαν να στερήσουν την εξέταση 4 υποχρεωτικών μαθημάτων που είχαν χαθεί την περίοδο της κατάληψης.


Ο Σύλλογος Φοιτητών κατέθεσε αίτημά στη Γενική Συνέλευση των Καθηγητών του Τμήματος και παράλληλα κάλεσε σε παράσταση διαμαρτυρίας. Οι καθηγητές αποφάσισαν να σταματήσουν την συνέλευση, αρνήθηκαν να συζητήσουν το θέμα, κάλεσαν την αστυνομία για να "απομακρύνουν" τους φοιτητές και επέβαλαν πειθαρχικές κυρώσεις στους περισσότερους από τους φοιτητές με αναστολή εξαμήνου. Επιπλέον, υπέβαλαν μηνύσεις εναντίον των 12 φοιτητών για παράνομη κατακράτηση και απόπειρα παράνομης βίας.

 

Η ποινική δίωξη αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη δίωξη σε φοιτητές στη Μεταπολιτευτική Ελλάδα. Η υπόθεση των 12 δεν είναι «ποινική» αλλά ξεκάθαρα πολιτική. Η στοχοποίηση των συγκεκριμένων φοιτητών για μια συλλογική και αγωνιστική κινητοποίηση είναι μια τακτική που χρησιμοποιείται γενικά για την αποδυνάμωση των αγώνων. Στη θέση των 12 θα μπορούσε να βρίσκεται κάθε νέος που αγωνίζεται για να ζήσει στη χώρα του με αξιοπρέπεια αλλά και κάθε δημοκράτης πολίτης που παλεύει για το δίκιο του.

 

Απαιτούμε την οριστική αθώωση των 12 φοιτητών

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

   Η πρόεδρος                                   Ο γραμματέας

           Ρέππα Ντίνα                            Σακαρετσάνος Λάμπρος