Αριστοτέλης: Ψήφισμα αλληλεγγύης στον αγώνα των Κύπριων εκπ/κών

2018-09-09 23:37

Το 94,93% των Καθηγητών στην Κύπρο ψήφισε ναι στην απεργία, στη δημοψήφισμα που διοργάνωσε το συνδικαλιστικό τους όργανο, αντιδρώντας στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυπριακή κυβέρνηση. Το συγκεντρωτικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος: Ψήφισαν (έγκυρα ψηφοδέλτια): 5383, NAI 5110 - ποσοστό 94,93%, OXI 273 - ποσοστό 5,07%. Το δημοψήφισμα έγινε ταυτόχρονα σε όλα τα σχολεία της Κύπρου.

 

Χαιρετίζουμε τον αγώνα που δίνουν μαζικά και μαχητικά οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί της Κύπρου για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης.

 

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη, της “μεταμνημονιακής” Κύπρου, ανακοίνωσε στις αρχές Ιούλη σκληρά αντιεκπαιδευτικά μέτρα στα πλαίσια του «εξορθολογισμού» της Εκπαίδευσης!!

 

* Μείωση των αναγκαίων διορισμών στο μισό

 

* Αύξηση ουσιαστικά του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών (μέσω της κατάργησης της σταδιακής μείωσης του με τα χρόνια υπηρεσίας)

 

* Χτύπημα του συνδικαλιστικού κινήματος με κόψιμο των συνδικαλιστικών αδειών

 

* Περιορισμό των εξωσχολικών δραστηριοτήτων (π.χ. εκδρομές – πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.ά.) μετατρέποντας ακόμα περισσότερο το σχολείο σε εξεταστικό κέντρο!

 

Η ρητορεία και η τακτική της κυβέρνησης ίδια: «Εξοικονόμηση», «Εξορθολογισμός». Ενοχοποίηση των εκπαιδευτικών για τα προβλήματα της εκπαίδευσης, υποκίνηση του κοινωνικού αυτοματισμού μέσα από μια εκστρατεία απαξίωσης των Εκπαιδευτικών με δηλώσεις που επιχειρούν να πλήξουν την παιδαγωγική και εργασιακή τους υπόσταση.

 

Η αντιεκπαιδευτική πολιτική που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι εκπαιδευτικοί έχει τη σφραγίδα της ΕΕ, του ΟΟΣΑ, των απαιτήσεων του κεφαλαίου και των εργοδοτών. Την κρίση να πληρώσουν οι εργαζόμενοι και οι νέοι καταβυθίζοντας την εκπαίδευση και κάθε δημόσιο αγαθό και αυξάνοντας τα κέρδη τους.

 

Είναι η πολιτική που έφερε μαζικά στο δρόμο αποφασιστικών κινητοποιήσεων, όλη την περυσινή τη χρονιά τους εκπαιδευτικούς σε όλο τον κόσμο.

 

Οι Έλληνες Εκπαιδευτικοί ξέρουμε τι θα πει «εξοικονόμηση» δαπανών και προσωπικού με τη χρόνια αδιοριστία (10 χρόνια έχουν να γίνουν διορισμοί στην Ελλάδα!), με τις καταργήσεις, συμπτύξεις, συγχωνεύσεις χιλιάδων σχολείων, τα 25άρια και πλέον τμήματα, με χιλιάδες προνήπια και παιδιά με ειδικές ανάγκες έξω από τη δημόσια εκπαίδευση, με τα παιδιά των ΕΠΑΛ να ψάχνουν την ειδικότητά τους σε μεγάλη απόσταση ή και να εξαναγκάζονται να αλλάξουν, με τη συνεχή μετακίνηση των εκπαιδευτικών σε πολλά σχολεία κάθε εβδομάδα, με τη μαθητεία και μισή δουλειά – μισή ζωή για τους νέους.

 

Ξέρουμε τι σημαίνει αύξηση ωραρίου που επιβλήθηκε το 2013. Τι σημαίνει το νέο ολοήμερο δημοτικό το 2016. Όλα οδηγούν σε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και σε απαξίωση των μορφωτικών δικαιωμάτων!

 

Στην Ελλάδα οι, ως και 16 χρόνια (!), συμβασιούχοι Εκπαιδευτικοί γνωρίζουν καλά τι θα πει ανεργία, ελαστική εργασία μια ατέλειωτη Οδύσσεια, κάθε χρόνο και αλλού, από τον Έβρο ως την Κρήτη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την διαλυμένη ζωή τους!

 

Ίδια μέτρα, ίδια αντιλαϊκή πολιτική λοιπόν, με μνημόνια αλλά και χωρίς! Γι αυτό ίδια πρέπει να είναι η απάντηση: Μαζικός αποφασιστικός αγώνας για την ανατροπή της!

 

Για ένα δημόσιο, δωρεάν, δημοκρατικό σχολείο για όλα τα παιδιά, όλη τη γνώση με αξιοπρεπείς, μάχιμους εκπαιδευτικούς. Δυνατότητα που ανοίγει η εποχή μας και συνθλίβει ο σύγχρονος καπιταλισμός για την εξασφάλιση των κερδών και της κυριαρχίας του. Η αλληλεγγύη ανάμεσα στους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς όλων των χωρών είναι όσο ποτέ αναγκαία και πρώτιστο καθήκον.

 

Νίκη στον αγώνα των εκπαιδευτικών της Κύπρου! Νίκη στον αγώνα όλων των εκπαιδευτικών για ένα καλύτερο σχολείο και μια καλύτερη ζωή!

 

Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες της Κύπρου, καλή επιτυχία στον αγώνα σας!

 

Ο αγώνας σας είναι και δικός μας, είναι κοινός ο αγώνας!

 

Η νίκη σας θα είναι και δική μας!

 

Με συναδελφικούς, αγωνιστικούς χαιρετισμούς!

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Η πρόεδρος                                   Ο γραμματέας

         Ρέππα Ντίνα                            Σακαρετσάνος Λάμπρος