Αριστοτέλης : Ψήφισμα αλληλεγγύης στην απολυμένη εργαζόμενη του βιβλιοπωλείου «Πρωτοπορία»

2017-02-09 22:57

 

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στην απολυμένη εργαζόμενη του βιβλιοπωλείου ''Πρωτοπορία'', Α. Σ. που υπέστη βλαπτική-εκδικητική μεταβολή των όρων της συμβάσεως εργασίας της και η οποία έχει προσφύγει με αγωγή στα αρμόδια δικαστήρια, απαιτώντας την προβλεπόμενη από το νόμο αποζημίωση απόλυσης.

 

Η εργαζόμενη δούλευε 13 χρόνια στο βιβλιοπωλείο, στη λιανική πώληση. Ήταν ενεργό μέλος του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου - Ψηφιακών Μέσων Αττικής και για αρκετά χρόνια μέλος του Δ.Σ. Στις 18/1/2016, λίγο καιρό μετά την λήξη της προστασίας που παρέχει ο νόμος σε όσους συμμετέχουν σε συνδικαλιστικά όργανα, η εργοδοσία προχώρησε σε βλαπτική-εκδικητική μεταβολή, με στόχο την ηθική, σωματική και ψυχολογική της εξόντωση και την εξώθησή της σε οικειοθελή αποχώρηση. Ξαφνικά η εργαζόμενη έγινε ''αόρατη'' για εργαζομένους και πελάτες, απομονωμένη, αφού τοποθετήθηκε σε πόστο που δεν έχει καμία σχέση με την ειδικότητα που ορίζει η σύμβασή της, όρθια χωρίς σκαμπό για οκτώ ώρες καθημερινά (επιδείνωση προβλημάτων υγείας) πάνω από έναν πάγκο.

 

Η εργαζόμενη προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας, σε τριμερή συνάντηση, ωστόσο η εργοδοσία συνέχισε να αδιαφορεί, να την απαξιώνει, να την ειρωνεύεται, να κάνει σεξιστικά και ρατσιστικά σχόλια σε βάρος της. Αρχές Μαΐου η εργαζόμενη προχώρησε σε επίδοση εξωδίκου, αιτούμενη την επαναφορά στη θέση εργασίας της πωλήτριας, στο φυσικό βιβλιοπωλείο, διαφορετικά, όπως ορίζει η εργατική νομοθεσία, κάθε βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας σε βάρος του μισθωτού θεωρείται καταγγελία της σύμβασης από μέρος του εργοδότη, ο οποίος υποχρεούται να καταβάλει την προβλεπόμενη αποζημίωση απολύσεως. Η εργοδοσία δεν ικανοποίησε το αίτημα και ταυτόχρονα  αρνήθηκε να καταβάλει την αποζημίωση. Αρχές Ιουνίου  η εργαζόμενη κατέθεσε και αγωγή εναντίον της επιχείρησης ''Πρωτοπορία Α.Ε.''

 

Η αγωγή εκδικάζεται στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΘΕΙ  Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΤΗΣ «ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ»

 

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας

 

                                                                                                                                              ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

                                                     Η πρόεδρος                                           Ο γραμματέας

                                                Ρέππα Ντίνα                             Σακαρετσάνος Λάμπρος