Αριστοτέλης: Οι εκπαιδευτικοί είμαστε στο πλευρό των καθαριστριών των Δημόσιων Σχολικών Μονάδων

2020-02-04 20:38

2/2/2020

 

Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξή μας στο δίκαιο αγώνα των συμβασιούχων καθαριστών-καθαριστριών των δημόσιων σχολείων  για σταθερή και μόνιμη εργασία, οι οποίοι ανήγγειλαν 48ωρη απεργία στις 6 και 7 Φεβρουαρίου. Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων και τις/τους διευθύντριες/ντές κάθε σχολικής μονάδας να σταθούν στο πλευρό των καθαριστριών του σχολείου τους, να διευκολύνουν τη συμμετοχή τους στην απεργία και σε καμία περίπτωση να μην σταθούν εμπόδιο με οποιοδήποτε τρόπο.

 

Οι καθαριστές-καθαρίστριες στα Δημόσια σχολεία με συμβάσεις έργου ακόμα και 19 χρόνων -που δεν μετατρέπονται ποτέ σε αορίστου χρόνου-, με μισθούς πείνας, με πολλά χαμένα μεροκάματα γιατί οι συμβάσεις δεν υπογράφονται σωστά και απλήρωτοι πολύ συχνά για μήνες, κρατούν χρόνια τώρα με το μόχθο τους,  τα σχολεία όρθια και αξιοπρεπή για τους μαθητές μας κι εμάς.

 

Οι  εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των Δημόσιων Σχολείων, αγωνίζονται καθημερινά και μέσα σε αντίξοες συνθήκες, εδώ και πολλά χρόνια, ώστε τα σχολεία των παιδιών μας να είναι καθαρά, ώστε οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να λειτουργούν σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον.

 

Ενώ καλύπτουν  πάγιες και διαρκείς ανάγκες (όπως και οι εργαζόμενες με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου), το κράτος τους θεωρεί εργολάβους καθαρισμού κατ’ αποκοπή και  χωρίς δικαιώματα!

 

Αμείβονται  με  35 ευρώ μικτά τον μήνα για κάθε αίθουσα διδασκαλίας. Το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών τους δεν ξεπερνά τα 300 Ευρώ, ασχέτως ωραρίου και με την υποχρέωση να παραδίδουν  κάθε ημέρα το σχολείο καθαρό και ασφαλές.

 

Δεν έχουν ούτε το στοιχειώδες δικαίωμα στην άδεια, στην ασθένεια, στη μητρότητα!!

 

Αμείβονται μόνο για τις αίθουσες διδασκαλίας, ενώ η αμοιβή για την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων είναι πολύ μικρότερη (αυλές, τουαλέτες, διαδρόμους, γραφεία καθηγητών, εργαστήρια, αμφιθέατρα κλπ).

 

Η μισθοδοσία καθυστερεί αδικαιολόγητα, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι του κλάδου να οδηγούνται σε πλήρη απόγνωση. Για το ζήτημα αυτό αποκλειστική ευθύνη έχει το κράτος και οι δήμοι που αντιμετωπίζουν τις καθαρίστριες ως εργολάβους και ο ΙΝΕΔΙΒΙΜ που δεν τους αποδίδει σε μηνιαία βάση τα χρήματα. Αυτό το αίσχος πρέπει να τελειώνει!

 

Δεν λαμβάνουν δώρο Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα, επίδομα άδειας.

 

Το πρόβλημα υγιεινής και καθαριότητας στα σχολεία μας είναι εξαιρετικά σημαντικό και μας αφορά όλους: γονείς, παιδιά, εκπαιδευτικούς.

 

Ταυτόχρονα, καταγγέλλουμε κάθε απόπειρα μείωσης της αμοιβής του προσωπικού καθαριότητας και του αριθμού των καθαριστριών στις σχολικές μονάδες με τη δικαιολογία των αιθουσών είτε αυτό γίνεται από το Υπουργείο είτε από το Δήμο Αθηναίων! Καταγγέλλουμε επίσης, την πρακτική του Δήμου Αθηναίων και των σχολικών επιτροπών να αποσπάσει ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ χρήματα από τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών μονάδων για ζητήματα της καθαριότητας. Τα χρήματα της κρατικής επιχορήγησης δεν αποτελούν «πορτοφόλι» της σχολικής επιτροπής για να τα διοχετεύει για να καλύπτει άλλες υποχρεώσεις του δήμου και του κράτους! Δηλώνουμε ότι αυτή η πρακτική είναι εντελώς παράνομη. Ο δήμος της Αθήνας οφείλει να αποζημιώνει κάθε μήνα τις καθαρίστριες, διαθέτοντας τα ποσά από ειδικό κωδικό του δήμου και όχι των σχολείων.

 

Τεράστιες είναι οι κυβερνητικές ευθύνες γιατί δεν έχει προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση επίλυσης των ως άνω αναφερόμενων προβλημάτων. Αντίθετα, συζητά προτάσεις για ανάθεση της καθαριότητας  των σχολείων σε εργολάβους και ιδιωτικά συνεργεία, όπως ήδη γίνεται στις σχολικές μονάδες που έχουν κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ. Διαφωνούμε κάθετα με μια τέτοια εξέλιξη! Όχι μόνο γιατί οι εν λόγω εταιρείες έχουν συχνά καταγγελθεί για εργασιακές συνθήκες σκλαβοπάζαρου αλλά και γιατί  οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπου έχουν εφαρμοσθεί (π.χ. σχολικά κτίρια) έχουν τεκμηριωμένα οδηγήσει σε υψηλό κόστος για το Δημόσιο και τους φορολογούμενους πολίτες και σε χαμηλής ποιότητας προσφερόμενο έργο.

 

Μόνιμη, πλήρη και σταθερή εργασία με συμβάσεις αορίστου χρόνου και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα – Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

 

Αξιοπρεπείς αμοιβές και επαναφορά όλου του κλάδου στα ΒΑΕ.

 

Ανθρώπινες Συνθήκες Εργασίας, με τήρηση των κανόνων Υγιεινής & Ασφάλειας. Αυστηροποίηση και επιβολή κυρώσεων στους Δήμους που δεν χορηγούν τα εκ του νόμου προβλεπόμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας με αναδρομική ισχύ.

 

Έγκαιρη και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών.

 

Αποζημίωση για προκάτ αίθουσες, αίθουσες πληροφορικής και εργαστηρίων, οι οποίες δεν είναι δηλωμένες στο my school, δεν αποζημιώνονται από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και καθαρίζονται ΔΩΡΕΑΝ σήμερα από συμβασιούχους στη σχολική καθαριότητα.

 

Ασφάλεια και ΟΧΙ Επισφάλεια στην εργασία – Καμία μείωση αιθουσών, Καμία απόλυση εργαζόμενης από Δημάρχους και Σχολικές Επιτροπές.

 

Εφαρμογή ίσων όρων και συνθηκών εργασίας και στις Ι.Δ.Α.Χ. με υπογραφή σ.σ.ε. και αναγνώριση του εγγράφου προσχώρησης της ΟΙΥΕ στη σύμβαση της ΠΟΕ ΟΤΑ.

 

  • Κανένας μεγαλοεργολάβος καθαρισμού ή συνεργείο μέσα στα σχολεία

  • Μαζικές προσλήψεις καθαριστών-καθαριστριών και όχι εντατικοποίηση της δουλειάς του

  • Καμία σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

  • Άμεση τροποποίηση των συμβάσεων σε συμβάσεις αορίστου χρόνου

 

 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

                            Η πρόεδρος                                     Ο  γραμματέας

                       Χαλικιά Τατιάνα                            Σακαρετσάνος Λάμπρος