Αριστοτέλης: Οι εκπαιδευτικοί είμαστε στο πλευρό των καθαριστριών των Δημόσιων Σχολικών Μονάδων του Δήμου αθηναίων που παραμένουν απλήρωτοι για 3ο μήνα!

2018-11-01 20:10

31/10/2018

 

Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξή μας  στις συμβασιούχες καθαρίστριες-καθαριστές των δημόσιων σχολείων  και νηπιαγωγείων του Δήμου Αθηναίων που δεν έχουν πληρωθεί ακόμα παρ’ όλο που μπήκαμε στον 3ο μήνα λειτουργίας των σχολείων και έναρξης της εργασίας τους.

Οι καθαριστές-καθαρίστριες στα Δημόσια σχολεία με συμβάσεις έργου ακόμα και 16 χρόνων, με μισθούς πείνας, με πολλά χαμένα μεροκάματα γιατί οι συμβάσεις δεν υπογράφονται σωστά και απλήρωτοι πολύ συχνά για μήνες, κρατούν χρόνια τώρα με το μόχθο τους,  τα σχολεία όρθια και αξιοπρεπή για τους μαθητές μας κι εμάς.

 

Οι  εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των Δημόσιων Σχολείων, αγωνίζονται καθημερινά και μέσα σε αντίξοες συνθήκες, εδώ και πολλά χρόνια, ώστε τα σχολεία των παιδιών μας να είναι καθαρά, ώστε οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να λειτουργούν σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον.

 

Ενώ καλύπτουν  πάγιες και διαρκείς ανάγκες (όπως και οι εργαζόμενες με αορίστου χρόνου σχέση εργασίας), το κράτος τους θεωρεί εργολάβους καθαρισμού κατ’ αποκοπή και  χωρίς δικαιώματα!

 

Το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών τους δεν ξεπερνά τα 300 Ευρώ, ασχέτως ωραρίου και με την υποχρέωση να παραδίδουν  κάθε ημέρα το σχολείο καθαρό και ασφαλές.

 

Δεν έχουν ούτε το στοιχειώδες δικαίωμα στην άδεια, στην ασθένεια, στη μητρότητα!!!

 

Αμείβονται μόνο για τις αίθουσες διδασκαλίας, χωρίς η αμοιβή αυτή να περιλαμβάνει την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων (αυλές, τουαλέτες, διαδρόμους, γραφεία καθηγητών, εργαστήρια, αμφιθέατρα κλπ).

Η μισθοδοσία καθυστερεί αδικαιολόγητα, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι του κλάδου να οδηγούνται σε πλήρη απόγνωση.

Δεν λαμβάνουν δώρο Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα, επίδομα άδειας.

 

Το πρόβλημα υγιεινής και καθαριότητας στα σχολεία μας είναι εξαιρετικά σημαντικό και μας αφορά όλους: γονείς, παιδιά, εκπαιδευτικούς.

 

Απαιτούμε να σταλεί τώρα το κονδύλι και να πληρωθούν οι καθαρίστριες! Τεράστιες είναι οι κυβερνητικές ευθύνες γιατί δεν έχει προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση επίλυσης των ως άνω αναφερόμενων προβλημάτων. Αντίθετα, συζητά προτάσεις για ανάθεση της καθαριότητας  των σχολείων σε εργολάβους και ιδιωτικά συνεργεία, όπως ήδη γίνεται στις σχολικές μονάδες που έχουν κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ. Διαφωνούμε κάθετα με μια τέτοια εξέλιξη! Όχι μόνο γιατί οι εν λόγω εταιρείες έχουν συχνά καταγγελθεί για εργασιακές συνθήκες σκλαβοπάζαρου αλλά και γιατί  οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπου έχουν εφαρμοσθεί (π.χ. σχολικά κτίρια) έχουν τεκμηριωμένα οδηγήσει σε υψηλό κόστος για το Δημόσιο και τους φορολογούμενους πολίτες και σε χαμηλής ποιότητας προσφερόμενο έργο.

 

Έγκαιρη και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών. Να πληρωθούν ΤΩΡΑ!

 

Μόνιμη, πλήρη και σταθερή εργασία με αορίστου χρόνου συμβάσεις και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα – Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

 

Αξιοπρεπείς αμοιβές και επαναφορά όλου του κλάδου στα ΒΑΕ.

 

Ανθρώπινες Συνθήκες Εργασίας, με τήρηση των κανόνων Υγιεινής & Ασφάλειας.

  • Κανένας μεγαλοεργολάβος καθαρισμού ή συνεργείο μέσα στα σχολεία

  • Μαζικές προσλήψεις καθαριστών-καθαριστριών και όχι εντατικοποίηση της δουλειάς του

  • Καμία σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

  • Άμεση τροποποίηση των συμβάσεων σε συμβάσεις αορίστου χρόνου

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Η πρόεδρος                                   Ο γραμματέας

           Ρέππα Ντίνα                            Σακαρετσάνος Λάμπρος