Αριστοτέλης: Όχι στις πολιτικές εξόντωσης, προάσπιση των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών τώρα!

2020-04-22 19:04

21/4/2020

 

Αυτές τις μέρες συντελείται ένα έγκλημα σε βάρος των αποκλεισμένων. Φυλακισμένοι, πρόσφυγες, μετανάστες και Ρομά είναι κυριολεκτικά εκτεθειμένοι στην πανδημία. Στα κέντρα υποδοχής στη Ριτσώνα και στη Μαλακάσα βρέθηκαν δεκάδες θετικά δείγματα στον κορoνοϊό, τα οποία δεν προσμετρούνται στα επίσημα κρούσματα. Οι συνθήκες διαβίωσης σε στρατόπεδα και κέντρα διαμονής προσφύγων είναι άθλιες και η τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής και των μέτρων προστασίας καθίσταται αδύνατη. Η ανυπαρξία τεστ στο σύνολο των έγκλειστων περιορίζει υγιείς και νοσούντες μαζί, ευπαθείς ομάδες και μη μαζί και είναι συνταγή ραγδαίας διασποράς του ιού, ενώ απειλεί ιδιαίτερα τη δημόσια υγεία και στις γειτονικές κοινότητες. H πολιτική αντιμετώπισης των προσφύγων στην πανδημία, είναι κομμάτι της αντιμεταναστευτικής πολιτικής κυβέρνησης και Ε.Ε. Nα αρθούν τώρα τα μέτρα εξόντωσης των προσφύγων! Απαιτούμε από την κυβέρνηση τώρα:

  1. Απεγκλωβισμός των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα, κόντρα στη συμφωνία Ελλάδας, ΕΕ, Τουρκίας και των συμφωνιών του Δουβλίνου. Μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών σε δωμάτια και ξενοδοχεία με όσο το δυνατό καλύτερη κατανομή σε όλη τη χώρα, ξεκινώντας από τις ευπαθείς ομάδες και τα ασυνόδευτα ανήλικα.

  2. Μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκένωση, να παρασχεθούν όλα τα μέσα ατομικής προστασίας και υγιεινής, τόσο σε εγκλωβισμένους-ες όσο και σε εργαζόμενους-ες στις δομές.

  3. Μαζικά τεστ σε όλους τους χώρους μαζικής διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών, είτε υπάρχουν ήδη επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid19 είτε όχι, διαχωρίζοντας τους/τις υγιείς από τους/τις νοσούντες-σες. Τα 150 κρούσματα στη δομή στο Κρανίδι αποκαλύπτουν τα τεράστια κενά στα μέτρα προστασίας των προσφύγων και τα αποτελέσματα από τον εγκλωβισμό των προσφύγων στα στρατόπεδα.

  4. Πουθενά κανένα νέο hotspot, ανοικτό ή κλειστό. Να καταργηθούν τα στρατόπεδα. Ελεύθερη εγκατάσταση των προσφύγων σε πόλεις και χωριά όλης της χώρας με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

  5. Ελεύθερη μετακίνηση σε όποια περιοχή ή χώρα θέλουν να μείνουν. Όχι σε φράκτες στον Έβρο και το Αιγαίο και επαναπροωθήσεις. Ελευθερία στη μετακίνηση, ίσα δικαιώματα στην παιδεία, στην υγεία, στη σίτιση και στη στέγαση, παροχή ασύλου και ιθαγένειας, χωρίς αποκλεισμούς. Ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό.

  6. Ισότιμη πρόσβαση των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση.

  7. Ίσα δικαιώματα πρόσβασης και περίθαλψης μεταξύ ντόπιων και προσφύγων στα νοσοκομεία και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι άνθρωποι, όχι στο ρατσισμό και τη φασιστικοποίηση.

  8. Όχι στη διακοπή της παροχής του επιδόματος των 80 ευρώ το μήνα μέσω προπληρωμένων καρτών στους πρόσφυγες που αιτούνται άσυλο, μέχρι να τοποθετηθούν ΑΤΜ στα στρατόπεδα.

  9. Όχι στην οριστική παύση της παροχής επιδόματος και κάθε άλλης αρωγής στους 14.900 πρόσφυγες  που ήδη έχουν πάρει άσυλο.

  10. Καμιά συμμετοχή της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Έξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι τα αθώα θύματα των πολέμων και της φτώχειας, όχι πειραματόζωα δολοφονικών πρακτικών ανοσίας αγέλης. Να σταματήσει η πολλαπλή στέρηση ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων για ανθρώπους που ήρθαν κυνηγημένοι από τον πόλεμο, τις διώξεις και τις εμφύλιες συγκρούσεις στις χώρες τους. Η αλληλεγγύη αποτελεί δείγμα πολιτισμού και  ανθρωπιάς της Ελληνικής κοινωνίας. Όχι στις πολιτικές εξόντωσης! Να κλείσουν τώρα τα στρατόπεδα - φυλακές!

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

 

Η πρόεδρος                                      Ο γραμματέας

 

Χαλικιά Τατιάνα                            Σακαρετσάνος Λάμπρος