Αριστοτέλης: Όχι στις απολύσεις στα PUBLIC

2015-04-22 19:56

 

 

Αθήνα, 7-4-2015

 

Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει δεκάδες απολύσεις στα PUBLIC, παρ’ όλο που την περίοδο 2013-2015 η εταιρία παρουσίασε ρεκόρ κερδών. Σύμφωνα με ανακοινώσεις της εταιρείας, υπήρξε αύξηση 34% σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια. Επέλεξε να κάνει μια επέκταση άνευ προηγουμένου για περίοδο οικονομικής κρίσης και από ένα κατάστημα που είχε στην αρχή, αριθμεί πλέον τουλάχιστον 48 καταστήματα.

 

Αυτή η γοργή ανάπτυξη οφείλεται σε επενδύσεις που βγήκαν από τον ιδρώτα των εργαζομένων. Από το 2012 οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθών στους ήδη εξευτελιστικά χαμηλούς μισθούς, η αυξανόμενη εντατικοποίηση της εργασίας αλλά και η άγρια εκμετάλλευση εργαζόμενων μέσω προγραμμάτων voucher, εκτίναξαν τα κέρδη της εταιρείας. Να σημειώσουμε εδώ πως οι πωλήσεις την περίοδο των Χριστουγέννων (2014) σημείωσαν με βάση τις δηλώσεις των στελεχών της εταιρείας, άνοδο 10% από τα προηγούμενα Χριστούγεννα.

 

Παρ’ όλα αυτά η εργοδοσία προχωρά σε διαλογή και απολύσεις εργαζόμενων σε όλο το δίκτυο. Τα πρώτα θύματα υπήρξαν «υψηλόμισθοι» των 600-700 ευρώ ή/ και εργαζόμενοι που όπως προφασίστηκε η εταιρία δεν πληρούσαν το προφίλ της. Η συνταγή είναι η ίδια όπως στο Πλαίσιο, τον ΙΑΝΟ, το ΝΑΚΑ, τον Καλοκάθη. Θέλουν φθηνούς και αναλώσιμους εργαζομένους χωρίς διεκδικήσεις και δικαιώματα.

 

Τι πραγματικά ισχύει στα σύγχρονα κάτεργα:

 

·        Οι απολύσεις και οι ατομικές συμβάσεις, οδήγησαν σε ρεκόρ κέρδους

-Στις ατομικές συμβάσεις υπάρχει ρήτρα, που υποχρεώνει τους εργαζόμενους να δηλώνουν τη συνδικαλιστική τους ιδιότητα, ποινικοποιώντας με αυτόν τον τρόπο άμεσα αλλά και έμμεσα τη συνδικαλιστική δράση.
-Πληθαίνουν τα «πρωταθλήματα παραγωγικότητας», με ημερήσιους στόχους τζίρου να τίθενται τόσο από τα κεντρικά όσο και ανά κατάστημα από τον εκάστοτε διευθυντή, οδηγώντας τον κάθε εργαζόμενο σε αυξανόμενη πίεση και άγχος απόδοσης, καθώς και σε καλλιέργεια ανταγωνιστικού κλίματος μεταξύ συναδέλφων.


• Στη βάση αυτής της εντατικοποίησης της εργασίας προκύπτει όλο και πιο εμφατικά η έννοια της αξιολόγησης των εργαζόμενων βάσει ατομικών πωλήσεων, δίνοντας στην εταιρεία ένα βολικό άλλοθι για την αιτιολόγηση των απολύσεων.

 

-Οι εργαζόμενοι καλούνται να εργαστούν τις Κυριακές (5ωρο όμως, ώστε να μην μπορεί να διεκδικήσει ο εργαζόμενος το επιπλέον ρεπό που δικαιούται και την προβλεπόμενη προσαύξηση).
-Κόντρα στην υπάρχουσα εργατική νομοθεσία, δεν υπάρχουν σκαμπό για τους εργαζομένους.
-Δεν υπάρχει βιβλίο υπερωριών.
-Οι ταμίες πληρώνουν από τη τσέπη τους τα ελλείμματα των ταμείων, καθώς δεν παίρνουν επίδομα ταμείου.
-Η εταιρεία εκμεταλλεύεται εργαζόμενους από προγράμματα εργασίας voucher, εκμηδενίζοντας το κόστος για την ίδια την εταιρία, δημιουργώντας εργαζόμενους δύο ταχυτήτων.
-Οι εργαζόμενοι δουλεύουν τα ρεπό τους την περίοδο των Χριστουγέννων, ενώ στις επιθεωρήσεις εργασίας δηλώνουν πως τα παίρνουν.

 

Η αλληλεγγύη είναι η δική μας συνταγή στις απολύσεις και στην ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας

 

Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά!


Καμία ανοχή στις απολύσεις!

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

 

Η πρόεδρος             Η γραμματέας

 

Ρέππα Ντίνα           Γράφου Ματίνα