Αποφάσεις Συνέλευσης 13/10, Συντονιστικού Αναπληρωτών Αδιορίστων

2018-10-16 20:55

Το Σάββατο 13/10 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΔΟΕ μαζική συνέλευση του Συντονιστικού. Στη συνέλευση έδωσαν δυναμικό παρών και συμμετείχαν αναπληρωτές από Α/θμια και Β/θμια, φοιτητές και μόνιμοι συνάδελφοι.

 

 Το Υπουργείο μετά και από την συνάντηση που είχε με τις ΔΟΕ και ΟΛΜΕ στις 5/10, έκανε ξεκάθαρες τις προθέσεις του αναδεικνύοντας την ανάγκη να εντείνουμε τον αγώνα με συνεχόμενες κινητοποιήσεις χωρίς να υποχωρήσουμε. Από το νέο σύστημα πρόσληψης, το προσοντολόγιο και την αξιολόγηση,  μέχρι τις αλλαγές στην παράλληλη στήριξη, όπου αμφισβητεί την 1 προς 1 υποστήριξη των μαθητών, το Νέο-Λύκειο και τα πιστοποιητικά παιδαγωγικής επάρκειας, κάνει μια ολομέτωπη επίθεση στη Παιδεία από Κυβέρνηση-ΕΕ-ΟΟΣΑ.

 

Υπερασπιζόμαστε μέχρι τέλους τα δύο στοιχεία: ΠΤΥΧΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ.

 

Το Πτυχίο: Υπάρχει ξεκάθαρη κατεύθυνση στην αποδέσμευση των εργασιακών/επαγγελματικών δικαιωμάτων από το πτυχίο (πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας) που θέλει να οδηγήσει σε ένα ατελείωτο κυνήγι προσόντων που θα πιστοποιεί  ποιος είναι «άξιος ή καταλληλότερος» για να διεκδικήσει μια θέση εργασίας, οδηγώντας  τους εκπαιδευτικούς, σαν μονομάχους-δούλους της αρένας, στον αλληλοσπαραγμό.

 

Η προϋπηρεσία: Γίνεται ολοφάνερη επίθεση και στην προϋπηρεσία. Το ταβάνι και η μειωμένη μοριοδότηση καθώς και η επιβολή προσοντολογίου, είναι αντιδραστικά μέτρα που επιχειρούν να διασπάσουν και να διαιρέσουν το εκπαιδευτικό κίνημα βάζοντας τον κάθε έναν από εμάς απέναντι στον άλλον, στη μάχη για μια θέση εργασίας. Το νέο σύστημα θα αποψιλώνει την προϋπηρεσία, ανατρέποντας τους πίνακες που σήμερα διαμορφώνονται αποκλειστικά με αυτήν. Η βασική επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η επέκταση του νέου συστήματος στον τρόπο πρόσληψης αναπληρωτών, όπου η εναλλαγή μεταξύ εργασίας και ανεργίας θα διαμορφώνουν τους νέους φθηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους.

 

Η προϋπηρεσία δεν αποτελεί προσόν (όπως είναι τα μεταπτυχιακά, τα διδακτορικά, τα σεμινάρια κτλ), αποτελεί το αναφαίρετο δικαίωμα για σταθερή και μόνιμη εργασία. Απαιτούμε κάθε σύμβαση να γίνεται με όρους μονιμότητας και όχι ελαστικές σχέσεις εργασίας. Κάθε συνάδελφος που έχει έστω και μία σύμβαση εργασίας έχει δικαίωμα στην μονιμοποίηση. Αυτή είναι και η επιδίωξη της επίθεσης της  Κυβέρνησης, δηλαδή το ότι δουλεύεις μία χρονιά να μην σημαίνει αυτόματα ότι έχεις δικαίωμα να ξαναδουλέψεις. Στην απαίτηση του υπουργείου να προτείνουμε εμείς κριτήρια, να αποφασίσουμε εμείς ποιος μπορεί και ποιος όχι να δουλεύει απαντάμε ξεκάθαρα: Η υπεράσπιση του πτυχίου και της προϋπηρεσίας ως μοναδικούς όρους, ορθώνει τείχος σε κάθε συζήτηση για προσόντα και απόπειρες μοριοδότησης ανεργίας που θέλουν την ανακύκλωση των ανέργων-ελαστικά εργαζομένων.

 

Καλούμε: τις Ομοσπονδίες, τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις παρατάξεις και κάθε σύλλογο-συλλογικότητα να τοποθετηθούν ξεκάθαρα και χωρίς «μισόλογα» υπέρ της προϋπηρεσίας και του πτυχίου ως μοναδική βάση στον τρόπο διορισμού. Να δώσουμε τον αγώνα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και διορισμό των αδιόριστων με βάση τα αιτήματα του κλάδου (μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, καμία συγχώνευση/ κατάργηση τμήματος, κάλυψη όλων των κενών με τις αναγκαίες ειδικότητες, πλήρη 1-1 κάλυψη της Παράλληλης Στήριξης, ίδρυση και κάλυψη νέων Τμημάτων Ένταξης και Υποδοχής όπου υπάρχουν ανάγκες, επαναφορά του υπεύθυνου δασκάλου ολοημέρου, μείωση του ορίου συνταξιοδότησης, μείωση του χρόνου εργασίας ). Με αυτά τα αιτήματα να δημιουργήσουμε πραγματικούς όρους συσπείρωσης των συναδέλφων, που δεν αποκλείουν κανέναν, δεν παζαρεύουν τον αριθμό των μορίων κι υπερασπίζονται τις ανάγκες του σχολείου που θέλουμε. Η υπεράσπιση του πτυχίου και της προϋπηρεσίας είναι η βασική συνθήκη που διασφαλίζει τις αυτονόητες και αδιαπραγμάτευτες προϋποθέσεις για τη εργασιακή απασχόληση και των αδιόριστων εκπαιδευτικών ενώ παράλληλα δημιουργεί αξιοπρεπείς συνθήκες για όλους (μόνιμους, αναπληρωτές, αδιόριστους)

 

Κουλτούρα αξιολόγησης: Σκοπός επίσης της Κυβέρνησης αλλά και των υπόλοιπων μνημονιακών κομμάτων είναι η αξιολόγηση επιβάλλοντας την όμως όχι από τα πάνω, αλλά με τη δημιουργία κουλτούρας αξιολόγησης. Θα ήθελαν πολύ εμείς οι ίδιοι να προτείνουμε τα κριτήρια και τα προσόντα που θα οδηγήσουν μεγάλο κομμάτι μας στην ανεργία.

 

 Νέο Λύκειο, Πανεπιστήμια: Οι μαθητές και οι φοιτητές βρίσκονται στο στόχαστρο των αντιεκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων. Το Νέο-Λύκειο οδηγεί τους μαθητές στην έξοδο από το σχολείο ή σε εξοντωτικό σύστημα εξετάσεων και μετατροπής της Γ’ λυκείου σε φροντιστηριακή-προπαρασκευαστική για το Πανεπιστήμιο. Χάνεται κάθε μορφή μάθησης. Οι φοιτητές έχουν ήδη ξεκινήσει καταλήψεις και κινητοποιήσεις απέναντι στα πιστοποιητικά παιδαγωγικής επάρκειας και στις διασπάσεις των σχολών. 

 

Εξίσωση δικαιωμάτων: Για την εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μονίμων συναδέλφων προτάσσουμε σαν αιχμή του δόρατος τις άδειες μητρότητας στο πλαίσιο της προστασίας στο δικαίωμα κάθε αναπληρώτριας, κάθε εργαζόμενης γυναίκας σε ασφαλή κύηση-λοχεία-ανατροφή. Το Συντονιστικό ξεκινά πλατιά καμπάνια μαζί με τον ιδιωτικό τομέα για την ανάδειξη του ζητήματος και θα δώσει τη μάχη μέχρι την οριστική εξίσωση του συνόλου των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μονίμων συναδέλφων.

 

Επίσης απαιτούμε να σταματήσει η τιμωρητική στάση της Κυβέρνησης απέναντι στην συνδικαλιστική δράση των αναπληρωτών. Η συναδέλφισσα αναπληρώτρια Β. Δινοπούλου που συμμετέχει στο ΔΣ της ΔΟΕ τιμωρείται με αφαίρεση της προϋπηρεσίας της. Δεν δεχόμαστε αυτήν την απειλητική συμπεριφορά του Υπουργείου που σου λέει ότι αν θες οικογένεια, παραιτήσου. Αν θες να συμμετέχεις στα εκλεγμένα όργανα του κλάδου παραιτήσου. Αν είσαι άρρωστος παραιτήσου. Καταγγέλλουμε τις διευθύνσεις (Β Αθηνών κ.α.) που δεν πλήρωσαν συναδέλφους που δεν έχουν προσκομίσει χαρτιά γιατρών.

 

Σε αυτό το παζλ δεν ξεχωρίζουμε τα κομμάτια αλλά αναγνωρίζουμε ολόκληρη την επίθεση που δέχεται η Παιδεία. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η μαζικοποίηση των κινητοποιήσεων από τους μαθητές και φοιτητές, αναπληρωτές και μόνιμους αλλά και αδιόριστους καθώς και γονείς.

 

Καλούμε:

 

Σε πανελλαδική κινητοποίηση την Παρασκευή 19/10 και συνέλευση για την συνέχιση των κινητοποιήσεων Στην Αθήνα συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας

  • τις Ομοσπονδίες ΔΟΕ-ΟΛΜΕ να κηρύξουν επιτέλους απεργία και να καλέσουν σε πανελλαδική κινητοποίηση στο Υπουργείο την Παρασκευή 19/10.

  • όλους τους συλλόγους ΠΕ και ΕΛΜΕ να κηρύξουν 3ωρες στάσεις και να πιέσουν  τις ομοσπονδίες να κηρύξουν 24ωρη απεργία.

  • όλους τους συλλόγους, πρωτοβουλίες και ενώσεις αναπληρωτών εκπ/κών, μαθητών, φοιτητών και γονέων, καθώς και όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν στην κινητοποίηση την Παρασκευή 19/10 στο Υπουργείο.

Παρέμβαση στις ολομέλειες των Προέδρων ΔΟΕ και ΟΛΜΕ το Σάββατο 20/10

Καλούμε κάθε συνάδελφο, εκπαιδευτικά σωματεία, συλλόγους, επιστημονικές ενώσεις, γονείς, φοιτητές, μαθητές σε Μαζική Συνέλευση την Τετάρτη 31/10 για τον πανελλαδικό συντονισμό των κινητοποιήσεων και την επιβολή ΜΑΖΙΚΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΤΩΡΑ!