Αντίστροφη μέτρηση για 3η αξιολόγηση και clean(;) exit

2017-12-28 08:21

Στις 8 Ιανουαρίου το πολυνομοσχέδιο μετά τα προαπαιτούμενα της γ’ αξιολόγησης. «Κλειδιά», η πορεία των πλειστηριασμών και η στάση «τμήματος των δικαστών». Συναγερμός για τη ΣΕΚΑΠ.

Αντίστροφη μέτρηση για 3η αξιολόγηση και clean(;) exit

Δημοσιεύθηκε: 27 Δεκεμβρίου 2017 - 09:05

 

Με το κλείσιμο της χριστουγεννιάτικης ραστώνης, η κυβέρνηση μπαίνει στα βαθιά της τρίτης αξιολόγησης και, κυρίως, της τελευταίας(;) μεγάλης διαπραγμάτευσης για το πόσο «καθαρή» θα είναι η έξοδος από τη μνημονιακή οκταετία τον Αύγουστο.

Την κρισιμότητα των επόμενων εβδομάδων ανέδειξε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, με την «κρύο-ζέστη» δήλωση που έκανε χθες: «Τον Αύγουστο του 2018 ολοκληρώνεται το μνημόνιο έτσι όπως το ξέρουμε και είναι η πρώτη φορά από το 2009 που ένα πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί», είπε, σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει: «Η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, που είναι στο τελικό στάδιο, θα αποτελεί την αρχή των συζητήσεων για τον μεταμνημονιακό ορίζοντα».

Κατά τον σχεδιασμό του Μαξίμου, το πολυνομοσχέδιο με όλες τις εκκρεμότητες της τρίτης αξιολόγησης θα κατατεθεί στη Βουλή στις 8 Ιανουαρίου, για να ψηφισθεί («ει δυνατόν») πριν από το Euro Working Group που θα συνεδριάσει τρεις ημέρες αργότερα, για να προετοιμάσει το καθοριστικό Eurogroup της 22ας του μήνα.

Εάν δεν υπάρξει ανατροπή, από την επομένη του Eurogroup και με ολοκληρωμένη (επισήμως) την τρίτη αξιολόγηση, θα ξεκινήσει η «μεγάλη συζήτηση» για το χρέος και για το... πόσο «καθαρή» θα είναι η έξοδος από το μνημόνιο -με την κυβέρνηση, φυσικά, να απορρίπτει ήδη κάθε αναφορά σε προληπτικό πρόγραμμα στήριξης ή σε «υβριδικό» μνημόνιο.

«Κλειδί» οι πλειστηριασμοί και η Δικαιοσύνη

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι, σε αυτή τη χρονική στιγμή, δύο είναι οι παράγοντες που μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στον στόχο για clean exit: οι πλειστηριασμοί και η αντίδραση «τμήματος των δικαστών».

* Ως προς το πρώτο, από την πορεία των πλειστηριασμών και των κόκκινων δανείων θα κριθεί εν πολλοίς η κατάσταση των τραπεζών στα επικείμενα stress tests και, ως εκ τούτου, η πειστική προβολή της θέσης για «καθαρή έξοδο».

«Οι πλειστηριασμοί είναι το κλειδί της συμφωνίας με την ΕΚΤ», είναι μία χαρακτηριστική φράση κορυφαίου παράγοντα.

Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν, μεταξύ αστείου και σοβαρού, ότι «με τους πλειστηριασμούς κοιμάται και ξυπνάει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος», παραπέμποντας (και) στην άρνησή του να αποσυρθεί η τροπολογία για την προστασία των συμβολαιογράφων -η οποία τελικά ψηφίσθηκε (με βελτιώσεις) την προηγούμενη Πέμπτη.

Τα ίδια στελέχη ωστόσο παραδέχονται ότι «απαιτείται επικοινωνιακή και πολιτική αντεπίθεση της κυβέρνησης», προκειμένου να αντιμετωπισθεί η προπαγάνδα περί πλειστηριασμών πρώτης λαϊκής κατοικίας. 
Επ' αυτού, αναφέρουν ότι η «συμφωνία κυρίων» μεταξύ κυβέρνησης-τραπεζών «καλά κραττεί», οπότε με το πέρασμα των εβδομάδων «θα γίνει κατανοητό στους πολίτες ότι δεν κινδυνεύει η πρώτη λαϊκή κατοικία».

Ήδη προβάλλουν τα νεότερα στοιχεία των τραπεζών, σύμφωνα με τα οποία οι στρατηγικοί κακοπληρωτές κατέχουν το 30% των κόκκινων δανείων. Και ότι βαίνει αυξανόμενος ο αριθμός εκείνων που προσέρχονται «στα γκισέ», μετά την έναρξη των πλειστηριασμών.

Δικαστές και «παιχνίδια αποσταθεροποίησης»

* Ως προς το δεύτερο, οι κυβερνητικοί επιτελείς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προσπαθήσει «τμήμα των δικαστών», που κορυφώνει την αντίθεσή του στην υποβολή πόθεν έσχες, να μπλοκάρει αποφάσεις, τορπιλίζοντας κι αυτήν ακόμη την έκβαση της τρίτης αξιολόγησης.

Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι δύο τελευταίες παρεμβάσεις:

α) Του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με δήλωσή του την προπαραμονή των Χριστουγέννων (στην εφημερίδα Documento) έστειλε σαφές μήνυμα στο εν λόγω τμήμα: «Απαιτεί καθημερινό αγώνα η προάσπιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης απέναντι σε όσους επιχειρούν να την εμπλέξουν σε παιχνίδια αποσταθεροποίησης. Σε παραγωγή δικτύων ανεξέλεγκτης παραεξουσίας και μηχανισμών αποφυγής δημοκρατικών ελέγχων».

β) Του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος έθεσε το ΣτΕ προ των ευθυνών του για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό. Κι αυτό διότι έκλεισε την ανακοίνωση που διένειμε με αφορμή την ολοκλήρωση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την οριστικοποίηση της επένδυσης, με την εξής ηχηρή κατακλείδα: «Ο λόγος είναι πλέον στο Συμβούλιο της Επικρατείας»…

«Χτύπημα» μέσω ΣΕΚΑΠ

Προς το παρόν, τα… νταούλια ακούστηκαν προς και από τη ΣΕΚΑΠ: μέσα σε διάστημα 15 ημερών, το μεν Εφετείο Κομοτηνής επικύρωσε το πρόστιμο των 38,2 εκατ. ευρώ που είχε επιβάλει το τελωνείο στην καπνοβιομηχανία (σ.σ. για λαθρεμπόριο της προηγούμενης διοίκησης, το 2007), ενώ το Τελωνείο Ξάνθηςκατέστησε ανέφικτη την πώληση προϊόντων στην εσωτερική αγορά.

Κατόπιν τούτων το ΔΣ της εταιρίας συγκαλείται εκτάκτως αύριο, με θέμα ακόμη και την πτώχευση της ακριτικής επιχείρησης -και την έξοδο στην ανεργία των περίπου 170 εργαζομένων σε αυτήν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αρμόδια (για τις επενδύσεις) κυβερνητικά στελέχη ασχολούνται από χθες με την υπόθεση και δεν αποκλείεται να ληφθούν πρωτοβουλίες (σε συνεννόηση με το νομικό τμήμα της επιχείρησης) για την αποτροπή της δυσάρεστης εξέλιξης.

Μαρίνα Μάνη

 

πηγή: https://www.euro2day.gr