Φυσάει κόντρα σε ολόκληρη την Ευρώπη: 150.000 διαδηλωτές στις Βρυξέλλες, παραλύουν οι σιδηρόδρομοι στη Γερμανία, χιλιάδες στην κινητοποίηση ενάντια στη λιτότητα στο Λονδίνο

2014-11-09 14:13

Διαβάστε ενδιαφέρουσα αρθρογραφία παρακάτω

 

 

 

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Πάνω από 150.000 άνθρωποι συμμετείχαν την Πέμπτη (6/11) σε συλλαλητήριο στις Βρυξέλλες, ενάντια στα μέτρα λιτότητας που προωθεί η νέα βελγική κυβέρνηση, ενώ κατάληψη πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Συνδέσμου Βιομηχάνων του Βελγίου. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ντυμένοι με κόκκινα, πράσινα και μπλε πανωφόρια, στα χρώματα των τριών μεγαλύτερων βελγικών συνδικάτων, διαδήλωσαν στις λεωφόρους του κέντρου των Βρυξελλών υπό τον ήχο σφυριχτρών και κροτίδων.

 
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Οι Γερμανοί μηχανοδηγοί κήρυξαν νέες, 4ήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις αυτήν την εβδομάδα. Το συνδικάτο των μηχανοδηγών GDL ανακοίνωσε σήμερα ότι οι υπηρεσίες των επιβατικών τρένων θα διακοπούν από τις 02:00 την Πέμπτη καθώς τα μέλη του θα απεργήσουν με αίτημα υψηλότερους μισθούς και μείωση του ωραρίου τους.
 
 

ΛΟΝΔΙΝΟ: Επεισοδιακή κατάληξη είχε η νύχτα της 5ης Νοεμβρίου στο Λονδίνο, στη διάρκεια της οποίας κανονικά τιμάται με πυροτεχνήματα, εκδηλώσεις και παρελάσεις μεταμφιεσμένων η Μέρα του Γκάι Φοκς (μια παλιά παράδοση υπέρ του βρετανικού πολιτεύματος και του καθεστώτος της μοναρχίας) , η οποία όμως λόγω της ταινίας V for Vendetta συχνά αποκτά το ακριβώς αντίθετο νόημα.

Αμέτρητοι διαδηλωτές, φορώντας τη μάσκα του Γκάι Φοκς -του ανθρώπου που στις 5 Νοεμβρίου 1605 είχε αποπειραθεί να ανατινάξει το κοινοβούλιο και να σκοτώσει τον βασιλιά της Αγγλίας- συγκρούστηκαν το βράδυ της Τετάρτης με δυνάμεις της αστυνομίας κοντά στο Γουέστμινστερ, σε μια διαδήλωση κατά της λιτότητας.

ΡΩΜΗ: Το Σάββατο 25/10 ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι συγκεντρώθηκε στη Ρώμη σε συγκέντρωση των συνδικάτων ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης να «απελευθερώσει» τις απολύσεις, καταργώντας μεταξύ άλλων την επαναπρόσληψη ύστερα από παράνομη απόλυση. Η μαζικότητα της συγκέντρωσης, προκάλεσε αίσθηση και ανησυχία στην κυβέρνηση.

Την Τετάρτη 29/10 έγινε μαζική κινητοποίηση συνδικάτων μεταλλεργατών ενάντια στην πρόθεση της γερμανικής Τίσεν να κλείσει το χαλυβουργείο Τέρνι αφήνοντας στο δρόμο 537 εργάτες. Η διαδήλωση δέχτηκε τη βάρβαρη επίθεση της αστυνομίας, ενώ οι τραυματισμοί εργατών από τα κλομπ προκάλεσαν σάλο και δηλώσεις του πρωθυπουργού Μ. Ρέντσι ότι θα γίνει έρευνα για την αστυνομική βία.

 

ΓΑΛΛΙΑ: Μέρες οργής στη Γαλλία μετά τη δολοφονία από αστυνομικούς του αριστερού οικολόγου διαδηλωτή Ρεμί Φρες, 21 χρονών, στο δάσος του Σιβάν, στις «γαλλικές Σκουριές», όπως εύστοχα ονομάστηκαν. Ο Φρες, φοιτητής Βιολογίας, συμμετείχε σε νυχτερινή διαδήλωση στο δάσος της Νότιας Γαλλίας που κινδυνεύει από καταστροφή, μαζί με 94 σπάνια προστατευόμενα είδη ζωής, από ένα φράγμα που έρχεται κατά παραγγελία αγροτικών επιχειρήσεων τσιφλικάδικου τύπου. Η διαδήλωση δέχτηκε βάρβαρη επίθεση με ΜΑΤ, δακρυγόνα, κροτίδες κρότου-λάμψης κ.λπ. με αφορμή κάποια επεισόδια. Ο Ρ. Φρες χτυπήθηκε στην πλάτη μάλλον από δακρυγόνο που έσκασε πάνω του τραυματίζοντάς τον μοιραία. Η δολοφονία του Φρες προκάλεσε σάλο και κύμα διαδηλώσεων τις επόμενες μέρες σε πολλές πόλεις, ενώ την Πέμπτη έγιναν κινητοποιήσεις ενάντια στην αστυνομική βία από μαθητές, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και φοιτητών στο Παρίσι. Η κυβέρνηση Ολάντ, σε πλήρη κοινωνική απομόνωση, σκέφτεται να υποχωρήσει από τα σχέδιά της για το φράγμα.