Το Σχέδιο Νόμου για τις άδειες των δημοσίων υπαλλήλων

2013-10-04 09:18

πηγή: https://www.esos.gr/article/eidisis-defterovathmia-ekpaidefsi/sxedio-nomoy-adeies-dhmosion-ypallilon

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το Σχέδιο Νόμου «Ρυθμίσεις Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις».
  Το Σχέδιο Νόμου έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στη διεύθυνση https://www.opengov.gr/minreform/?p=1153
Ειδικότερα, οι βασικές αλλαγές που προωθούνται στο σχέδιο νόμου είναι:
Άδειες
1. Καταργείται η μηχανογραφική άδεια 6 ημερών το χρόνο που από το 1989 χορηγείται στους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι κάνουν χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.
2. Οι βραχυχρόνιες αναρρωτικές μειώνονται από 10 μέρες το χρόνο σε 8 με ιατρική γνωμάτευση, ενώ οι μέρες αναρρωτικής που χορηγούνται με απλή υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου μειώνονται από 4 σε 2 και όχι συνεχόμενες. Όσον αφορά στις άδειες εξετάσεων που χορηγούνται σε φοιτητές - δημοσίους υπαλλήλους, αυτές μειώνονται από 20 μέρες σε 10 ανά εκπαιδευτικό έτος, ενώ για κάθε μέρα εξετάσεων χορηγείται πλέον μια ημέρα αντί 2 που ισχύει σήμερα. Τέλος, χορηγείται εκπαιδευτική άδεια έως 3 μέρες την εβδομάδα (αντί 3 και 4 ετών που ισχύει σήμερα) για τη συμμετοχή δημοσίων υπαλλήλων σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα ή για την εκπόνηση της διδακτορικής τους διατριβής στο εσωτερικό.
3. Σε περίπτωση γέννησης διδύμων, τριδύμων κ.λπ. τέκνων χορηγείται επιπλέον άδεια ανατροφής χρονικής διάρκειας 3 μηνών, με αποδοχές, για κάθε τέκνο πέραν του ενός. Επίσης, δίδεται η δυνατότητα στον πατέρα δημόσιο υπάλληλο να κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου ή της 9μηνης άδειας ανατροφής τέκνου, σε περίπτωση που η σύζυγός του δεν εργάζεται.
Πειθαρχικά Συμβούλια
1. Αποσαφηνίζεται η δικονομική προστασία υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας, καθώς γίνεται πλέον ξεκάθαρη η δυνατότητα του υπαλλήλου να ζητήσει αναστολή της αργίας με αίτησή του. Παράλληλα, επιταχύνεται και η σχετική διαδικασία.
2. Επιταχύνεται η πειθαρχική διαδικασία, καθώς και η έκδοση αποφάσεων του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, αφού πλέον προβλέπεται η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των τακτικών μελών και του Γ’ Τμήματός του.