Σύλλογος Κ. Σωτηρίου: Μαζική συνάντηση νηπιαγωγών – Τι αποφασίστηκε για την αξιολόγηση

2014-11-14 06:42

Συνάντηση νηπιαγωγών του συλλόγου – η ατομική αξιολόγηση των προϊσταμένων νηπιαγωγείων και η αυτοαξιολόγηση ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ

 

Την Τρίτη 11/11, πραγματοποιήθηκε μαζικότατη συνάντηση των νηπιαγωγών του συλλόγου, ύστερα από κάλεσμα του ΔΣ. Συμμετείχαν πάνω από 35 συναδέλφισσες και ένας συνάδελφος από 20 νηπιαγωγεία του συλλόγου ενώ παραβρέθηκαν με δική τους πρωτοβουλία και συναδέλφισσες από 3 νηπιαγωγεία όμορων περιοχών (από Γλυκά Νερά, Παλλήνη και Βάρη).

 

Συγκεκριμένα συμμετείχαν συναδέλφισσες (προϊσταμένες, μόνιμες και αναπληρώτριες) από τα νηπιαγωγεία 1ο και 2ο Αναβύσσου, Νηπιαγωγείο Παλαιάς Φώκαιας, 1ο, 2ο, 3ο και 4ο Καλυβίων, 1ο, 2ο και 3ο Λαυρίου, 2ο, 5ο και 6ο Κορωπίου, 1ο και 2ο Μαρκοπούλου, 1ο και 2ο Σαρωνίδας,1ο, 2ο και 3ο Πόρτο-Ράφτη. Πολλές από τις παριστάμενες νηπιαγωγούς δήλωσαν την αρνητική τους στάση απέναντι στις διαδικασίες αξιολόγησης ενώ μετέφεραν ανάλογη διάθεση αρκετών από τις προϊσταμένες που απουσίαζαν λόγω αντικειμενικών δυσκολιών.

 

Μετά την ενημέρωση του Δ.Σ. για τις εξελίξεις στο θέμα της ατομικής αξιολόγησης των προϊσταμένων των νηπιαγωγείων (σ΄ αυτή τη φάση), τους λόγους για τη συνολική μας αντίθεση στην αξιολόγηση και αυτοαξιολόγηση, τις αποφάσεις για την απεργία – αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης και τις δυνατότητες και τα μέτρα για τη συλλογική μας στάση ενάντια στην αξιολόγηση συνολικά, ακολούθησε ουσιώδη συζήτηση με ερωτήματα και τοποθετήσεις από πάρα πολλές/πολλούς συναδέλφους.

 

Εκφράστηκε :


Η οργή τους για την κατάσταση των νηπιαγωγείων και το γεγονός ότι σηκώνουν στην πλάτη τους, χωρίς καμία βοήθεια από την πολιτεία, όλο το βάρος της λειτουργίας τους.
Η αγανάκτηση για την τεράστια επιβάρυνση των προϊσταμένων με γραφειοκρατική δουλειά (σε πολλές περιπτώσεις ανούσια) και διοικητικές αρμοδιότητες και ευθύνες που είτε τους αποσπούν από τη δουλειά τους με τα παιδιά είτε τους υποχρεώνουν να δουλεύουν για πολλές ώρες μετά το εργασιακό τους ωράριο.
Η αγανάκτηση από αναπληρώτριες συναδέλφους για την ομηρία τους, παρά τη μεγάλη τους προσφορά στη λειτουργία των νηπιαγωγείων και το γεγονός ότι αντί να βλέπουν μια προοπτική μονιμοποίησης της εργασίας τους και διορισμών βλέπουν την εργασιακή τους σχέση να χειροτερεύει κάθε χρόνο και να απειλούνται ακόμα και με την προοπτική των “ωφελούμενων” με τα 5μηνα ή ακόμα και με την εθελοντική απλήρωτη εργασία!!!!
Έντονα παράπονα για τη ΔΟΕ η οποία δεν αναδεικνύει τα παραπάνω και δεν οργανώνει τον αγώνα με συγκεκριμένα μέτρα που θα μπορούσαν να τονώσουν την αυτοπεποίθηση και τη συμμετοχή των συναδέλφων / συναδελφισσών.

 

Σχετικά με την αξιολόγηση και αυτοαξιολόγηση διαπιστώθηκε ότι:


Η αξιολόγηση των προϊσταμένων νηπιαγωγείων αποτελεί στην ουσία την έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης στους εκπαιδευτικούς καθώς αποτελούν σχεδόν το 1/3 του σώματος των νηπιαγωγών. Οι προισταμένες /νοι νηπιαγωγείων δεν αξιολογούν. Καλούνται να αξιολογηθούν ως στελέχη ενώ οι ίδιες /ίδιοι δεν αισθάνονται έτσι και πολλές μάλιστα από αυτές υποχρεώθηκαν να αναλάβουν τη θέση της / του προϊσταμένης/νου.
Το μεγαλύτερο μέρος από τις/τους συμμετέχοντες αλλά και άλλους που μετέφεραν τη θέση τους κατατέθηκε ότι δεν έκανε την επιβεβαίωση των στοιχείων που τους ζητούσαν μέχρι της 10/11.
Σημαντικό κομμάτι νηπιαγωγείων δεν έχει μπει στην αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας σύμφωνα με το ΙΕΠ ούτε στην προηγούμενη φάση καταθέτοντας το κείμενο της ΔΟΕ.

Στο τέλος της συνάντησης και για τη συνέχεια συμφωνήθηκαν τα εξής:

  • Οι προϊσταμένες θα συμμετέχουν στην απεργία – αποχή της ΔΟΕ και ΔΕ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ σε καμία διαδικασία ατομικής αξιολόγησης και ακόμα και όσες έκαναν την επιβεβαίωση των στοιχείων – μη γνωρίζοντας την έκταση των αντιδράσεων είτε θεωρώντας το ζήτημα διαδικαστικό – συμφώνησαν από δω και πέρα ότι ΔΕ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΦΑΚΕΛΟ για την ατομική τους αξιολόγηση.
 
  • Με αποφάσεις των νηπιαγωγών, σε κάθε νηπιαγωγείο θα δηλώσουν συμμετοχή στην απεργία – αποχή της ΔΟΕ και ΔΕ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ στην αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας (ανάρτηση του προγραμματισμού στο παρατηρητήριο και σχέδια δράσης).
 
  • Προτάθηκε η σύνταξη ενός κείμενου συμμετοχής στην απεργία – αποχή που να προσυπογράψουν οι προϊσταμένες νηπιαγωγείων δηλώνοντας δημόσια τη ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στην ατομική αξιολόγηση, ώστε να διαμορφωθεί ένα μεγάλο ρεύμα άρνησης συμμετοχής.
 
  • Επίσης τέθηκε από πολλές προϊσταμένες η κοινοποίηση πρόθεσης ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ τους και κατάθεσης της στον σύλλογο και τη ΔΟΕ, για να ενεργοποιηθούν σε περίπτωση πίεσης από τη διοίκηση να αξιολογηθούν αλλά και με στόχο τη δημιουργία ενός ρεύματος πανελλαδικά και την ενεργοποίηση υπηρεσιακών παραιτήσεων όποτε χρειαστεί, ανάλογα με τις εξελίξεις.
 
  • Οι ίδιες οι νηπιαγωγοί δεσμεύτηκαν ότι παράλληλα με το ΔΣ θα απευθυνθούν σε όλες τους/τις συναδέλφους στα νηπιαγωγεία του συλλόγου που είτε δεν μπόρεσαν να συμμετέχουν στη συνάντηση είτε δεν παρέμειναν μέχρι το τέλος της συνάντησης και θα τις καλέσουν να ακολουθήσουν τις παραπάνω αποφάσεις, ώστε συντεταγμένα όλα τα νηπιαγωγεία του συλλόγου να κρατήσουν ενιαία αποφασιστική-αγωνιστική στάση.

Το ΔΣ του συλλόγου θα προχωρήσει σε ενημέρωση της ΔΟΕ και των άλλων συλλόγων για τις αποφάσεις και τα μέτρα που έλαβε η συνάντηση των νηπιαγωγών του συλλόγου μας και θα επιδιώξει το μεγαλύτερο δυνατό συντονισμό σ΄ αυτή την κατεύθυνση.

Επίσης θέτει την πρόταση για μια μεγάλη συνάντηση – συνέλευση των νηπιαγωγών στην Αττική, άμεσα, την οποία ζητάμε από τη ΔΟΕ να καλέσει τόσο στην Αττική όσο και σ΄ όλες τις πόλεις.

Σε κάθε περίπτωση, αν η ΔΟΕ και πάλι αδιαφορήσει, προτείνουμε τη διοργάνωση αυτής της συνάντησης – συνέλευσης από κοινού με τους άλλους συλλόγους και το Συντονιστικό Νηπιαγωγών.

 

Στο τέλος της συνάντησης:


16 προϊσταμένες Νηπιαγωγείων υπέγραψαν δήλωση συμμετοχής τους στην απεργία – αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης και άρνησης να καταθέσουν ατομικό φάκελο.

 

13 προϊσταμένες από αυτές δήλωσαν ότι καταθέτουν την πρόθεση παραίτησης τους από προϊσταμένες στον σύλλογο και στη ΔΟΕ προκειμένου να ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που πιεστούν από την υπηρεσία να αξιολογηθούν είτε εφόσον δημιουργηθεί ένα μαζικό ρεύμα παραιτήσεων σε όλη τη χώρα και κριθεί αναγκαίο να ενεργοποιηθούν οι μαζικές παραιτήσεις, στον αγώνα για να σταματήσουμε την αξιολόγηση και την υποβάθμιση του δημόσιου νηπιαγωγείου και της εργασίας μας.

 

Οι δηλώσεις αυτές θα σταλούν σε όλα τα νηπιαγωγεία προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να υπογράψουν και οι άλλες προϊσταμένες και στη συνέχεια θα αποσταλούν στη ΔΟΕ και θα δημοσιοποιηθούν.