Σχετικά με τη «Συμπλήρωση ερωτηματολογίου στο πλαίσιο έρευνας πεδίου για το ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»

2013-03-11 23:07

Το υπουργείο εμπαίζει τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές!!! Ονομάζει «έρευνα» ένα ερωτηματολόγιο, μνημείο του τίποτα που δεν είναι καν επιστημονικοφανές και ζητά από τη σχολική κοινότητα να το συμπληρώσει μέσα σε δυο μέρες!!! Οι διαδικασίες που καλείται να ακολουθήσει η σχολική μονάδα είναι εξαιρετικά διάτρητες που αποδεικνύουν ότι στην πραγματικότητα τα αποτελέσματα έχουν προαποφασιστεί και η διαδικασία συμπλήρωσης των ερωτηματολογίων γίνεται για το χρήμα που θα πάρει το υπουργείο, οι εταιρείες αξιολόγησης και οι ημέτεροι, από το ΕΣΠΑ. Ο χρόνος είναι ελάχιστος για οποιαδήποτε πραγματική αποτίμηση, καλούνται να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια οι διευθυντές, ένας εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών κι ένας των γονιών χωρίς να αναφέρεται καμία διαδικασία συλλογικών αποφάσεων.

 

Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι το υπουργείο δεν ενδιαφέρεται για αληθινή αποτίμηση του «νέου» σχολείου. Έχει προαποφασίσει την προώθησή του και τώρα που ολοκληρώνεται το ΕΣΠΑ (2013) στο οποίο εντάχθηκε, διακινεί στημένες έρευνες για να πάρουν οι ημέτεροι το χρήμα και να χρησιμοποιήσει την εκπαιδευτική κοινότητα και τους γονείς για να νομιμοποιήσει το πρόγραμμα και την εφαρμογή του.

 

Φυσικά, ούτε κουβέντα για τις ειδικότητες που άρχισαν να έρχονται τον Οκτώβριο, για τη δεύτερη ξένη γλώσσα που λείπει ακόμα στα περισσότερα σχολεία κι όμως οι μαθητές παραμένουν σε αυτά λες και είναι φυλακτήρια, για το χάος που επικρατεί με τα προγράμματα. Ούτε κουβέντα για ένα σχολείο που αυξάνει δραματικά το σχολικό χρόνο για όλα τα παιδιά (35 ώρες από την πρώτη τάξη), εξαντλώντας έτσι την παιδική ηλικία και αχρηστεύοντας κάθε δυνατότητα αφομοίωσης της γνώσης, που απορρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών, διαρρηγνύει τον ιστό της εκπαιδευτικής κοινότητας σε κάθε σχολείο, γιγαντώνει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και εγείρει πληθώρα παιδαγωγικών ζητημάτων με αφορμή τη δομή του και το περιεχόμενο της λειτουργίας του. Ούτε κουβέντα για τα πιλοτικά που δε λειτούργησαν σχεδόν σε κανένα σχολείο ενώ οι σύλλογοι διδασκόντων έχουν εκφράσει σε πολλές αποφάσεις τους την αδυναμία υλοποίησης αυτών των προγραμμάτων.

 

Με βάση τα παραπάνω:

 

  • Καλούμε διευθυντές, συλλόγους διδασκόντων, συλλόγους γονέων, να αρνηθούν να εμπαίζονται κατ’ επανάληψη και να υπογράφουν προειλημμένες αποφάσεις, σε βάρος μάλιστα, των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών. Τους καλούμε να μη συμπληρώσουν τα ερωτηματολόγια και παρέχουμε πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη γι’ αυτό. Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν προκύπτει από πουθενά ότι είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου.
  • Καλούμε τη ΔΟΕ να πάρει άμεσα αντίστοιχες αποφάσεις

Η κριτική μας στο «νέο» σχολείο δεν γίνεται από τη σκοπιά συντεχνιακών συμφερόντων αλλά από θέσεις υπεράσπισης των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας που καταστρατηγούνται ακόμα πιο βάναυσα με το «νέο» σχολείο.

 

Το «νέο» σχολείο, που επιβλήθηκε σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι  το ευέλικτο και φτηνό σχολείο της αγοράς, το «νέο» σχολείο των μνημονίων και της διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης,  κατ’ επιταγή της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Σ’ αυτό ο όρος γνώση δεν αναφέρεται πουθενά. Τα παιδιά μαθαίνουν τα βασικά,  τα απολύτως απαραίτητα. Η αγορά είναι εκείνη που διαμορφώνει την τελική λίστα προσόντων και σ’ αυτήν απαιτούνται άνθρωποι ευέλικτοι, ευπροσάρμοστοι, παραγωγικοί κι αποδοτικοί.

 

Οι εκπαιδευτικοί παλεύουμε για ενιαίο δωδεκάχρονο, δημόσιο, δωρεάν σχολείο που θα σέβεται τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα των μαθητών, θα αναπτύσσει την κριτική τους σκέψη, θα προωθεί την αγάπη για τη γνώση, θα τα μάθει να εξηγούν και ν’ αλλάζουν τον κόσμο, θα τα διδάξει αλληλεγγύη, συλλογικότητα, αγωνιστικότητα, με περιεχόμενο απαλλαγμένο από την παπαγαλία, το μυστικισμό , το ρατσισμό, ένα σχολείο χωρίς αποκλεισμούς, ανοιχτό για όλα τα παιδιά, Έλληνες και μετανάστες, χωρίς οριζόντιους ή κάθετους διαχωρισμούς, χωρίς αξιολογικές ή εξεταστικές κρίσεις.

 Σχετικά με τη «Συμπλήρωση ερωτηματολογίου στο πλαίσιο έρευνας πεδίου για το ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» 

επισυναπτόμενο εδώ

δείτε το ερωτηματολόγιο για τους γονείς