Συνεχίζονται με μεγάλη ένταση οι διαδηλώσεις στο Μισούρι, νεκρός από τους αστυνομικούς ένας ακόμα Αμερικοαφρικανός, η αστυνομία συνέλαβε 90χρονη γυναίκα που επέζησε του ολοκαυτώματος

2014-08-20 12:38

Για μια ακόμη νύχτα οι δρόμοι του Φέργκιουσον στο Μισούρι των Ηνωμένων Πολιτειών μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης.

Οι διαμαρτυρίες για τον θάνατο του αφροαμερικανού νεαρού Μάικλ Μπράουν από λευκό αστυνομικό συνεχίζονται για δεύτερη εβδομάδα.

Κόλαση στο Μισούρι και δεύτερος Αφροαμερικανός νεκρός

Οι αμερικανοί αστυνομικοί στο Φέργκιουσον ρίχνουν βροχή δακρυγόνων εναντίον των δεκάδων διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για το θάνατο του 18χρονου.

Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι είναι ειρηνικοί και οι αστυνομικοί ασκούν αχρείαστη βία εναντίον τους.

Ο 18χρονος Μάικλ Μπράουν που ήταν άοπλος έπεσε νεκρός στις 9 Αυγούστου από τα πυρά του αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον, ένα περιστατικό που αναβιώνει το φάντασμα του ρατσισμού στις ΗΠΑ σε μια μικρή πόλη, όπου ο πληθυσμός της είναι Αφροαμερικανοί και η αστυνομία και η ηγεσία της είναι λευκοί στην πλειοψηφία τους.

Ενας νεαρός άνδρας έχασε τη ζωή του το βράδυ της Τρίτης, όταν τον πυροβόλησαν αστυνομικοί σε μία περιοχή μόλις μερικά χιλιόμετρα μακριά από το Φέργκιουσον στο Μισούρι των ΗΠΑ, όπου στις 9 Αυγούστου έπεσε νεκρός ο 18χρονος Μάικλ Μπράουν.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο 23χρονος έβγαλε μαχαίρι και απείλησε αστυνομικούς, έξω από ένα τοπικό κατάστημα, από το οποίο έκλεψε κάποια προϊόντα. Στη συνέχεια βγήκε στον δρόμο και άρχισε να συμπεριφέρεται περίεργα. Οι αστυνομικοί του ζήτησαν να πετάξει το μαχαίρι, όμως εκείνος -σύμφωνα με την αστυνομία- τους είπε «πυροβολήστε με» και άρχισε να τους πλησιάζει.

Ο θάνατος του ήταν ακαριαίος. Το Sky News μετέδωσε ότι ο 23χρονος ήταν αφροαμερικανός.

Ο Σαμ Ντότσον, διευθυντής του Αστυνομικού Τμήματος της πόλης, επιβεβαίωσε την είδηση σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, αλλά και μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter. Ανέφερε ότι «το θύμα που πυροβολήθηκε πλησίασε τους αστυνομικούς κρατώντας μαχαίρι. Κανένας τους δεν τραυματίστηκε».

Δείτε Live εδώ

Η Χάιντι Επστάιν είναι μεταξύ των 31 διαδηλωτών που συνελήφθησαν τη Δευτέρα στις διαδηλώσεις κατά της παρουσίας της Εθνοφρουράς των ΗΠΑ στην πόλη - Η Αμερικανοεβραία ακτιβίστρια είναι γνωστή για τη δράση της σε πολλά θέματα

Η Χάντι Επστάιν, η 90χρονη σήμερα επιζήσασα από το Ολοκαύτωμα των Εβραίων από τους Ναζί του Χίτλερ είναι μεταξύ των συλληφθέντων της Δευτέρας στο Φέργκιουσον των ΗΠΑ. 

Από την πρώτη στιγμή των διαδηλώσεων η γνωστή Αμερικανοεβραία ακτιβίστρια, ειδικά για τον αγώνα της υπέρ των Παλαιστινίων μέσω του «Free Gaza Movment» βρέθηκε στο πλευρό των διαδηλωτών που κατακλύζουν καθημερινά τους δρόμους της μικρής πόλης του Μιζούρι διαμαρτυρόμενοι για τη δολοφονία του 18χρονου Μάικλ Μπράουν από έναν αστυνομικό. 



Η Επστάιν συνελήφθη το απόγευμα, σε διαμαρτυρία κατά της παρουσίας της Εθνοφρουράς στους δρόμους της πόλης και ενώ η πορεία κατευθύνονταν προς το γραφείο του Κυβερνήτη του Μιζούρι. Στο σημείο που οι αρχές σταμάτησαν τους διαδηλωτές σημειώθηκαν συνολικά 8 συλλήψεις. 

Αμέσως μέσω Twitter κυκλοφόρησαν φωτογραφίες της 90χρονης γυναίκας, δεμένης πισθάγκωνα με χειροπέδες να οδηγείται στις κλούβες της αστυνομίας, συνοδευόμενη από δύο αστυνομικούς. 



«Αυτό που συμβαίνει από όταν ήμουν έφηβη. Δεν πίστευα ότι θα μου συνέβαινε ενώ είμαι 90 χρονών», είπε η ίδια κατά την προσαγωγή της στους δημοσιογράφους και συνέχισε: «Πρέπει να ξεσηκωθούμε σήμερα, ώστε οι άνθρωποι να μην το παθαίνουν αυτό όταν είναι 90 χρονών».

Η Χάιντι Επστάιν γεννήθηκε το 1924 στην πόλη Φράιμπουργκ της Γερμανίας. Συνελήφθη από τους Ναζί το 1939 και μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1948, αφού γλίτωσε από τις θηριωδίες του Χίτλερ κατά των Εβραίων.