Η εκπαίδευση στην κλίνη του Προκρούστη, Δείτε παραδείγματα αλχημειών, Άμεση κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας

2013-04-06 20:00

Η εκπαίδευση βρίσκεται μπροστά σε συντονισμένο σχέδιο μαζικών καταργήσεων τμημάτων-σχολείων-οργανικών, απολύσεων και συνολικής απαξίωσης.

Το πρώτο επεισόδιο εκτυλίχθηκε με το έγγραφο του υπουργείου Παιδείας όπου, όπως αναφέραμε και στην απόφαση του συλλόγου μας στις 4-4-2013, «κάνοντας τροϊκανές αλχημείες (διαιρώντας το συνολικό αριθμό των μαθητών κάθε σχολείου με το 25), αλλάζει την οργανικότητα των σχολείων και ζητά εξηγήσεις από τους διευθυντές (μέσα σε δυο ώρες) γιατί η οργανικότητα των σχολείων τους δεν ακολουθεί τους απαράδεκτους υπολογισμούς του υπουργείου»!!!

Παράδειγμα αλχημείας:

 

σήμερα

6θέσιο

Δ.Σ.

 

Α

 

Β

 

Γ

 

Δ

 

Ε

 

ΣΤ

 

 

 

 

 

 

 

Σύνολο

μαθητών

Διαίρεση

Υπουργείου

Νέα οργανικότητα

 

 

21

 

 

22

 

 

21

 

 

20

 

 

20

 

 

20

 

 

 

 

 

 

 

 

124

 

 

124:25=5θέσιο!!!

 

12θέσ.

Δ.Σ.

 

Α1

 

 

Α2

 

Β1

 

Β2

 

Γ1

 

Γ2

 

Δ1

 

Δ2

 

Ε1

 

Ε2

 

ΣΤ1

 

ΣΤ2

 

 

 

 

22

 

 

22

 

21

 

21

 

21

 

21

 

21

 

20

 

20

 

20

 

20

 

20

 

249

 

249:25=10θέσιο!!!

Μάλιστα, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία των προθέσεων του, το υπουργείο στο έγγραφό του αναφέρει καθαρά ότι όλα αυτά γίνονται «Ενόψει της έκδοσης Υπουργικών Αποφάσεων σχολικών μεταβολών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης».

Το δεύτερο επεισόδιο διαδραματίστηκε στα ΜΜΕ  που ανέλαβαν το ρόλο του συκοφάντη των εκπαιδευτικών, της μαζικής παραπληροφόρησης και του προάγγελου απολύσεων στην εκπαίδευση. Με πηχυαίους τίτλους, δένοντας το με την επίσκεψη της Τρόικας και τις πιέσεις που ασκεί για απολύσεις στο δημόσιο, κραύγαζαν για 200.000 εκπαιδευτικούς, για 5.000 ψυχασθενείς… Έφτασαν στο σημείο μάλιστα να αναφέρουν για πρώτη φορά σωστά τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων όχι φυσικά από κρίση ειλικρίνειας αλλά για να πείσουν την κοινή γνώμη ότι 200.000 εκπ/κοί (ψευδές νούμερο) σε σύνολο 650.000 δημοσίων υπαλλήλων (μέχρι τώρα μιλούσαν για 1.000.000), είναι πολύ μεγάλος αριθμός!!!

Δε χωράει αμφιβολία ότι όλα αυτά είναι η προετοιμασία για τη βίαιη περικοπή εκπαιδευτικών σε βάρος των μορφωτικών και παιδαγωγικών δικαιωμάτων των μαθητών και των εργασιακών των εκπαιδευτικών.

Αν εφαρμοστούν αυτά τότε οδηγούμαστε κυριολεκτικά σε πογκρόμ:

  • Πάνω από 10.000 τμήματα δημοτικών και νηπιαγωγείων θα καταργηθούν, εκατοντάδες σχολεία δε θα είναι καν 6θέσια και θα λειτουργούν με συνδιδασκαλίες τμημάτων (π.χ. Α’ και Στ’ μαζί) όπως τη δεκαετία του ’60, χιλιάδες μαθητές θα υποχρεωθούν σε αλλαγή σχολικής μονάδας.   Στην ουσία όλα τα τμήματα θα γίνουν 25άρια και πάνω με δραματική χειροτέρευση των όρων εκπαίδευσης των παιδιών της λαϊκής οικογένειας!
  • 10.000 και πάνω οργανικές εκπαιδευτικών (δασκάλων/νηπιαγωγών) καταργούνται σε ολόκληρη τη χώρα, μεγάλες ανακατατάξεις επέρχονται για τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων λόγω μείωσης των τμημάτων, με ντόμινο υπεραριθμιών σε ΠΥΣΠΕ και ΑΠΥΣΠΕ και με ανυπολόγιστες συνέπειες για τα εργασιακά δεδομένα των εκπαιδευτικών, τις αθρόες μετακινήσεις και τις απολύσεις!
  • 10.000 αναπληρωτές απολύονται οριστικά και χιλιάδες αδιόριστοι αποκλείονται από οποιαδήποτε προοπτική εργασίας στο δημόσιο σχολείο, αυξάνοντας τους ανέργους και απαξιώνοντας με τον τρόπο αυτό το εργατικό και επιστημονικό δυναμικό του τόπου!

Αυτό είναι το «νέο» σχολείο! Φτηνό, ευέλικτο, πειθαρχημένο σχολείο της αγοράς, την εποχή της καπιταλιστικής κρίσης και των μνημονίων. Συγκυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) και τρόικα (ΕΕ-ΔΝΤ) κονιορτοποιούν τα μορφωτικά δικαιώματα και υποτάσσουν το δημόσιο σχολείο στους στόχους των δανειστών, των τραπεζών, του κεφαλαίου.

Απομυζούν από τις δαπάνες για τα κοινωνικά αγαθά της παιδείας, της υγείας, της ασφάλισης για να τροφοδοτήσουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για να αποπληρώνουν τόκους και τοκοχρεολύσια στους δανειστές, για να προσφέρουν φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο. Ο λαός πληρώνει για άλλη μια φορά το μάρμαρο με δραματικό τρόπο!

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΚΑΘΑΡΑ ΟΤΙ ΘΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

  • Καμία κατάργηση σχολικής μονάδας-τμήματος-οργανικής θέσης
  • Διεκδικούμε καθιέρωση 20 μαθητών ανώτερο αριθμό ανά τμήμα για τις τάξεις Γ’, Δ’, Ε’, Στ’ και 15 για Α’, Β’ δημοτικού και νηπιαγωγείο!
  • Μόνιμους μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών σε όλες τις θέσεις (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, εκπ/κοί ειδικοτήτων, γυμναστές, ειδική και αντισταθμιστική εκπαίδευση κλπ)  και βοηθητικού προσωπικού ώστε να καλυφθούν ΤΩΡΑ οι πραγματικές ανάγκες. Όχι στην αύξηση του ωραρίου και στις υποχρεωτικές μετακινήσεις
  • Ενίσχυση των δημόσιων δομών της ειδικής αγωγής. Τμήμα Ένταξης σε κάθε δημοτικό-νηπιαγωγείο
  • Ενιαίο 12χρονο σχολείο με δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή

Καλούμε:

  • Τους συλλόγους και τις ΕΛΜΕ να συνδιοργανώσουμε συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας (προσανατολισμός για Παρασκευή 12/4) και κηρύσσουμε 3ωρη στάση εργασίας με επέκτασή της σε 4ωρη για τους συναδέλφους του ολοημέρου για την ημέρα που θα συναποφσσίσουμε.
  • Τη ΔΟΕ να προχωρήσει σε κήρυξη πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης (όχι στάσης) την ίδια μέρα και σε συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας συντονιζόμενη με την ΟΛΜΕ, την Ομοσπονδία γονέων κ.λπ.
  • Καλούμε τις ενώσεις, τους συλλόγους γονέων και τους γονείς των σχολικών μονάδων του συλλόγου μας την Πέμπτη 11/4, 6.30 μ.μ., στο 11ο Δ.Σ. για να συντονίσουμε τις δράσεις μας
  • Τη ΔΟΕ να δώσει στη δημοσιότητα (στο βαθμό που τον έχουν οι αιρετοί εκπρόσωποι του κλάδου ή να τον συγκεντρώσει από τις περιφερειακές διευθύνσεις) τον κατάλογο του υπουργείου παιδείας με όλες τις σχολικές μονάδες και τις νέες οργανικότητες

Η εκπαίδευση στην κλίνη του Προκρούστη, Δείτε παραδείγματα αλχημειών, Άμεση κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας

επισυναπτόμενο εδώ