Πολλές παραιτήσεις διευθυντών/ντριών και προϊσταμένων (διαβάστε αναλυτικά)

2014-04-08 23:03
Παραίτηση Γιάννη Σαϊτάκη διευθυντή στο 17ο ΔΣ Ηρακλείου
 
Κάποτε έρχεται η ώρα να πεις ένα  "μικρό ναι" ή ένα "Μεγάλο ΟΧΙ ". Σαν δάσκαλος με τριάντα χρόνια υπηρεσίας και σαν διευθυντής του 17ου δημοτικού  σχολείου Ηρακλείου, έχοντας καταθέσει από 3/4/2014  την παραίτησή μου , πάω μ' αυτούς τους λίγους που είχαν το θάρρος  ( γιατί θάρρος υπάρχει  μονάχα όταν είσαι με τους λίγους ) να φωνάξουν  το Μεγάλο ΟΧΙ . Ένα ΟΧΙ  βγαλμένο από τους αγώνες που έδωσα όλα αυτά τα χρόνια  και που κάποιοι πούλησαν αντί πινακίου  φακής ( ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ τη δύναμη λίγων Ευρώ και μιας σταλιάς εξουσίας ) .
ΟΧΙ στη διάλυση του δημόσιου  σχολείου , του μοναδικού κύτταρου ανάπτυξης και ελπίδας αυτού του δύσμοιρου τόπου,
ΟΧΙ στην κατάλυση των  νόμιμων  δικαιωμάτων του συλλόγου διδασκόντων του σχολείου μου , που ως κυρίαρχο όργανο αποφάσισε ομόφωνα να μη συμμετέχει  στη  λεγόμενη  " αυτοαξιολόγηση " ,    
ΟΧΙ στο αλληλοφάγωμα  των συναδέλφων μου  μέσα από την  επερχόμενη  " αξιολόγηση - απόλυσή τους ", 
ΟΧΙ στο αποφασίζομεν και διατάσσομεν  του υπουργείου  παιδείας ,
ΟΧΙ στο σκύψιμο της  κεφαλής για να μπορώ να κοιτάζω στα μάτια τους μαθητές και  τους συναδέλφους μου ,
ΟΧΙ στην καταστροφή  του τόπου μου , που ευτύχησε να γεννήσει τη Δημοκρατία μα που  κάποιοι ρήμαξαν και πούλησαν σαν  δανεισμένη πραμάτεια , 
ΟΧΙ τέλος στην κατάντια αυτών " που  δειλοί , μοιραίοι και άβουλοι αντάμα , προσμένουν ίσως κάποιο θάμα " .
Σαϊτάκης Γιάννης , διευθυντής  17ου  δημοτικού σχολείου Ηρακλείου

 

( περιμένοντας την απόφαση του ΑΠΥΣΠΕ  και την επιστροφή μου στην τάξη)
 

Την παραίτησή του έθεσε στη διάθεση του Συλλόγου «Κωνσταντίνος Κούμας» Λάρισας ο γνωστός συνδικαλιστής και Διευθυντής του 9ου Δημοτικού Σχολείου σ. Βασίλης Ζωγράφος. Υπάρχουν και άλλοι 3 διευθυντές που έστειλαν επιστολή στο Σύλλογο.

 

 

 
Σε μια κίνηση που αν έχει και την ανάλογη συνέχεια προχώρησε κατά τη διάρκεια της συνέλευσης του συλλόγου δασκάλων του νομού, ο διευθυντής του 9ου Δημοτικού σχολείου Λάρισας Βασίλης Ζωγράφος, ο οποίος σε ένδειξη κάθετης διαφωνίας για την αυτοαξιολόγηση, έθεσε στη διάθεση του συλλόγου την παραίτησή του από τη θέση του διευθυντή.
 
Πρόκειται για κίνηση που αν συνεχιστεί με την υποβολή της ανάλογης παραίτησης στη διεύθυνση Α/βαθμιας εκπαίδευσης θα είναι δείγμα πράξης αντίστασης και κάθετης ρήξης με τις επιλογές του υπουργείου Παιδείας.
 
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος Διδασκόντων του 9ου Δημοτικού της Λάρισας ομόφωνα τάχθηκε κατά της αυτοαξιολόγησης.
 
Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε και τα επόμενα δείγματα του κ. Ζωγράφου και των άλλων διευθυντών. Διαφορετικά θα είναι μια πονηρή κίνηση εκ μέρους των. Θα μας πείσουν αν ακολουθήσουν την ενέργεια των Κρητικών διευθυντών, που υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και όχι την πρόθεσή τους για παραίτηση στο Σύλλογό τους.
 
Παρόμοια κίνηση με αυτή του κ. Ζωγράφου έκαναν και άλλοι 3 διευθυντές δημοτικών σχολείων της Λάρισας που κοινοποίησαν επιστολές θέτοντας την παραίτησή τους στη διάθεση του συλλόγου.
 
Με δεδομένες αυτές τις κινήσεις το Δ.Σ. του συλλόγου εκτιμά, ότι σε περίπτωση που η ΔΟΕ ζητήσει επιστολές παραίτησης διευθυντών τότε θα υπάρξουν πολλοί διευθυντές που θα ακολουθήσουν την ενέργεια των 4 συναδέλφων τους.
 

Παραίτηση Τζιόλης Δημήτριος 

Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Ανάβρας   

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ

 

 

Πίστευα και πιστεύω στη ρήση του Ρήγα « συλλογάται καλά όποιος  ελεύθερα συλλογάται».

Θέλω να εκφράσω τον προβληματισμό και τις ανησυχίες μου για την επιχειρούμενη χειραγώγηση του εκπαιδευτικού έργου, την κατηγοριοποίηση σχολικών μονάδων, το γεγονός ότι καθένας εκπαιδευτικός λειτουργεί εξατομικευμένα και όχι συλλογικά.

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα το έργο του εκπαιδευτικού δυσχεραίνει, η προσωπικότητά του υποβαθμίζεται και οι σχέσεις του με τους συναδέλφους δυναμιτίζονται. Ο φόβος και η ανασφάλεια έχουν αντικαταστήσει την παιδαγωγική ελευθερία και την αφοσίωσή του στο διδακτικό του έργο.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ζωντανή  εκπαιδευτική διαδικασία δεν μπορεί να κλειστεί σε «κουτάκια» και «δείκτες». Βλέπουμε επίσης να έχουν στοχοποιηθεί οι  εκπαιδευτικοί και το σχολείο, δημιουργώντας υποταγμένους εκπαιδευτικούς.

Πίστευα και πιστεύω ότι το σχολείο πρέπει να δημιουργεί ελεύθερους ανθρώπους και  ολοκληρωμένες προσωπικότητες.

 Πίστευα και πιστεύω ότι ο διευθυντής δεν είναι ο γραμματικός  του σχολείου αλλά ο εμψυχωτής, ο μαέστρος και ο καθοδηγητής που με την εμπειρία του εμπνέει και δίνει το παράδειγμα.

Για τους παραπάνω λόγους, παρακαλώ, δεχθείτε την παραίτησή μου από Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Ανάβρας.

  Διευθυντές σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παίρνουν θέση. Στο πλευρό των συναδέλφων τους, στο πλευρό των Συλλόγων τους δεν δέχονται να ακρωτηριάσουν την εκπαίδευση, τον εαυτό τους, την αξιοπρέπειά τους και τους συναδέλφους τους!

 

 

 

Παραιτήθηκε από Διευθυντής Σχολείου και ο Ζαχαρίας Καψαλάκης - "Είναι προτιμότερη μια τίμια αποχώρηση, παρά μια ταπεινωτική συμπόρευση!"

 

Ανοιχτή επιστολή παραίτησης από τη θέση του Διευθυντή στο 1ο Δ/Σ και το Γυμνάσιο Μούδρου


 

Νίκος Γαλιατσάτος, διευθυντής 3ου Γυμνασίου Αργοστολίου: Θα μείνω με το σύλλογο διδασκόντων και δε θα αναθέσω                                                  

 

 
 
Παραίτηση Μαρούλη Σαράντη ΔΣ Αγ. Θέκλης
 
Πολύς λόγος έχει γίνει κατά καιρούς για την περίφημη αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και δη των εκπαιδευτικών. Πολλές απόψεις έχουν καταγραφεί μαζί και ερωτήματα: «Γιατί οι εκπαιδευτικοί δεν θέλουν να αξιολογηθούν; Τι φοβούνται; Κάποιοι ακατάλληλοι για την εκπαίδευση δεν πρέπει να απομακρυνθούν απ’ αυτήν;». Πλήρης αποπροσανατολισμός και προφάσεις αμαρτιών όλα. Οι εκπαιδευτικοί αξιολογούνται καθημερινά από τους μαθητές τους, τους γονείς, την κοινωνία όλη. Πρόκειται όμως για προσπάθεια από τους επιτήδειους για ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού,  όπως κάθε φορά γίνεται με όλους τους εργαζόμενους που θέλει η άρχουσα τάξη με τα όργανά της (κυβέρνηση, τρόικα, Ευρωπαϊκή Ένωση), να τους βάλει στη γωνία και να  κατακρεουργήσει τα εργασιακά τους δικαιώματα.
Τώρα με την αυτοαξιολόγηση, ήρθε η ώρα τρομοκράτησης, χειραγώγησης των εκπαιδευτικών, κατηγοριοποίησης των σχολείων και παράδοσης της δημόσιας εκπαίδευσης στην αγορά με όρους σκληρού ανταγωνισμού για μαθητές, γονείς, κοινωνία.
Τριάντα χρόνια στην εκπαίδευση, μέσα στο σχολείο και κυρίως πάντα μέσα στην τάξη,  εκείνο που διαπίστωσα σε όλο του το μεγαλείο είναι ότι με την όποια κρίση και αξιολόγηση κανείς δεν έγινε καλύτερος. Τώρα μου ζητείται να ορίσω ομάδες εργασίες ΑΕΕ στο σχολείο μου παρά τη θέληση των συναδέρφων μου τη στιγμή που οι ίδιοι καθημερινά καταθέτουν την ψυχή τους ξεπερνώντας ακόμα και τον εαυτό τους για καλύτερη μόρφωση των παιδιών μας. Άλλωστε πιστεύω, όταν κανείς κάνει χρήση της ιδιότητάς του προκειμένου να επιβληθεί, είναι ανίκανος για την ίδια του την ιδιότητα. Κι εγώ προσωπικά θέλω να κοιτάζω τους συναδέρφους μου στα μάτια. Ένα και μόνο ερώτημα έχει πραγματικό νόημα. Ποιοι θα αξιολογούν ποιους και με ποιο σκοπό;

 

Στην τελική οι εκάστοτε εγκάθετοι, όποιους διαταράσσουν τα λιμνάζοντα ύδατα, θα τους αξιολογούν αρνητικά. Απεναντίας όσοι πορεύονται και ευθυγραμμίζονται με τις διαθέσεις των αρχόντων, άριστα και με τόνο. Με λίγα λόγια, η ζωή μες τα σχολειά μας κόλαση! Τον τελευταίο καιρό οι εκπαιδευτικοί και οι διευθυντές έχουν μετατραπεί σε γραφειοκράτες ολκής (survey, myschool, ΑΕΕ), πλήρης απομάκρυνση και αποξένωση από το παιδαγωγικό έργο. Το ποτήρι πλέον ξεχείλισε. Όσο και να θέλει κανείς να προσφέρει για τα σχολειά μας και από τη θέση του διευθυντή, καθίσταται αδύνατο. Προσωπικά επιθυμώ να παραιτηθώ και να μείνω αναπόσπαστος στο εκπαιδευτικό έργο με τους μαθητές μου και ταυτόχρονα να συμπορευθώ με όσους συναδέλφους επιλέγουν τον δρόμο της προσπάθειας για μια πραγματικά δημόσια, προοδευτική, δημοκρατική παιδεία.
Παραιτήσεις διευθυντών σχολικών μονάδων Θεσσαλονίκης
 
Επειδή η νεοφιλελεύθερης κοπής «αξιολόγηση» στην ελληνική εκπαίδευση επιχειρεί
 
  • να μετατρέψει τα σχολεία σε διαβαθμισμένης ποιότητας ανταγωνιστικές επιχειρήσεις πώλησης υπηρεσιών εκπαίδευσης – κατάρτισης
  • να ανατρέψει πλήρως, τόσο το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών, όσο και να μεταλλάξει ολοκληρωτικά το πλαίσιο άσκησης του εκπαιδευτικού τους έργου και του παιδαγωγικού τους ρόλου
  • να φαλκιδεύσει τις δυνατότητες μακρόχρονης εκπαιδευτικής σταδιοδρομίας των μαθητών και να επιδεινώσει τις, κακής ποιότητας, μορφωτικές προδιαγραφές της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

 

Επειδή δεν επιθυμούμε  οι επιχειρούμενες αλλαγές να καταστούν  αναπόδραστη πραγματικότητα.
Επειδή, μέχρι στιγμής και σε αναντιστοιχία με τα χαρακτηριστικά, την κλίμακα και την ένταση της επίθεσης που δέχεται η εκπαίδευση, δυστυχώς δεν έχει δοθεί στον κλάδο η δυνατότητα μιας ξεκάθαρης, αποφασιστικής, αγωνιστικής και νικηφόρας συνδικαλιστικής απάντησης.
Επειδή στην παρούσα συγκυρία θεωρούμε χρέος, τόσο δικό μας όσο και όλων των συναδέλφων/ισσών, την εμπράγματη και συνεχή εναντίωση, πρέπει ο καθένας και η καθεμιά να εξαντλήσει τα όρια αντίστασης από τη θέση που υπηρετεί, μετατρέποντας κάθε σπιθαμή δικαιοδοσίας και επιρροής του σε σημείο αγωνιστικής συσπείρωσης και οργανωμένης αντεπίθεσης.
Επειδή σύμφωνα με τις προσωπικές και πολιτικές μας αξίες και την συνδικαλιστική αναγκαιότητα καθήκον μας είναι η μη «αξιολόγηση» των συναδέλφων προκειμένου:
 
  • να υπερασπιστούμε το δημόσιο, δωρεάν σχολείο και τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών
  • να προασπίσουμε την παιδαγωγική ελευθερία, τη δημοκρατία και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών  

 

Αυτό το καθήκον, θα το πράξουμε με τον επωφελέστερο τρόπο και στον προσφορότερο χρόνο για την συλλογική αντίσταση και αγώνα με ΜΑΖΙΚΕΣ – ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ – ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΕΣ υπηρεσιακές παραιτήσεις.
 
Λιάμπας Γιώργος - Δ/ντης 9ου Δημ. Σχ. Καλαμαριάς
Βουρτσάκη Βάνα - Δ/ντρια 2ου Δημ. Σχ. Πυλαίας Θεσ/νίκης
Κουλιούμπας Οδυσσέας - Δ/ντης 2ου Δημ. Σχ. Νεάπολης Θεσ/νίκης
Βλάχου Ελένη - Δ/ντρια 5ου Δημ. Σχ. Συκεών Θεσ/νίκης
Χαλαστάνης  Θόδωρος - Δ/ντης Ειδ. Δημ. Σχ. Αλεξάνδρειας Ημαθίας
 
Παραίτηση της διευθύντριας του 18ου Τρικάλων
 
Παρακαλώ να κάνετε αποδεκτή την παραίτησή μου από τη θέση της Δ/ντριας του 18ου 6/θεσιου Δημ. Σχολείου Τρικάλων για τους λόγους που εν συντομία παραθέτω:
Δεν επιθυμώ να μετέχω από τη θέση αυτή , στη διαδικασία της αξιολόγησης (ΑΕΕ- Εκπ/κού), η οποία θα οδηγήσει στην κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπ/κών  και μαθητών.
Θα δημιουργήσει κλίμα αβεβαιότητας , ανασφάλειας , ανταγωνισμού και αυταρχισμού στα σχολεία, γεγονός που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη μόρφωση των παιδιών  όσο και στα εργασιακά δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των εκπ/κών.
Θα οδηγήσει  σε υποχρηματοδότηση των σχολικών μονάδων και αναζήτηση οικονομικών πόρων από χορηγούς και γονείς.
Επίσης δε με βρίσκει σύμφωνη  η νεφελώδης και αμφίσημη πρόταση της ΔΟΕ για “δήθεν “ παραιτήσεις και νομικίστικες ακροβασίες για “κάλυψη” των Διευθυντών.
Απέναντι στα πολλά και περίπλοκα και στο συμφωνούμε διαφωνώντας, η λαϊκή σοφία αντιπαραθέτει: Δε γίνεται και η πίτα ολόκληρη  και ο σκύλος χορτάτος.
Επειδή λοιπόν είμαι της άποψης πως είναι δύσκολο πλέον κάποιος Διευθυντής να κρατά ισορροπίες και να έχει το ρόλο του συντονιστή και εμψυχωτή της σχολικής μονάδας , 
παρακαλώ να κάνετε δεκτή την παραίτησή μου.
Τρίκαλα 4/4/2014
 
Παραιτήσεις προϊσταμένων νηπιαγωγείων
 
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΒΑΣΩ
ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΣΤΟ 2Ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ
ΣΤΟ ΔΙΟΝΥΣΟ 
"Υποβάλω την παραίτησή μου, γιατί μου ζητάτε να αναθέσω υποχρεωτικά στις συναδέλφισσές μου να συγκροτήσουμε τις ομάδες εργασίας για να εφαρμόσουμε την αξιολόγηση της σχολικής μας μονάδας, πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων μου και του σωματείου μου που είμαι και μέλος του  ΔΣ , αλλά και με τη συνείδησή μου ως παιδαγωγός και ως εργαζόμενη που επί 28 ½  χρόνια υπηρετώ συνειδητά την εκπαίδευση  και καθημερινά αγωνίζομαι για ένα καλύτερο νηπιαγωγείο.

 

Εμείς οι Νηπιαγωγοί είμαστε ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές εργαζόμαστε κάτω από δύσκολες συνθήκες χωρίς υλικοτεχνική υποδομή σε ακατάλληλα κτήρια κάνοντας χρέη καθαρίστριας ,τηλεφωνήτριας, τραπεζοκόμου ,κλπ δίνουμε καθημερινά την ψυχή μας για να υπηρετήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε το Δημόσιο σχολείο και  αξιολογούμαστε καθημερινά από γονείς και μαθητές.
Αλλά και ως προϊσταμένες μπαίνοντας καθημερινά σε τάξη εκτελούμε τα διοικητικά μας καθήκοντα δουλεύοντας ατέλειωτες ώρες αντί ενός πενιχρού επιδόματος
Σε αυτή  την καθημερινότητα μας για να την φέρουμε σε πέρας έχουμε την στήριξη των συναδέλφων και  σήμερα μου ζητάτε να υλοποιήσω την αυτοαξιολόγηση  και αύριο την αξιολόγηση τους και να υπογράψω την απόλυση τους. Να χαλάσω το κλίμα την συνεργατικότητας ,της αλληλεγγύης που μέσα σ’ αυτό το κλίμα και με μεράκι  διαμορφώσαμε  σχολεία από το μηδέν.
Είμαι βαθιά πεπεισμένη ότι η αυτοαξιολογηση της σχολικής μονάδας και αργότερα της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού δεν έρχεται να διαμορφώσει ένα καλύτερο σχολείο αλλά θα αποβεί ταφόπλακα του Δημόσιου χαρακτήρα του με την υποχρηματαδότηση, την κατηγοριοποίηση, την υποβάθμιση του μορφωτικού του επιπέδου, στηριζόμενο  στις τσέπες των γονιών και των χορηγών. Ακόμη θα οδηγήσει στο παραπέρα χτύπημα των εργασιακών οικονομικών δικαιωμάτων και στην απόλυση χιλιάδων εκπαιδευτικών.
Όλα αυτά τα χρόνια που ήμουν στη εκπαίδευση υπερασπίστηκα και από τη θέση μέλους του ΔΣ του Συλλόγου μου τα συμφέροντα των συναδέλφων και των μαθητών μου με συνέπεια. Σήμερα μου ζητάτε αυτό τον αγώνα να τον αυτοαναιρέσω που για μένα είναι στάση ζωής.
Αλλά και ως  παιδαγωγός θέλω να έχω το δικαίωμα να κοιτάζω τους μαθητές μου και τους γονείς τους στα μάτια  υπερασπιζόμενη  μέχρι τέλους το δικαίωμά τους στη μόρφωση μέσα σε ένα δημόσιο σχολείο δωρεάν για όλα τα παιδιά.
Με βάση τα παραπάνω, δηλώνω ότι δε θέλω να παραμείνω στη θέση της προϊσταμένης , θα συνεχίσω να υπηρετώ την εκπαίδευση ως απλή νηπιαγωγός.
Συντάσσομαι με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για την ανατροπή.
 
 

 ΔΙΟΝΥΣΟΣ 7/4/2014

ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

 
...και πολλές παραιτήσεις ακόμα που έρχονται