Πανηγυρική αθώωση του δασκάλου Θ. Αγαπητού και των δημοτικών υπαλλήλων Σ. Αρβανίτη και Θ. Κυρατζόπουλου

2015-02-08 22:15

 

ΑΓΑΠΗΤΟΣ_1

Ως σημάδι αλλαγής του κλίματος τρομοκράτησης στο χώρο της εκπαίδευσης και εν γένει στις εργατικές κινητοποιήσεις χαρακτηρίστηκε από τους τρεις κατηγορούμενους, που δικάζονταν για δεύτερη φορά για τη συμμετοχή τους σε συγκέντρωση κατά του Φούχτελ, η αθώωση τους από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για τον εκπαιδευτικό και περιφερειακό σύμβουλο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Θανάση Αγαπητό και τους δύο δημοτικούς υπαλλήλους Σαράντη Αρβανίτη και Θωμά Κυρατζόπουλο.

Και οι τρεις είχαν κριθεί αθώοι από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, με την κατηγορία ότι είχαν την πρόθεση να βιοπραγήσουν κατά του τότε προξένου της Γερμανίας Γιοακίμ Φούχτελ τον Νοέμβριο του 2012, αλλά βρέθηκαν εκ νέου κατηγορούμενοι μετά από έφεση που άσκησε η εισαγγελέας.

Ο κύριος Αγαπητός όνομα και πράμα

Με αυτά τα λόγια η διακστής ξεκίνησε τη δίκη όταν είδε την αίθουσα κατάμεστη από φίλους, συναδέλφους και εκπροσώπους κοινωνικών φορέων που παραβρέθηκαν για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η διαδικασία δεν χρειάζεται ενδεχομένως να διαρκέσει πολύ» ενώ διάβασε και την δήλωση συμπαράστασης του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη.

 

Και οι τρεις κατηγορούμενοι αρνήθηκαν ότι είχαν πρόθεση να βιαιοπραγήσουν εναντίον του Γερμανού διπλωμάτη, τονίζοντας ότι βρέθηκαν στο σημείο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους εναντίον των επαπειλούμενων τότε μέτρων της διαθεσιμότητας και των απολύσεων και έκαναν λόγο για μαζική, δυναμική και ειρηνική κινητοποίηση.

 

Όχι μόνο μάρτυρες που ήταν παρόντες στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν αλλά και ο αστυνομικός υπεύθυνος των μέτρων ασφαλείας επιβεβαίωσαν στις καταθέσεις τους ότι δεν είδαν κανέναν από τους τρεις κατηγορούμενους να επιτίθεται.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας Αστυνομικός του Τμήματος Προστασίας του Δημοκρατικού Πολιτεύματος στην αναφορά του οποίου βασίστηκε το κατηγορητήριο δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο επικαλούμενος αδιαθεσία.

 

Εκτός από την ανακοίνωση του Αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Αναστάσιου Κουράκη, στο δικαστήριο προσκομίστηκαν και δηλώσεις συμπαράστασης, από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο, τους βουλευτές Α΄ Θεσσαλονίκης Γιάννη Αμανατίδη, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, από εκπροσώπους του γερμανικού Κοινοβουλίου καθώς και από 550 συνδικαλιστές από όλη την Ελλάδα.

 

Η πρόταση του εισαγγελέα της έδρας ήταν αθωωτική, όπως και η τελική ετυμηγορία που έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τον κόσμο.