ο υφυπουργός Παιδείας Σ. Κεδίκογλου, μιλά για "το κοινωνικό φροντιστήριο" κι αποκαλύπτει πώς θα είναι οι εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο σχολείο αν ακολουθηθεί το κυβερνητικό σχέδιο και η ευρωενωσιακή πολιτική!

2014-01-28 06:24

  Διαβάστε τι είπε ο Σ. Κεδίκογλου με αφορμή εξαγγελία για το "κοινωνικό φροντιστήριο". Οι εκπαιδευτικοί που θα δουλεύουν εκεί θα είναι με ΕΣΠΑ. Αλλά αυτό μοιάζει συνηθισμένο πλέον. Όμως, γίνεται πιο αποκαλυπτικός. Θα απασχολεί νέους ανέργους, κάτω των τριάντα και μακροχρόνια ανέργους. Τι σημαίνει αυτό; Απλά, ότι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την καταπολέμηση της ανεργίας. Δηλαδή, προγράμματα "κοινωφελούς εργασίας" των 425-490 ευρώ για εκπαιδευτικό προσωπικό που θα εργάζεται στο δημόσιο σχολείο. Εξήγγειλε, μάλιστα, ότι οι προσλήψεις θα γίνουν από άλλους πίνακες, προφανώς από αυτούς που θα μοριοδοτούν την ανεργία. Υπάρχουν ακόμα αυταπάτες για το κυβερνητικό σχέδιο σχετικά με το μέλλον των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο σχολείο;

Διαβάστε αναλυτικά

Πηγή: ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr

Σ. Κεδίκογλου στη βουλή

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ

Άφησα για το τέλος μια δράση που είχαμε σκοπό να την ανακοινώσουμε σαν Υπουργείο μερικές μέρες μετά, αλλά μου δίνετε την ευκαιρία με αυτή σας την ερώτηση να το κάνω τώρα, μια δράση που τη θεωρώ πολύ σημαντική. Είναι καινοτόμος δράση και θα ήθελα να την ανακοινώσω. Μιλάω για το «κοινωνικό φροντιστήριο». Το κοινωνικό φροντιστήριο, ή όπως αλλιώς θα το ονομάσουμε, είναι μια ιδέα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής, με κίνητρο την ενίσχυση της ελληνικής οικογένειας που δοκιμάζεται και την ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Είναι η απάντηση του κοινωνικού κράτους, με τον εξής διπλό στόχο: Να απασχολήσει νέους άνεργους εκπαιδευτικούς κάτω των τριάντα ετών και μακροχρόνια άνεργους εκπαιδευτικούς. Άρα, σε αυτό το πρόγραμμα θα συμμετέχουν είτε νέα παιδιά που έχουν τελειώσει τη σχολή τους και είναι άνεργα, είτε εκπαιδευτικοί που είναι άνεργοι για πολλά χρόνια. Δεν θα μείνουμε, δηλαδή, στο γνωστό πίνακα που υπάρχει.
Δεύτερον, θα παράσχει διδακτική στήριξη σε μαθητές οικογενειών που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που παρουσιάζουν δηλαδή χαμηλούς κοινωνικοοικονομικούς δείκτες.

 
Εάν αυτές οι οικογένειες είναι στα όρια της φτώχειας ή εν πάση περιπτώσει είναι με ένα πολύ χαμηλό κριτήριο, αυτό θα το εξειδικεύσουμε.
    Η χρηματοδότηση του προγράμματος θα γίνει μέσω ΕΣΠΑ. Θα παρέχεται στο λύκειο, διαμορφώνοντας μικρά φροντιστηριακά τμήματα, μικρότερα των δέκα ατόμων, ώστε πραγματικά να λειτουργήσουν με την έννοια του φροντιστηρίου.
    Στόχος είναι να εφαρμοστεί πιλοτικά το τελευταίο τετράμηνο της τρέχουσας σχολικής χρονιάς σε κάποιες επιλεγμένες πόλεις, ώστε να σταθμίσουμε τα αποτελέσματά του για την επόμενη διεύρυνσή του. Είναι μία δράση για την οποία θα έχουμε πολλά να πούμε και νομίζω ότι θα συμφωνήσετε και εσείς ότι είναι μία δράση που κυρίως αναφέρεται και προσέχει τα παιδιά των φτωχών λαϊκών οικογενειών.