Οι εργαζόμενοι στην κοινωφελή εργασία δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια. Παλεύουν για τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους

2014-02-02 22:13
 

 πηγη: ππ
 

πηΠ  https://ergazomenoikox.blogspot.gr/2014/01/blog-post.html

Προσπαθώντας να οξύνουμε την αντιπαράθεση γύρο από την «κοινωφελή βαρβαρότητα» που τείνει να γίνει ο κανόνας για εκείνο που πριν μερικά χρόνια ονομαζόταν εργασία, καταθέτουμε το παρακάτω πλαίσιο πάλης. Γνωρίζουμε πως είναι ατελές, και για αυτό το θέτουμε ως βάση για συζήτηση στους συναδέλφους, προβληματισμό και διάλογο, που πρέπει να γίνει σε όλους τους χώρους εργασίας, αλλά και μέσα από το blog μας, αλλά και ως μια αρχική πλατφόρμα βάση της οποίας μπορούν να γίνουν αγώνες με κάποιες του αιχμές ή με το σύνολό του ως προμετωπίδα. Δεν αποτελεί απόφαση του σωματείου μας, αλλά μια προσπάθεια να «μαζευτούν» και με τη μορφή συγκεκριμένων διεκδικήσεων, αιτήματα, αγωνιστικές διεκδικήσεις αλλά και συζητήσεις που έχουν γίνει όλο αυτό το διάστημα της ύπαρξής μας.


ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΛΗΣ ΑΜΕΣΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ»

Όχι στη διαθεσιμότητα, και στις απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλο το λαό. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις θέσεις που καλύπτει σήμερα η «κοινωφελής εργασία», που αποτελούν βασικές κοινωνικές υπηρεσίες. Επιβολή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και στις νέες τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες βάση των οποίων μπορούμε να εργαζόμαστε όλοι, με λιγότερες ώρες εργασίας και περισσότερες απολαβές.

Κατάργηση της ενοικιαζόμενης εργασίας, των «κοινωφελών» προγραμμάτων και των προγραμμάτων μέσο ΕΣΠΑ, και συνολικά των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Έξω οι εργολάβοι και οι ΜΚΟ, από τη διαχείριση βασικών κοινωνικών υπηρεσιών.

Διαγραφή των χρεών σε ΔΕΚΟ, Τράπεζες και εφορία, σε όλους τους ανέργους. Απαγόρευση διακοπής σε ρεύμα και νερό. Κατάργηση των νόμων για τους πλειστηριασμούς. Αναστολή πληρωμών τιμολογίων και χρεών για όλους τους απλήρωτους συναδέλφους.

Κατοχύρωση και διεύρυνση των εργατικών κατακτήσεων στους εργαζόμενους στην «κοινωφελή εργασία». Δεν είμαστε «ωφελούμενοι» αλλά εργαζόμενοι. Ιατροφαρμακευτική κάλυψη από την πρώτη ημέρα εργασίας. 2 ημέρες άδεια κάθε μήνα και χορήγηση επιδόματος αδείας. Ορισμός γιατρού εργασίας από την πρώτη ημέρα εργασίας και δωρεάν προμήθεια όλου του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού ανάλογα με τη θέση εργασίας. Βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα για τους εργατοτεχνίτες. Εργασία βάση της ειδικότητας πρόσληψης και όχι μετατροπή μας σε «παιδιά για όλες τις δουλειές». Σταθερή μηνιαία καταβολή των μισθών μας, ενάντια στο καθεστώς ομηρίας. Καμία πρόσληψη για ομάδες ασφαλείας. Δωρεάν μετακινήσεις για όλους τους ανέργους. Δωρεάν μετάβαση και αποχώρηση προς και από τον τόπο εργασίας. Εργατικός έλεγχος όλων των συμβάσεων-προγραμμάτων εξαρτημένης μισθωτής εργασίας, πρακτικής άσκησης, απόκτησης εργασιακής εμπειρίας κ.τ.λ.  Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους από την πρώτη ημέρα ανεργίας.

Πάλη και αμφισβήτηση του ρόλου του ΕΣΠΑ, ως βασικού πυλώνα υλοποίησης των αντεργατικών πολιτικών και νομιμοποίησης της «κοινωφελούς» βαρβαρότητας.