Να δοθεί ΤΩΡΑ εκπαιδευτική άδεια στο Νίκο Ρωμανό για να παρακολουθήσει τις σπουδές του!

2014-11-30 22:15

 

Ο Νίκος Ρωμανός βρίσκεται στην 3η εβδομάδα απεργίας πείνας, με τη ζωή του να διατρέχει άμεσο κίνδυνο.

 

Ο Νίκος Ρωμανός είναι ο φίλος, που στα χέρια του ξεψύχησε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος από τη σφαίρα αστυνομικού στις 6 Δεκεμβρίου του 2008. 

 

Βρίσκεται φυλακισμένος για συμμετοχή σε ληστεία.

 

Ο Νίκος Ρωμανός μαζί με άλλα τρία παιδιά, φυλακισμένα στον Αυλώνα, φέτος έδωσαν πανελλήνιες και πέρασαν σε διάφορα ΑΕΙ.
 Σπουδαία επιτυχία και των παιδιών και των διδασκόντων στο Γυμνάσιο-Λύκειο που λειτουργεί εντός της φυλακής που σε τόσο δυσμενείς συνθήκες τα κατάφεραν.


  Υποτίθεται μάλιστα, ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης, αναγνωρίζοντας την υπερπροσπάθεια των παιδιών θέλησε να δώσει έπαθλο 500 ευρώ.  Στην τελετή για την παράδοση των χρημάτων, παρέστησαν μόνο δύο από τους τέσσερις επιτυχόντες. Ένας είχε μεταχθεί και ένας αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο. Αυτός ο τελευταίος είναι ο Ν. Ρωμανός.
 
  Μετά από αυτό, από τα τέσσερα παιδιά που πέρασαν στο Πανεπιστήμιο, μόνο σε δύο δόθηκε η προβλεπόμενη εκπαιδευτική άδεια για να παρακολουθήσουν τη σχολή τους. Ο ένας από τα παιδιά που δεν πήραν άδεια, είναι «κατά σύμπτωση» αυτός που αρνήθηκε το βραβείο, ο Νίκος Ρωμανός. Γι’ αυτό προχώρησε σε απεργία πείνας, διεκδικώντας το δικαίωμά του στην εκπαιδευτική άδεια. Μαζί του στην απεργία πείνας για να του συμπαρασταθεί και ο φίλος του και συγκρατούμενός του, Γιάννης Μιχαηλίδης.

 

Το 2008 η κυβέρνηση «όπλισε» το μυαλό και το χέρι του αστυνομικού που δολοφόνησε τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, στέλνοντας το μήνυμα πως το κράτος δεν θα διστάσει μπροστά σε τίποτα προκειμένου να μην μετατραπεί η οργή της νεολαίας σε αμφισβήτηση της πολιτικής της.  Σήμερα, λίγες ημέρες πριν από την επέτειο εκείνου του «μαύρου» Σάββατου επανέρχεται σύσσωμο το μπλοκ της αστικής εξουσίας, για να «δολοφονήσει» το φίλο του Αλέξανδρου, Νίκο Ρωμανό, στα χέρια του οποίου είχε αφήσει την τελευταία του ανάσα. Τώρα δεν έχει ανάγκη η κυβέρνηση από «εκτελεστικά όργανα». Την εκτέλεση την αποφασίζει κατευθείαν το Υπουργείο παιδείας, η δικαστική εξουσία, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δε χρειάζονται όπλα και αίματα. Αρκεί να αρνηθείς σε ένα παιδί το δικαίωμα να σπουδάσει ενώ είναι στη φυλακή και ενώ έχει όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις αλλά και το κατοχυρωμένο δικαίωμα να το κάνει. Δηλαδή να του αρνηθείς το μοναδικό παράθυρο ελευθερίας του, στον κόσμο.  Αρκεί δηλαδή να παραβιάσεις το νόμο που υπάρχει, απροκάλυπτα. Και μετά να αδιαφορείς όταν διεκδικεί το δικαίωμά του με απεργία πείνας ή να διατάσσεις  εξαναγκασμένη πρόσληψη τροφής όταν φλερτάρει με το θάνατο, παραβιάζοντας την προσωπική του ελευθερία και κάθε ιατρική δεοντολογία.

 

Δεν πρόκειται για αναλγησία γενικά. Αλλά για μήνυμα με πολλούς αποδέκτες.

Τους εκπαιδευτικούς και την εκπαίδευση.

 

Εμείς οι εκπαιδευτικοί συντασσόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα του Ν. Ρωμανού να σπουδάσει ακόμα και μέσα από τις φυλακές, «με οδόφραγμα το σώμα του, για μια ανάσα ελευθερίας», όπως ο ίδιος λέει. Γιατί προτεραιότητά μας είναι το δικαίωμά του  σ’ αυτή την ανάσα ελευθερίας.

 

Η κυβέρνηση φυσικά έχει άλλες προτεραιότητες. Θέλει να εμπεδωθεί ότι αυτό το κράτος είναι εντελώς ανάλγητο με τους ανυπάκοους. Τα όμορφα τα λόγια τα μεγάλα για «πρώτα ο μαθητής» και τα περί παιδείας, ξεκινούν από κει και πέρα.

 

Φόβο θέλουν να σκορπίσουν για να αντιμετωπίσουν το δικό τους το φόβο. Το φόβο που νοιώθει η εξουσία απέναντι στα «θρασίμια», όπως αποκάλεσαν τους μαθητές και τους φοιτητές που κινητοποιούνται. Το φόβο, απέναντι στους εργαζόμενους που διαδηλώνουν.

 

Οι εκπαιδευτικοί έχουμε χρέος απέναντι στους μαθητές τους και στην εκπαιδευτική μας ιδιότητα, να μην αφήσουμε το Νίκο Ρωμανό μόνο του σε αυτή του τη διεκδίκηση.

 

Καλούμε τους συναδέλφους μας να υπογράφουν στην παρακάτω διεύθυνση,  https://secure.avaaz.org/el/petition/Symvoylio_Fylakon_Korydalloy_Amesi_horigisi_ekpaideytikon_adeion_toy_apergoy_peinas_Nikoy_Romanoy/?sBNNfcb

 

Για να συνεχίσει η μόρφωση να αποτελεί παράθυρο ελευθερίας και πεδίο διαμόρφωσης των ανθρώπων, ακόμη και στη φυλακή, θα πάρουμε πρωτοβουλίες μαζί με άλλα σωματεία και συλλογικότητες για τη διεκδίκηση για την άμεση χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας για το Ν. Ρωμανό και κάθε φυλακισμένο.