Μεγαλειώδεις οι διαδηλώσεις για την επέτειο από τη δολοφονία του Π. Φύσσα, σε ολόκληρο τον πλανήτη (φωτορεπορτάζ)

2014-09-21 00:03

18 Σεπτεμβρίου 2014. Ένα χρόνο μετά. Μαζικά συλλαλητήρια, διαδηλώσεις και πορείες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Πύργο, Καλαμάτα, Ναύπλιο, Λευκωσία, Βόλο, Λάρισα, Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Γιάννενα, Καστοριά, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ορεστιάδα, Σέρρες, Κατερίνη, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λαμία, Λιβαδειά, Αγρίνιο, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Πρέβεζα, Κατερίνη, Κοζάνη, Σύρο, Μυτιλήνη αλλά και Παρίσι, Λονδίνο, Κοπεγχάγη, Leuven του Βελγίου, Στοκχόλμη, Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Μπέλφαστ, Δουβλίνο, Ζάγκρεμπ.

 

Με μια πολύ μαζική διαδήλωση χιλιάδων νέων και εργαζομένων τίμησε το κίνημα τον ένα χρόνο από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα από χρυσαυγίτες στο Κερατσίνι. Από το μεσημέρι της Πέμπτης 18/9 μέχρι αργά το βράδυ το Κερατσίνι έγινε ολόκληρο μια μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση.


Πλήθος κόσμου άρχισε να μαζεύεται από το πρωί στο σημείο της δολοφονίας, κάτοικοι της γειτονιάς, μαθητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι, νεολαία, οικογένειες, ενώ έφτανε συνεχώς από όλη την Αθήνα. Κάποια σχολεία της περιοχής τελούσαν υπό κατάληψη, ενώ μαθητές και εκπαιδευτικοί άφησαν λουλούδια στο μνημείο και πραγματοποίησαν συμβολική πορεία στην Τσαλδάρη.

 

Ιδιαίτερα μαζική η διαδήλωση στο Κερατσίνι, χτυπήθηκε από τις δυνάμεις καταστολής.

 

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις υπήρχαν στην ευρύτερη περιοχή χωρίς όμως να είναι ιδιαίτερα εμφανείς στο σημείο της συγκέντρωσης. Είχαν φροντίσει όμως από το προηγούμενο βράδυ να μετατρέψουν την περιοχή σε στρατιωτική ζώνη, με χιλιάδες αστυνομικούς, διμοιρίες ΜΑΤ και ΔΕΛΤΑ, αποκλεισμούς δρόμων και συγκοινωνιών, ακόμη και με ελικόπτερο το οποίο δεν σταμάτησε να πετάει πάνω από την πόλη.

 

Η μαχητικότητα του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη, διότι παρά τις προβοκάτσιες και την άγρια επίθεση της αστυνομίας η διαδήλωση συνεχίστηκε όπως είχε προγραμματιστεί. Οργή προκάλεσε η στάση των ΜΑΤ και της ομάδας ΔΕΛΤΑ όταν συνέχισαν να ρίχνουν χημικά και να χτυπούν τον κόσμο ακόμη και μετά τη διάλυση της πορείας, με αποτέλεσμα τρομοκρατημένοι διαδηλωτές να τρέχουν στα στενά της πόλης. Συνολικά έγιναν 73 προσαγωγές, οι 64 από τις οποίες μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Οι περισσότερες έγιναν στα Ταμπούρια, στην εκκλησία της Υπαπαντής. Η αστυνομία προχώρησε σε μια τεράστια επιχείρηση τρομοκρατίας και καταστολής σε εκείνο το σημείο, αποκλείοντας ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο με κλούβες και απομονώνοντας μια μερίδα διαδηλωτών, γύρω στα 50 άτομα, οι οποίοι δεν είχαν τρόπο διαφυγής. Ταυτόχρονα απαγόρευσε σε κόσμο της γειτονιάς, δημοσιογράφους ακόμη και δικηγόρους να πλησιάσουν το σημείο. Αργότερα έγινε συγκέντρωση αλληλεγγύης για τους συλληφθέντες έξω απ τη ΓΑΔΑ.

 

Ο δήμαρχος Κερατσινίου Χρίστος Βρεττάκος δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο: «Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο φασίστες χτύπησαν την πόλη μας, μόνο που τώρα φορούσαν και στολές. Τριάντα ασφαλιτάκια μαυροφορεμένα χτυπούσαν τον κόσμο, ενώ οι μπάτσοι τους κοιτούσαν. Ο φασισμός με στολή χτύπησε σήμερα στο Κερατσίνι. Ήθελαν να κάψουν την πόλη. Αυτά τα έκαναν οι φασίστες με στολή – κι ας μου κάνουν μήνυση. Ο φασισμός με στολή χτύπησε σήμερα στο Κερατσίνι. Πρέπει να τους μαζέψουν, αλλιώς θα τους μαζέψουμε εμείς».

 

killahp_1_xronos.jpgantifa.jpg

pf4ΚερατσίνιBx2YILhCQAASyscΠαρίσι