Εκτός νόμου οι …εκτός στέγης στην Ουγγαρία, άρθρο από την εφημερίδα των συντακτών

2013-10-04 00:46

πηγή: https://www.efsyn.gr/?p=125292

Ο κατά τα άλλα αντιμνημονιακός δεξιός πρωθυπουργός Ορμπαν δεν έχει πρόβλημα με τα νεοναζιστικά τάγματα εφόδου, αλλά θεωρεί ότι η ασφάλεια κινδυνεύει από τους αστέγους και πέρασε νόμο που τους καταδιώκει

Της Βίκυς Καπετανοπούλου

Το “πε και το “κανε ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν. Εφαρμόζει ευλαβικά μεν, επιλεκτικά δε, το -γνώριμο πια σε όλους μας- δόγμα «νόμος και τάξη», με το οποίο κατάφερε να έρθει στην εξουσία το 2010: έχει αφήσει να αλωνίζουν ατιμώρητα τα νεοναζιστικά και ξενοφοβικά τάγματα εφόδου του ακροδεξιού κόμματος Jobbik κι έχει στρέψει τα βέλη της κυβέρνησής του στους αστέγους, ειδικά στη Βουδαπέστη, που «χαλάνε» με την παρουσία τους το πανέμορφο ιστορικό της κέντρο.

Ο επιμένων Βίκτορ

Με αλλεπάλληλους πολιτικούς ελιγμούς και την κοινή γνώμη να παρακολουθεί λίγο–πολύ απαθής τα τεκταινόμενα, ο Ορμπαν επιχείρησε πέρσι να περάσει νόμο που ουσιαστικά ποινικοποιεί τους αστέγους καθιστώντας τους ανεπιθύμητους σε συγκεκριμένες «προστατευόμενες» ζώνες σε δήμους ανά τη χώρα. Οταν τον περασμένο Νοέμβριο το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ουγγαρίας έκρινε αντισυνταγματικό το αμφιλεγόμενο νομοθέτημα, ο πρωθυπουργός δεν το έβαλε κάτω.

Με τη στήριξη αρκετών «πρόθυμων» δημάρχων και τη συγκέντρωση της απαιτούμενης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, προχώρησε τον Μάρτιο σε τροποποίηση του Συντάγματος (!) κι έτσι τη Δευτέρα το βράδυ επανέφερε σχεδόν αυτούσιο τον νόμο στη Βουλή, η οποία και τον υπερψήφισε…

Εγκαινιάζοντας, λοιπόν, το νέο σλόγκαν για την προστασία «της δημόσιας τάξης, της ασφάλειας, της υγείας και των πολιτιστικών αξιών», οι δημοτικές αρχές της Ουγγαρίας θα έχουν πλέον το δικαίωμα να απαγορεύουν σε αστέγους την πρόσβαση και τη διαμονή σε προκαθορισμένες, κυρίως τουριστικές, περιοχές. Θα μπορούν επίσης να τους διώχνουν ακόμα κι από τα αυτοσχέδια καταλύματά τους ή από «αυθαίρετες» καλύβες στα δάση, στις οποίες βρίσκουν συχνά καταφύγιο τις νύχτες!

Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με κοινωφελή εργασία, πρόστιμα, έως και φυλάκιση, ειδικά αν πιαστούν να υποπίπτουν στο ίδιο παράπτωμα πάνω από μία φορά. Το αυταρχικό μέτρο αφορά 4.000 αστέγους στη Βουδαπέστη (10.000 σύμφωνα με εκτιμήσεις ακτιβιστών) και συνολικά περίπου 30.000 σε όλη τη χώρα.

Διεθνής κατακραυγή

Οι διώξεις αυτές έχουν προκαλέσει την κατακραυγή όχι μόνο ουγγρικών ΜΚΟ, αλλά και διεθνών οργανώσεων, όπως η Επιτροπή της Βενετίας, συμβουλευτικό σώμα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χαρακτήρισε τον νέο νόμο παράδειγμα «υπονόμευσης» της κοινοτικής νομοθεσίας της Ε.Ε. από την κυβέρνηση Ορμπαν.

«Γίνεται προς το συμφέρον των αστέγων» ανταπάντησε το γραφείο του πρωθυπουργού. Αντί να φιλοξενούνται σε ξενώνες, «επιλέγουν να μένουν σε δημόσιους χώρους, όπου κινδυνεύουν να πεθάνουν από το κρύο τον χειμώνα» ανέφερε η ανακοίνωση. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχει αυξήσει τα κονδύλια για τα προγράμματα αρωγής υπέρ των αστέγων κι ότι οι ειδικοί χώροι υποδοχής επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες τους, κάτι που διαψεύδει κατηγορηματικά η ουγγρική οργάνωση «Η πόλη ανήκει σε όλους». Μέλη της υποστηρίζουν ότι οι κοιτώνες στην πλειονότητά τους είναι κακοσυντηρημένες πρώην εργατικές εστίες, χωρίς επαρκή φύλαξη και υποδομές. Οι αρχές θα έπρεπε να βοηθούν τους αστέγους να βρουν δουλειά κι αξιοπρεπή καταλύματα και όχι να τους τιμωρούν, τονίζουν οι ακτιβιστές.