Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ: Τι απαιτούν οι εργοδότες, πώς προσανατολίζεται η κυβέρνηση

2015-02-08 07:49

 

Τι φαίνεται από τις δηλώσεις κυβέρνησης και εργοδοτικών οργανώσεων σχετικά με την επαναφορά του κατώτατου στα 751 ευρώ:

 

1. Οι εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ κ.λπ.) αρνούνται την άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, στο όνομα ότι θα υπάρξει "σοκ" στην αγορά (!!!). Όταν αναφέρονται σε "σοκ", εννοούν φυσικά τη μείωση των κερδών τους. 

 

Προτείνουν τη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού με διάφορους τρόπους: 

 

α) στην αρχή να καταργηθεί η διαφορά του κατώτατου μισθού των εργαζομένων που είναι κάτω των 25 ετών (να ανέβει στα 586 μεικτά από τα 510 μεικτά που είναι σήμερα) 

 

β) τον πρώτο χρόνο να ανέβει ο κατώτατος μισθός στα 680 ευρώ μεικτά και αργότερα, ανάλογα με τις οικονομικές εξελίξεις να ανέβει στα 751. 

 

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις, αναφέρονται στην αύξηση του κατώτατου (με όποιο τρόπο κι αν γίνει αυτή σταδιακά) ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ότι θα πάρουν πίσω το κόστος της αύξησης με ισοδύναμα μέτρα. Εν ολίγοις, δε δέχονται επουδενή να πληρώσουν από την κερδοφορία τους, την αύξηση αυτή. 

 

Συγκεκριμένα προτείνουν: 

 

α. να έχουν μείωση των εργοδοτικών εισφορών (εκτός των άλλων ζητούν να απαλλαγούν από ασφαλιστικές εισφορές 13ου και 14ου μισθού). Φυσικά, μια τέτοια μείωση σημαίνει ότι θα δεχτούν μεγάλο πλήγμα τα ασφαλιστικά ταμεία και τελικά ο εργαζόμενος θα πληρώσει και πάλι το μάρμαρο.

 

β. επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας, με τα 360 του επιδόματος να έχουν συνδικαιούχος τον εργοδότη και τον εργαζόμενο (!!!). Οι εργοδότες με αυτόν τον τρόπο ζητούν να πληρώνει το κράτος, δηλαδή οι εργαζόμενοι ξανά, μέρος του μισθού. 

 

γ. να έχουν φοροαπαλλαγές

 

δ. νέες ρυθμίσεις χρεών τους

 

Η προσπάθεια των εργοδοτών έχει μία και μοναδική υπογράμμιση. Από τη μια να αυξηθεί η κατανάλωση μέσω της αύξησης των μισθών και από την άλλη όμως να μη θιγεί η κερδοφορία τους. Η λέξη ισοδύναμα μέτρα είναι και εδώ η λέξη κλειδί!!!

 

Το αποκαλυπτικό είναι ότι κάποιες επιχειρήσεις βρήκαν ήδη τρόπο να ισοσκελίσουν πιθανή αύξηση. Προτείνουν μείωση των μεγαλύτερων μισθών των εργαζόμενων της επιχείρησής τους!!! Έτσι η εταιρεία Πράκτικερ, σύμφωνα με καταγγελία του σωματείου, ζητά να μειωθεί ο μισθός των υψηλότερων, σε αντιστάθμισμα της αύξησης του κατώτατου. Για να έχουμε εικόνα της τάξης των μεγεθών, επιδιώκει να μειωθεί ο μισθός των 1.200 ευρώ για να ισοσκελίσει πιθανή αύξη του κατώτατου μισθού. 

 

2. Η ΕΕ και το ΔΝΤ ταμείο πιέζουν αφόρητα να μην υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού. Ο λόγος είναι απλός και έχει να κάνει με την εκτίμηση που και το σωματείο μας έχει κάνει από το 2010 ακόμα. Οι στόχοι των μνημονίων είναι μια τεραστίου εύρους επίθεση στα δικαιώματα της εργασίας, μια εκτατική και ποιοτική αναδιανομή του πλούτου υπέρ του κεφαλαίου ώστε να αντιμετωπίσει την κρίση του. Οι ολιγάρχες επιδιώκουν όχι απλώς προσωρινά οφέλη αλλά κυρίως να ξεμπερδεύουν οριστικά με τα δικαιώματα, να γυρίσουν το ρολόι 150 χρόνια πίσω. Αυτό είναι το κύριο ενδιαφέρον της ΕΕ και του ΔΝΤ και το χρέος είναι ένας εξαιρετικός μοχλός πίεσης σε αυτή την κατεύθυνση. Τα μέτρα που παίρνονται ενάντια στους εργαζόμενους, οι μειώσεις μισθών, οι απολύσεις, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και των δημοσιών αγαθών στην υγεία και την παιδεία είναι μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση.

 

 

3. Φαίνεται να υπαναχωρεί η κυβέρνηση. Εκεί που προεκλογικά έλεγε για άμεση επαναφορά του κατώτατου στα 751, τώρα το έχει μετατρέψει σε σταδιακή επαναφορά και μάλιστα τώρα το συνδέει άμεσα με τη διαπραγμάτευση και την αποδοχή του προγράμματος της κυβέρνησης από την τρόικα, ΕΕ και ΔΝΤ.  Οι προγραμματικές δηλώσεις θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο των κυβερνητικών επιλογών.

 

Η πάλη από την πλευρά του εργατικού κινήματος για αυξήσεις με ταυτόχρονη πάλη ενάντια στο να δοθούν όλα αυτά τα δώρα στο κεφάλαιο, είναι μέγιστο ζήτημα. Οι προτάσεις των εργοδοτικών οργανώσεων και της τρόικας, κάνουν φανερό ότι επιδιώκουν να δοκιμάσουν ένα νέο μείγμα μέτρων που όχι απλώς δεν αλλάζει τους στόχους της υπερεκμετάλλευσης αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί και να τους βαθαίνει. Η αύξηση του κατώτατου μισθού χρειάζεται να γίνει σε βάρος της κερδοφορίας του κεφαλαίου και όχι με ισοδύναμα μέτρα ενίσχυσής του γιατί τότε οι τσέπες των εργαζομένων και του λαού  θα είναι τρύπιες!!! Από τη μια θα μπαίνει ο μισθός και από την άλλη θα βγαίνει!!! 

 

Πιο κάτω δείτε τα σχετικά δημοσιεύματα