αποφάσεις Γ.Σ. για το πρόγραμμα δράσης, την αξιολόγηση, την οργάνωση της απεργίας, καταγγελία σε ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ και ΔΟΕ για τη στάση τους στην απεργία των καθηγητών, Γκουλιώνη Στ., ειδική αγωγή, γράμμα σε γονείς νηπίων,οικονομικά συνδικάτου, ΙΠΕΜ-ΔΟΕ και ΕΣΠΑ

2013-06-03 16:58

για:

  • πρόγραμμα δράσης... εδώ
  • αξιολόγηση... εδώ
  • οργάνωση απεργίας... εδώ
  • Γκουλιώνη Στ... εδώ
  • Καταγγελία σε ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ και ΔΟΕ για τη στάση τους στην απεργία των καθηγητών... εδώ
  • ειδική αγωγή... εδώ
  • οικονομικά συνδικάτου... εδώ
  • για την απεμπλοκή του ΙΠΕΜ-ΔΟΕ από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ... εδώ
  • γράμμα για γονείς νηπίων...  εδώ 

Αναλυτικά

  • ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

5νθήμερη απεργία με Γ.Σ. για τη συνέχισή της

Γενίκευσή της σε γενική πολιτική απεργία διαρκείας

ΛΑΪΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ!

Για την ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων, της ΕΕ, του ΔΝΤ, του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και κάθε επίδοξου διαχειριστή της ίδιας πολιτικής

 

Ζούμε την πιο κρίσιμη περίοδο, όπου θα καθορίσει το μέλλον μας ως ανθρώπους και εργαζόμενους για μια ολόκληρη ιστορική περίοδο. Η επίθεση ενάντια στην κοινωνία καθοδηγείται από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, με εργαλείο την τραπεζική κυριαρχία και το €υρώ. Η πάλη μας στοχεύει όχι μόνο στην ανατροπή των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και όλων των προγραμμάτων προσαρμογής, αλλά και στις αιτίες που τα δημιουργούν, δηλαδή την κυβέρνηση, την Ε.Ε., το ευρώ και το ΔΝΤ.

Με εξαιρετικά βίαιο τρόπο καταργούνται κατακτήσεις ενός αιώνα.

Ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις. Καταργείται η κοινωνική ασφάλιση και το δικαίωμα στη σύνταξη. Διαλύεται η δημόσια Παιδεία, υγεία, περίθαλψη. Ιδιωτικοποιείται ή ξεπουλιέται κάθε κοινωνικός πλούτος. Η επιτήρηση και ο έλεγχος παίρνουν τη θέση των όποιων σωμάτων πολιτικής ελευθερίας.

Και όλα αυτά στο όνομα της «σωτηρίας της χώρας από τα ελλείμματα, το χρέος, τη χρεοκοπία, την οικονομική ύφεση».

Βρισκόμαστε στη δίνη μιας πρωτοφανούς επίθεσης ενός παγκόσμιου αρπαχτικού καπιταλισμού, που θέλει να διασφαλίσει και να διευρύνει τα κέρδη του, από την οικονομική κρίση που ο ίδιος δημιούργησε. Βρισκόμαστε στη δίνη μιας επίθεσης που τσαλαπατά χώρες και λαούς, δικαιώματα και ζωές, με στόχο την επιβολή μιας νέας παγκόσμιας τάξης που θα επαναφέρει τους λαούς, τις κοινωνίες και τους ανθρώπους, σε ένα νέο μεσαίωνα. Βρισκόμαστε στη δίνη των μεγάλων καπιταλιστικών ανταγωνισμών για την πολιτική οικονομική και γεωγραφική κυριαρχία.

Βρισκόμαστε στη δίνη της επίθεσης ενός χρεοκοπημένου αστικού μπλοκ εξουσίας και του πελατειακού πολιτικού του συστήματος, που δημιούργησε τους όρους για τον κοινωνικό μεσαίωνα και τη Νέα Τάξη. Αφού ρήμαξε σημαντικούς τομείς της παραγωγής, έκανε τη μεγάλη κλοπή του χρηματιστηρίου, σπατάλησε τα πάντα σε Ολυμπιάδες και ιδέες φούσκες, έφαγε με χρυσά κουτάλια αναπαράγοντας διαρκώς πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα και σήψη…

Με τα μνημόνια, τη δανειακή σύμβαση, το ευρωσύμφωνο, οι κυβερνήσεις και οι συγκυβερνήσεις Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, σε αγαστή συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ, πιέζουν αφόρητα για την υλοποίηση του επαίσχυντου Μνημονίου  με κλιμάκωση της ιδεολογικής τρομοκρατίας για «πτώχευση». Την ίδια στιγμή κηρύσσουν 20ετή «ελεγχόμενη χρεοκοπία» του εισοδήματος των εργαζομένων και των συνταξιούχων, εφαρμόζουν «στάση πληρωμών» του κράτους στα νοσοκομεία, την παιδεία και την κοινωνική πρόνοια και ανεβάζουν τα ληστρικά επιτόκια των τραπεζών.

 

Όλα αυτά αποφασίζονται σε καθεστώς κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού, μιας σύγχρονης χούντας που καταργεί κάθε δημοκρατικό δικαίωμα. Το καθεστώς σήμερα δείχνει το πιο αποκρουστικό πρόσωπό του, με τις συνεχείς επιστρατεύσεις των αγωνιζόμενων κλάδων, με την κρατική τρομοκρατία να κυριαρχεί σε κάθε εκδήλωση αντίστασης κι ανυπακοής του λαού, τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις των δικαιωμάτων στην απεργία, τη διαδήλωση, με την εργοδοτική τρομοκρατία σε δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα να αναπτύσσεται ραγδαία με επίθεση φόβου και υποταγής των εργαζόμενων και τη φασιστική βία της Χρυσής Αυγής να επιδιώκει να χτυπήσει τους αγώνες και τη δράση των εργαζομένων, να συκοφαντήσει την ιστορία ενός λαού που πάλεψε για λευτεριά, ψωμί και παιδεία.

 

Αποδείχτηκε ότι η βάρβαρη επίθεση τους ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ. Τα μέτρα τους είναι τα σκληρότερα που έχουν εφαρμοστεί σε όλη την Ευρώπη και μόνο μια χούντα μπορεί να τα επιβάλλει. Κάθε φορά υπόσχονται ότι είναι τα τελευταία και κάθε φορά έρχονται τα επόμενα για να καλύψουν τους στόχους που δεν πιάστηκαν.

ΔΕΝ πρόκειται να σταματήσουν αν ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ. Η ανατροπή της βαρβαρότητας είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους και το δικό μας χρέος.

Δεν αποδεχόμαστε τους εκβιασμούς για χρεοκοπία για να αποδεχτούμε το σφαγιασμό των δικαιωμάτων μας. Αυτοί μας οδηγούν σε βέβαιη χρεοκοπία και αδυναμία να ζήσουμε.

Δεν θα παραδώσουμε ότι κατέκτησε το εργατικό κίνημα με αγώνες και αίμα, εδώ και ένα αιώνα.

Την ίδια στιγμή η εκπαίδευση δέχεται την πιο βίαιη επίθεση από ποτέ:

Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας με όραμα την στρατηγική «Ευρώπη 2020» προτάσσει την αξιολόγηση και το «νέο σχολείο». Στόχος η πλήρης εμπορευματοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης, η παράδοσή της στα επιχειρηματικά συμφέροντα με αποτέλεσμα την ένταση των ταξικών διαχωρισμών και αποκλεισμών. Έτσι οι διορισμοί εκπαιδευτικών, τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων και το περιεχόμενο σπουδών υπάγονται στην πιστή εφαρμογή των δημοσιονομικών κριτηρίων της Τρόικας και της ΕΕ.  Η προσπάθεια εφαρμογής της αξιολόγησης από τη σημερινή πολιτική ηγεσία κινούνται στην ίδια γραμμή που έθεσαν οι προηγούμενοι υπουργοί (Διαμαντοπούλου, Μπαμπινιώτης) με οδηγό το ήδη υπάρχον νομικό καθεστώς (2525/97, 2986/02, 3848/10, 4024/11). Σ’ αυτή την κατεύθυνση συνεχίζεται η εφαρμογή του μισθολογίου – βαθμολογίου, προχωράει η εφαρμογή του Π.Δ. για την αξιολόγηση, θεσμοθετείται η «Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Γενικεύεται η «Αυτοαξιολόγηση των σχολ.μονάδων. Νομοθετήματα σε πλήρη διασύνδεση με τους ν.4057/12 και 4093/12 με στόχο την πλήρη πειθάρχηση και εκφοβισμό των εκπ/κών ώστε να οικοδομηθεί το «νέο σχολείο» με ταμπέλα δημόσιου και όρους ιδιωτικού:  

  • σχολείο της αγοράς, φθηνό, αυταρχικό, εξοντωτικό και ελιτίστικο.  
  • σχολείο που αντικαθιστά τη συνολική γνώση και παιδεία με τις λειτουργικές δεξιότητες.  

σχολείο βασισμένο στον ανταγωνισμό, την ταξική διαφοροποίηση και τις προτεραιότητες της αγοράς.

 

Υπάρχει και άλλος δρόμος για το ξεπέρασμα της κρίσης αρκεί να πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν:

 

  • Ανατροπή των μνημονίων, μεσοπρόθεσμου, δανειακής, -ΕΕ -ΔΝΤ και έξοδο από τον «μηχανισμό» στήριξης. Ανατροπή του Συμφώνου για το Ευρώ. Δε θα πληρώσουμε την κρίση του κεφαλαίου, να πάρουν πίσω όλα τα αντεργατικά μέτρα.
  • Ανατροπή κάθε επίδοξου διαχειριστή της ίδιας πολιτικής από το κίνημα των εργαζομένων
  • Παύση πληρωμών του  χρέους – μη αναγνώριση του χρέους, διεθνιστικός αγώνας και έξοδος από το ευρώ, την ΟΝΕ και την Ε.Ε. Κοινωνικοποίηση και εργατικός έλεγχος των τραπεζών και των παραγωγικών τομέων. Να επιστραφούν και να δοθούν τα δις -που χαρίστηκαν στις τράπεζες- για την εξυπηρέτηση των εργατικών και λαϊκών αναγκών.
  • Γενναία αύξηση των δαπανών σε παιδεία, υγεία και κοινωνική ασφάλιση και ταυτόχρονα πάγωμα και δραστική μείωση των στρατιωτικών δαπανών.
  • Απαγόρευση των απολύσεων σε δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα/αύξηση του ταμείου ανεργίας για όλο το χρονικό διάστημα ανεργίας
  • Κατάργηση του νέου μισθολογίου και όλου του αυταρχικού/τρομοκρατικού πλέγματος (αξιολόγηση, διαθεσιμότητα, αυτοδίκαιη αργία κ.λπ.)
  • , κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου για το πειθαρχικό δίκαιο (4074/2012) και του 4093/2012 που περιλαμβάνει την αυτοδίκαιη αργία
  • Όχι στην αξιολόγηση που θέλει να νομιμοποιήσει τις απολύσεις, τους εκβιασμούς και τον τρόμο.
  • Καμία συγχώνευση-κατάργηση σχολείων/νοσοκομείων, καμία μείωση της οργανικότητας των σχολείων
  • Κατάργηση του Π.Δ. για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις/μετακινήσεις
  • Διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματά μας όπως αυτά έχουν εκφραστεί ως τώρα στις αποφάσεις των Γ.Σ. του συλλόγου μας για το μισθό, την ασφάλιση, την εκπαίδευση, τις εργασιακές σχέσεις, την υγεία κ.λπ.

 

Καταδικάζουμε τον κρατικό-κυβερνητικό συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καθώς και το συνδικαλισμό της συναίνεσης και της υποταγής της ΔΟΕ που όλο το προηγούμενο διάστημα έπαιξαν κεντρικό ρόλο για το πέρασμα αυτής της πολιτικής. Δε θέλουν και δεν μπορούν να οργανώσουν κανένα αγώνα ανατροπής. Αυτό φάνηκε καθαρά και με την απεργία των καθηγητών όταν αρνήθηκαν να συμβάλλουν στη γενίκευση της σύγκρουσης κηρύσσοντας απεργία για τις 17 Μάη. Είναι απόλυτα προσδεμένες με την πολιτική των κυβερνήσεων και με τα κόμματα εξουσίας, τις οποίες υπηρέτησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Είναι απόλυτα προσδεμένες με τα βασικά ιδεολογήματα άσκησης της σημερινής πολιτικής για το χρέος, την ανταγωνιστικότητα, την ΕΕ, το κέρδος και την κρίση. Στις σημερινές συνθήκες απαιτείται άλλο κέντρο αγώνα των αγωνιζόμενων που να πρωτοστατεί σε πραγματικές μάχες ανυπακοής και ανατροπής. Εργαζόμαστε για ένα άλλο συνδικαλιστικό κίνημα που θα έχει στην προμετωπίδα του τα ταξικά συμφέροντα των εργαζόμενων και του λαού, που θα βασίζεται στην άμεση δημοκρατία και την οργάνωση από τα κάτω, που θα συντονίζεται με όλες τις μορφές λαϊκής οργάνωσης, που θα προωθεί μορφές αλληλεγγύης και θα πρωτοστατεί στην οργάνωση αποφασιστικών αγώνων νίκης, που δε θα είναι το μακρύ χέρι του κράτους μέσα στα συνδικάτα αλλά θα επιδιώκει την ταξική ενότητα τους.

Τα ψέματα τέλειωσαν. Τα βήματα σημειωτόν,  οι 24ωρες σκόρπιες απεργιακές κινητοποιήσεις, μια εδώ και μια εκεί, που οργανώνουν μέχρι σήμερα οι συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ είναι εντελώς αναντίστοιχες της επίθεσης, ανίκανες να βάλουν φραγμό και να τα ανατρέψουν.

 

Για το αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης

 

Είναι σαφές ότι η επόμενη περίοδος είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς, για τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα και τις διεκδικήσεις μας.

Το κράτος προωθεί τη δραστική μείωση του δημοσίου τομέα και της εκπαίδευσης παραδίδοντας στους ιδιώτες μια σειρά από λειτουργίες της και λειτουργώντας με τους νόμους της αγοράς και του κέρδους όσες μείνουν στο δημόσιο. Αυτό σημαίνει απολύσεις, διαθεσιμότητες, εργασιακές και μισθολογικές σχέσεις δουλείας. Δεν περιμένουμε να έρθει η σειρά μας.

 

Προτείνουμε 5νθήμερη απεργία στην αρχή της σχολικής χρονιάς με Γ.Σ. για τη συνέχισή της ώστε να μην ανοίξουν τα σχολεία σε όλη την εκπαίδευση. Συντονιζόμαστε με τους άλλους συλλόγους και τις ΕΛΜΕ σε αυτή την κατεύθυνση. Επιδιώκουμε τη γενίκευση της απεργιακής σύγκρουσης με γενική πολιτική απεργία διαρκείας για την ανατροπή κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ.

 

Πρωτοστατούμε και συμμετέχουμε σε συντονισμό συλλόγων και ΕΛΜΕ, της συνέλευσης των σωματείων και του συντονισμού των πρωτοβάθμιων δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα. Τέρμα τα ψέματα. Η ζωή μας καταβυθίζεται και η ΔΟΕ είναι απολύτως απούσα από κάθε πραγματική μάχη υπεράσπισης δικαιωμάτων και αναγκών.

 

Συγκεκριμένα στο σύλλογό μας:

Οργανώνουμε τα βήματά μας:

 

  • Συνεχίζουμε και διευρύνουμε την επιτροπή αγώνα του συλλόγου και προωθούμε την πρόταση για το συντονισμό των επιτροπών αγώνα των συλλόγων και των ΕΛΜΕ της Αττικής.

 

  • Ιούνιος και Σεπτέμβριος, μήνες πλατιάς ενημέρωσης των γονιών και των εργαζομένων και συντονισμού κοινής δράσης, για την εκπαίδευση με συγκεντρώσεις γονιών που καλούν οι σύλλογοι διδασκόντων και ο σύλλογός μας.
  • Απευθυνόμαστε στα σωματεία εργαζομένων της περιοχής μας (ΕΛΜΕ/δήμοι/νοσοκομεία και ότι άλλο δραστηριοποιείται σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα) για κοινές δράσεις και κοινές συγκεντρώσεις
  • Συντονιζόμαστε με τις λαϊκές συνελεύσεις και συμμετέχουμε ενεργητικά με εκδηλώσεις και δράσεις στο στέκι στα Σεπόλια, στην Ακαδημία Πλάτωνος, στη Φιλαδέλφεια, στα Πατήσια.
  • Συνδιοργανώνουμε με άλλους φορείς αντιφασιστική συναυλία στον Κολωνό
  • Ειδικά για τη Ν.Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα που υπάρχει μεγάλο πρόβλημα σχολικής στέγης προχωράμε σε συγκέντρωση στο δημοτικό συμβούλιο σε συνεργασία με συλλόγους γονιών/ενώσεις, ΕΛΜΕ και λαϊκές συνελεύσεις
  • Οργανώνουμε παρέμβαση στις σχολικές επιτροπές για τα ζητήματα της χρηματοδότησης των σχολείων
  • Εκδίδουμε πανό για το ζήτημα της δημόσιας δωρεάν παιδείας χωρίς αποκλεισμούς

 

Για τη λειτουργία του συλλόγου μας:

 

Οργανώνουμε συγκεντρώσεις συζήτησης και ενημέρωσης ανά ομάδες σχολείων

Κάθε σχολείο ή ομάδα σχολείων αποφασίζει και ορίζει συνδικαλιστικό υπεύθυνο

 

ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ Γ.Σ.

 

  • ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Θεωρούμε ότι η πολιτική της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας όπως εκφράζεται με:

  • Την  εφαρμογή του Ν.4024/12 για το μισθολόγιο – βαθμολόγιο.
  • Το σχέδιο Π.Δ. για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
  • Τη θεσμοθέτηση της «Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».
  • Την Υπουργική απόφαση για τη γενίκευση της «Αυτοαξιολόγησης» των σχολικών μονάδων.
  • Τους Νόμους 4057/12 και 4093/12 για το νέο πειθαρχικό δίκαιο των Δημοσίων Υπαλλήλων και την αυτοδίκαιη αργία
  • Τους νόμους 2986/2002 και 3848/2010

 

Επιδιώκει:

  • Να αλλάξει δραματικά το τοπίο των εργασιακών σχέσεων στην εκπαίδευση επιβάλλοντας τη βαθμολογική και μισθολογική καθήλωση των εκπαιδευτικών.
  • Να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις εκπαιδευτικών συνδέοντας την αξιολόγηση με το νέο πειθαρχικό δίκαιο.    
  • Να μεταθέσει την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση των σχολείων στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, ενοχοποιώντας τους για αδράνεια και "έλλειψη επιχειρηματικού πνεύματος", έτσι ώστε να μείνει στο απυρόβλητο η κρατική πολιτική και να στρωθεί το χαλί για την προώθηση της αξιολόγησης – χειραγώγησης.
  • Να προωθήσει τη μετακύλιση των ευθυνών και των δαπανών των δημόσιων σχολείων κατευθείαν στους "πελάτες" (δηλ. στους γονείς) λόγω της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης.
  • Να επιβάλλει στα στελέχη εκπαίδευσης και ειδικότερα στους διευθυντές, την εκσυγχρονισμένη εκδοχή του management, που στηρίζεται στην "τέχνη του επιχειρείν" και αντιλαμβάνεται το σχολείο σαν προβληματική επιχείρηση που οφείλει να αναζητήσει χρηματικές πηγές, εισφορές από τους γονείς, δωρεές, ευεργέτες, φιλανθρωπίες κλπ.
  • Να πλήξει την παιδαγωγική ελευθερία των εκπαιδευτικών με την χειραγώγηση των διδακτικών τους πρακτικών. 
  • Να αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης φορτώνοντας στους εκπαιδευτικούς την ευθύνη για τις δυσλειτουργίες του Δημόσιου Σχολείου.
  • Να αποδημήσει το δωρεάν, δημόσιο και καθολικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης, εντείνοντας τις ταξικές ανισότητες και κατηγοριοποιώντας σχολεία, μαθητές και εκπαιδευτικούς.

 

Για όλους αυτούς τους λόγους δηλώνουμε ότι μέσα από συλλογικές διαδικασίες θα αποτρέψουμε τις επιδιώξεις της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας. Με τις αναγκαίες αγωνιστικές πρωτοβουλίες και δράσεις -όπως θα καθοριστούν από τη Γενική Συνέλευση του συλλόγου μας-  θα επιδιώξουμε να αποτραπεί στην πράξη το Π.Δ. για την αξιολόγηση:

  • Μπλοκάρουμε και ακυρώνουμε τις διαδικασίες προώθησης της αξιολόγησης και της αυτοαξιολόγησης. Κανείς αξιολογητής στην τάξη –οι σχολικοί σύμβουλοι βοηθούν τους εκπαιδευτικούς στο έργο τους– δεν εξετάζουν, δεν αξιολογούν. Ο σύλλογος κηρύσσει στάση εργασίας και πραγματοποιεί κινητοποίηση σε περίπτωση απόπειρας εφαρμογής της. Δε συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε διαδικασία που σχετίζεται με την εφαρμογή της αξιολόγησης, δε δεχόμαστε τους αξιολογητές στην τάξη.
  • Δεν έχουν θέση στον κλάδο όσοι συνεργήσουν στην αξιολόγηση και τις απολύσεις.

 

ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ Γ.Σ.

 

  • ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
  1. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Α) Πόσες ώρες δουλεύουν οι Έλληνες εκπαιδευτικοί και σε τι συνθήκες.

Β) Τι μισθούς παίρνουν.

Γ) Ποια ήταν η πορεία των απολαβών τους και πριν την κρίση, τουλάχιστον για μια δεκαετία.

Δ) Τι ισχύει από μισθολογική άποψη και χρόνου εργασίας στις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ, της ΕΕ, και της Ευρωζώνης.

Ε) Τι επιπτώσεις έχει η αύξηση του ωραρίου που προωθεί η κυβέρνηση σε απολύσεις, μεταθέσεις και απώλεια θέσεων αναπληρωτών

Στ) Τι επιπτώσεις έχει η νέα μορφή του σχολείου στην ποιότητα της διδασκαλίας (ελλείψεις προσωπικού, βιβλίων, εποπτικών μέσων, συγχωνεύσεις σχολείων, αύξηση αριθμού μαθητών ανά τμήμα κ.λπ.)

Ζ) Πληροφόρηση των συναδέλφων για το εργασιακό τους μέλλον, ακόμα και γι’ αυτούς που θα «γλυτώσουν» την απόλυση ή την υποχρεωτική μετάθεση. Πρόκειται για μια εργασιακή κόλαση διαρκείας με λιγότερα λεφτά, περισσότερα χρόνια υπηρεσίας, μεγαλύτερο ωράριο, περισσότερα παιδιά στην τάξη, διαρκή φόβο απόλυσης ή μετάθεσης, υπαγωγή σε συνεχείς αξιολογήσεις και ένα πλήθος καταπιεστικών μηχανισμών.

 

  1. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Επιδίωξη ο όποιος αγώνας να αποκτήσει πολιτικά χαρακτηριστικά και όχι στενά κλαδικά ώστε να μπορέσει να συσπειρώσει το πιο μαχητικό και συνειδητοποιημένο τμήμα του κόσμου που θα τη δει ως δική του ευκαιρία για ρήξη με την τρικομματική κυβέρνηση και ανατροπή αυτής της πολιτικής συνολικά.

Στόχος η δημιουργία ενός ευρύτατου δικτύου συμπαράστασης για την υπεράσπιση της απεργίας απ’ όλες τις κοινωνικές δυνάμεις που είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν ειδικά αν υπάρξει επιστράτευση (Σύλλογοι γονέων, Μέλη λαϊκών συνελεύσεων, Συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα, Συνδικάτα του δημοσίου τομέα που δεν έχουν επιστρατευτεί, Επιτροπές ανέργων, Κινήσεις πολιτών όπως το Δεν Πουλάω-Δεν χρωστάω-Δεν πληρώνω, οικολογικές και νεολαιίστικες κινήσεις, αντιφασιστικές οργανώσεις, πολιτικές και συνδικαλιστικές συλλογικότητες/κόμματα/παρατάξεις).

 

  • ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΔΟΕ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Υπάρχουν στιγμές στην ιστορία του εργατικού και λαϊκού κινήματος που μια απόφαση μπορεί να είναι καταλυτική για την πορεία των πραγμάτων, στιγμές που μπορούν «ν’ αλλάξουν το ρου της ιστορίας».

Μια τέτοια στιγμή, ήταν η απεργία των εκπαιδευτικών της Δ.Ε. με περιεχόμενο και μορφή που μπορούσε πραγματικά να αποτελέσει το έναυσμα ενός παλλαϊκού ξεσηκωμού. Γιατί η απεργία των εκπαιδευτικών της Δ.Ε. μπορούσε να αμφισβητήσει τον πυρήνα της πιο βάρβαρης πολιτικής στη σύγχρονη ιστορία επίθεσης στα δικαιώματα της εργαζόμενης πλειοψηφίας, μπορούσε εν δυνάμει να συνεγείρει, να ενώσει στους δρόμους του αγώνα τους εκπαιδευτικούς με τους μαθητές, τους φοιτητές, τους άνεργους, τους εργαζόμενους σε δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα, σ’ έναν αγώνα διαρκείας, δυναμικό, ανυποχώρητο, αποφασιστικό, σ’ έναν αγώνα που θα μπορούσε να είναι νικηφόρος.

Γι’ αυτό το οικονομικό, πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο αποφάσισαν να τον χτυπήσουν με τον πιο άγριο τρόπο, με κάθε όπλο που διέθεταν. Πρώτα απ’ όλα μέσα από τα άθλια Μ.Μ.Ε., στην κατεύθυνση του κοινωνικού αυτοματισμού. Στη συνέχεια με την απαγόρευση ενός ακόμη εργατικού αγώνα, με τη χρήση ολοκληρωτικής έμπνευσης νομοθετικών πράξεων και την προληπτική επιστράτευση των καθηγητών.

Μα δεν τους έφταναν αυτά τα όπλα. Χρειάζονταν κι εχθρούς στο εσωτερικό του εργατικού κινήματος. Και δυστυχώς βρήκαν πρόθυμους. Η απόφαση του Δ.Σ. της ΔΟΕ και των ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ να ΑΡΝΗΘΟΥΝ το αίτημα της ΟΛΜΕ να κηρύξουν απεργία για την Παρασκευή 17/5, την πρώτη ημέρα της απεργίας των καθηγητών ήταν συνδικαλιστική προσφορά στο κυβερνητικό στρατόπεδο! Την ώρα που έπρεπε να υπάρξει συμπόρευση Ομοσπονδιών και Τριτοβάθμιων Συνδικάτων με τους επιστρατευμένους καθηγητές για να ενισχύσουμε τον αγώνα ώστε να σπάσει η επιστράτευση μέσω της γενίκευσης του απεργιακού μετώπου, η ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ και η ΔΟΕ αρνήθηκαν να το κάνουν! Ειδικά η άρνηση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΔΟΕ θα καταγραφεί στις μαύρες σελίδες του εκπαιδευτικού συνδικαλισμού γιατί άφησε μόνους τους καθηγητές σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή όπου καλούνται να μετρήσουν εχθρούς και φίλους, αληθινά αλληλέγγυους και συμπαραστάτες ή εφιάλτες και πολιτικάντηδες!!! 

Η απόφαση της ΔΟΕ για συμπόρευση την Τετάρτη 15/5, όταν πια οι καθηγητές είχαν αποφασίσει σχεδόν καθολικά μέσα από μαζικές γενικές συνελεύσεις, ήταν κάτω από την πίεση αυτών των αποφάσεων.

Ο σύλλογός μας αρνήθηκε να συμπράξει στην εγκατάλειψη των συναδέλφων μας γι’ αυτό και:

  • Τη Δευτέρα 13/5 κήρυξε 5ωρη στάση εργασίας για την Παρασκευή 17/5 ώστε να είναι πραγματική η αλληλεγγύη και η συμπόρευση και όχι εικονική.
  • Την απόφασή του αυτή τη δημοσιοποίησε και την ανακοίνωσε στις ΕΛΜΕ της περιοχής μας (Α’ και Γ’ ΕΛΜΕ) όπου δήλωσε και την πρόθεσή του να συμμετέχει ενεργητικά σε όλες τις δράσεις που θα συναποφασιστούν
  • Προχώρησε σε έκτακτη Γ.Σ. όπου επιβεβαίωσε τα παραπάνω και ψήφισε την πρόταση για απεργία στις 17/5 και 20-24/5

Μετά από τις εξελίξεις στη συνέλευση προέδρων της ΟΛΜΕ και την πραξικοπηματική αναστολή της απεργίας, εφαρμόσαμε τις αποφάσεις της έκτακτης Γ.Σ. για την περίπτωση που κάποιες ΕΛΜΕ αποφασίσουν να απειθαρχήσουν στην πραξικοπηματική αναστολή της απεργίας τους.

Θεωρούμε ότι αν οι συνομοσπονδίες και οι ομοσπονδίες είχαν ανταποκριθεί στο ταξικό τους καθήκον έπρεπε με αντίστοιχο τρόπο να οργανώσουν τη γενίκευση αυτής της μάχης.

  • ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΓΚΟΥΛΙΩΝΗ ΣΤ.

O    εκπαιδευτικός Γκουλιώνης Στέφανος, δάσκαλος του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Λάρισας για παιδιά με αυτισμό και στο παρελθόν μέλος του συλλόγου μας, παραπέμπεται από το διευθυντή Π.Ε. Λάρισας στο πειθαρχικό συμβούλιο με την κατηγορία   «της ανάρμοστης για δημόσιο υπάλληλο συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας», τον έβγαλαν σε αργία από 9 Απριλίου και κινδυνεύει με την ποινή της απόλυσης.

Το «έγκλημα» του Στ. Γκουλιώνη είναι ότι συμμετείχε μαζί με χιλιάδες λαού σε ολόκληρη τη χώρα, στη διαδήλωση της 25ης Μαρτίου 2012 στη Λάρισα που είχαν εξαγγείλει και πραγματοποίησαν σωματεία και συλλογικότητες ενάντια στον κοινωνικό Αρμαγεδώνα που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση, Ε.Ε  και ΔΝΤ. Εκεί συνελήφθηκε εντελώς αναίτια και άδικα από τις αστυνομικές δυνάμεις και παραπέμφθηκε σε δίκη με την ψεύτικη κατηγορία της αντίστασης κατά της αρχής όπου καταδικάστηκε πρωτόδικα με αναστολή από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας. Η υπόθεση αυτή εκκρεμεί να κριθεί στις 24/10/2013 και πάλι στο Εφετείο Λάρισας.

Η καταδίκη τότε καταγγέλθηκε από πλήθος συλλόγων, σωματείων και ομοσπονδιών ως ενέργεια που ποινικοποιεί και θέτει σε αμφισβήτηση στοιχειώδη δημοκρατικά και εργατικά δικαιώματα, όπως αυτό της διαδήλωσης και έρχεται να προστεθεί στο συνολικότερο αυταρχικό και αντιδημοκρατικό κατήφορο που ζούμε.

Ο κατήφορος αυτός γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνος μετά την εξέλιξη της παραπομπής του στο πειθαρχικό συμβούλιο με την κατηγορία «της ανάρμοστης συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας». Ο νέος πειθαρχικός κώδικας με τον τρόπο αυτό στην ουσία ακυρώνει τα πολιτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα του δημοσίου υπαλλήλου μια και με την αόριστη αυτή κατηγορία στην ουσία δίνει τη δυνατότητα να διωχθεί το φρόνημα και η πολιτική συμπεριφορά ενώ τον υπάλληλο τον κατατάσσει στους επίορκους!!!  Ταυτόχρονα ο 4093/2012, οδηγεί σε αργία τον υπάλληλο που έχει παραπεμφθεί στο πειθαρχικό ακόμα κι αν η υπόθεσή του δεν έχει τελεσιδικήσει.

Δε χωράει καμία αμφιβολία ότι ο νέος Πειθαρχικός Κώδικας επιδιώκει την επιβολή κλίματος πειθάρχησης και φόβου προκειμένου να περάσουν οι απολύσεις στο δημόσιο για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Τρόικας. Είναι ολοφάνερο ότι το καθεστώς επιδιώκει να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους ώστε να αποδεχτούν σιωπηλά και υποταγμένα τις κυβερνητικές αποφάσεις. Θέλει να σπείρει το φόβο, να κρατήσει όμηρους τους αγωνιστές του κινήματος και να ποινικοποιήσει κάθε κίνημα ανατροπής αυτής της πολιτικής. Το καθεστώς, με την πιο βάρβαρη πολιτική που έχει γνωρίσει ο τόπος και ο λαός μας από τη μεταπολίτευση και μετά, έχει απόλυτη ανάγκη το ολοκληρωτικό κράτος για να καθυποτάξει τον αγώνα των εργαζόμενων ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία, την ανέχεια και την εξαθλίωση.

Δηλώνουμε ότι δε θα γίνουμε σύγχρονοι δούλοι που θα φοβούνται να μιλήσουν αλλά συλλογικά θα παλέψουμε ενάντια στη νέα τυραννία και στην αντεργατική πολιτική της. Θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τους συναγωνιστές μας και όχι μόνο δε θα υποστείλουμε τις σημαίες της ανατροπής αλλά αντίθετα θα τις ανεμίσουμε ακόμα πιο μαχητικά.

Δε θα επιτρέψουμε ο Στ. Γκουλιώνης, αγωνιστής και άξιος παιδαγωγός να απολυθεί για τη συνδικαλιστική, κοινωνική και πολιτική του στάση και μάλιστα με την «ρετσινιά» του επίορκου.

 Απαιτούμε:

  • Να σταματήσει κάθε δίωξη του Στ. Γκουλιώνη
  • Κατάργηση του 4057/2012 και του 4093/2012

Οργανώνουμε:

  • Συνέντευξη τύπου στην Αθήνα
  • Συνεχίζουμε τη συλλογή υπογραφών
  • Συμμετέχουμε μαζικά στη συγκέντρωση την ημέρα που θα ξεκινήσει το πειθαρχικό στη Λάρισα
  • Ενισχύουμε οικονομικά για τα δικαστικά κα άλλα έξοδα

 

  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Το Υπουργείο Παιδείας, ακολουθώντας τις εκπαιδευτικές πολιτικές της  Ε.Ε. και  του ΟΟΣΑ, στο πλαίσιο της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής για να πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και «να σωθεί η χώρα και το ευρώ» προσπαθεί να γκρεμίσει τα τελευταία καταφύγια υποστήριξης των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (ΚΕΔΔΥ, Ειδικά Σχολεία και Τμήματα Ένταξης).

Ο νόμος  4115/2013 για την «Οργάνωση και Λειτουργία του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις», και συγκεκριμένα στο άρθρο 39 προβλέπονται τα εξής:

- η μετατροπή των Ειδικών σχολείων σε Κέντρα Υποστήριξης των μαθητών με ε.ε.α. μιας ενότητας σχολικών μονάδων, τα οποία ονομάζει Σχολικά Δίκτυα Εκπαίδευσης και  Υποστήριξης (ΣΔΕΥ) και τα οποία δημιουργούνται με απόφαση Περιφερειακού Διευθυντή.

-η δημιουργία Επιτροπής Διαγνωστικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΕΔΕΑΥ) σε κάθε σχολική μονάδα που ανήκει σε ΣΔΕΥ, η οποία αποτελείται από το διευθυντή του σχολείου, τον εκπαιδευτικό του τμήματος ένταξης ή παράλληλης στήριξης, έναν ψυχολόγο και έναν κοινωνικό λειτουργό του ΣΔΕΥ. « Η επιτροπή αυτή θα κάνει διάγνωση, θα διαμορφώνει πρόγραμμα διαφοροποιημένης διδασκαλίας για τους μαθητές με διαπιστωμένη δυσκολία μάθησης (παραπέμποντας όσους χρειάζονται επιπλέον υποστήριξη σε…εξωσχολικές Υπηρεσίες), θα διαμορφώνει προγράμματα πρώιμης σχολικής παρέμβασης, θα παρακολουθεί την εφαρμογή της όλης διαδικασίας, θα συντονίζει και θα παραπέμπει όσους μαθητές χρειάζονται γνωμάτευση από ΚΕΔΔΥ.»

Στην ουσία μεταβιβάζονται στα γενικά σχολεία όλες οι αρμοδιότητες των ΚΕΔΔΥ, των οποίων η συνεχιζόμενη υποστελέχωση  οδηγεί στην κατάργησή τους.

Ταυτόχρονα καταργείται από το νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας η Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής.

Στο όνομα μιας μεγαλόστομης ένταξης επιχειρείται  η είσοδος  των παιδιών με ε.ε.α. στα γενικά σχολεία, χωρίς υποδομές και υποστήριξη, η οποία, στην πραγματικότητα θα τα πετάξει έξω από τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση ενώ θα απαλλάξει την Πολιτεία από την υποχρέωσή της  για παροχή εκπαίδευσης σε όλα τα παιδιά.

Όσα από τα παιδιά με ειδικές ανάγκες έχουν βαριές σωματικές ή νοητικές αναπηρίες θα είναι αδύνατο να «συμπεριληφθούν στην τάξη των συνομιλήκων τους» με αποτέλεσμα  να αναγκαστούν να στραφούν σε ιδιωτικά κέντρα, σε φιλανθρωπικά ιδρύματα ή να κλειστούν σπίτι τους και να μην εκπαιδευτούν ποτέ.

Τα παιδιά με ηπιότερα προβλήματα, στον ήδη επιβαρημένο χώρο των γενικών σχολείων (πολυπληθή τμήματα, ελλείψεις προσωπικού, εντατικοποίηση) θα οδηγηθούν στην απογοήτευση, την περιθωριοποίηση, ακόμα και τη ρατσιστική συμπεριφορά απέναντί τους αφού εξαιτίας τους η τάξη θα μένει πίσω…

Οι οικογένειές τους, σε ένα πολιτικό περιβάλλον περικοπής κοινωνικών δαπανών (κατάργηση φορέων ειδικής αγωγής, μηδενικό όριο σε ασφαλιστικά δικαιώματα, παροχές και θεραπείες) θα επωμιστούν την ευθύνη και το κόστος της διάγνωσης και της εκπαίδευσής τους.

Καθώς τα Ειδικά σχολεία θα αποψιλώνονται από το προσωπικό τους θα οδηγηθούν στην αποδυνάμωση και τη διάλυση. Οι εκπαιδευτικοί των ειδικών σχολείων, με πολύτιμη πείρα και ειδίκευση στην Ε.Α. θα χάσουν την οργανική τους θέση, αν είναι μόνιμοι ή δεν θα διοριστούν ποτέ αν είναι αναπληρωτές.

 Οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων ένταξης θα έχουν την ευθύνη του συνόλου των μαθητών του σχολείου που αντιμετωπίζουν δυσκολίες μάθησης και συμπεριφοράς. Η υποστήριξη των μαθητών θα γίνεται μέσω των προγραμμάτων της διαφοροποιημένης διδασκαλίας. Αλήθεια σε ποιες τάξεις, με ποιο αριθμό μαθητών αλλά και με ποια υλικοτεχνική υποδομή;

Το Ε. Ε. προσωπικό θα διαχυθεί σε μια τεράστια μάζα μαθητικού πληθυσμού ( σύμφωνα με πρώτους υπολογισμούς των σωματείων τους, θα κληθούν να έχουν υπό την ευθύνη του μαθητές από 45 έως και 150 σχολεία) και θα αδυνατεί να παρέχει πραγματική βοήθεια.

Οι δάσκαλοι των γενικών σχολείων θα «χρεωθούν» την ευθύνη της εκπαίδευσης μαθητών με ε.ε.α. παράλληλα με την τάξη των υπολοίπων παιδιών, ένα καθήκον που δεν τους αναλογεί και το οποίο θα αδυνατούν να φέρουν εις πέρας, για το οποίο όμως θα αξιολογούνται.

 Η κατάργηση αυτού του ν/σ αφορά όλους τους εκπαιδευτικούς γιατί προσπαθεί να εισάγει από την πόρτα του ευαίσθητου τομέα της Ειδικής Αγωγής το «Νέο Σχολείο» του ανταγωνισμού, των μετρήσιμων αποτελεσμάτων, της κατηγοριοποίησης σχολείων, μαθητών, εκπαιδευτικών, των απολύσεων και της αμφισβήτησης του δημόσιου, δωρεάν χαρακτήρα της  εκπαίδευσης και του καθολικού δικαιώματος όλων των παιδιών στη μόρφωση.

 

Δεν αφήνουμε τους μαθητές μας και τις οικογένειές τους βορά σε ιδιωτικά κέντρα και φιλάνθρωπους

Να καταργηθεί ο νόμος 4115/2013, της διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν Ειδικής Εκπαίδευσης

Γενναία υποστήριξη των δομών Ειδικής Αγωγής που διασφαλίζουν τα μορφωτικά και ανθρώπινα δικαιώματα των μαθητών με ε.ε.α. για προσωπική ανάπτυξη και κοινωνική ένταξη.

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Ουσιαστική ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής με γενναία αύξηση των δαπανών για την έγκαιρη παρέμβαση (ίδρυση Κέντρων πρώιμης Παρέμβασης), την ειδική εκπαίδευση, την ειδική επαγγελματική κατάρτιση, την αυτόνομη διαβίωση και την προστατευμένη - υποστηριζόμενη εργασία.  
  • Έγκαιρη διάγνωση και καταγραφή των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
  • Δημιουργία Τμημάτων Ένταξης σε κάθε σχολική μονάδα και βαθμίδα εκπαίδευσης.
  • Μαζικοί διορισμοί στην ειδική εκπαίδευση (ΣΜΕΑ, ΚΕΔΔΥ, ΕΕΕΕΚ) σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Καμία κατηγοριοποίηση, κατακερματισμό και διαχωρισμό των εκπαιδευτικών.
  •  Ενιαία κριτήρια μεταθέσεων, διορισμών σε όλη την εκπαίδευση.
  • Κατοχύρωση παιδαγωγικής – εκπαιδευτικής κατεύθυνσης των ΚΕΔΔΥ, άμεση στελέχωσή τους, μικρότερες περιοχές ευθύνης ανά δήμο, λιγότερες διοικητικές αρμοδιότητες, κινητές μονάδες που θα επισκέπτονται  τα σχολεία  και θα στηρίζουν εκπαιδευτικούς και μαθητές. Τα ΚΕΔΔΥ να υλοποιούν την υποστήριξη των μαθητών με ειδικές ανάγκες εκεί που παρέχεται η εκπαίδευσή τους, δηλ. μέσα στα σχολεία. Άμεση στελέχωση με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό.
  • Διορισμός εκπαιδευτικών σε όλα τα δημόσια ιατροπαιδαγωγικά κέντρα
  • Αναβάθμιση των υπαρχόντων και ίδρυση νέων εκπαιδευτικών μονάδων παροχής δημόσιας και δωρεάν, ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ), νομοθετική κατοχύρωση των αποφοίτων τους.
  • Επαναλειτουργία των διδασκαλείων μετεκπαίδευσης, περιοδική ουσιαστική επιμόρφωση με τη χρηματοδότηση του υπουργείου του προσωπικού όλων των ΣΜΕΑ, αλλά και των εκπαιδευτικών της γενικής εκπαίδευσης σε θέματα ειδικής αγωγής.
  •  Κατάργηση  των ν.2817, ν.3194/2003, ν.3699/2008, 3848/2010 που εμπορευματοποιούν την ειδική αγωγή, προωθούν την ιατρικοποίηση, κατηγοριοποιούν τους εκπαιδευτικούς της ειδικής εκπαίδευσης και ανατρέπουν κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στο χώρο της ειδικής αγωγής.
  •  Μόνιμη σταθερή, προστατευμένη - υποστηριζόμενη εργασία για τα άτομα με ειδικές ανάγκες τόσο στο Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα.

 

  • ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ

 

Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε τα σωματεία. Σωματεία που να υπερασπίζονται το δικαίωμα στη δουλειά και τη μόρφωση, που να αντιπαλέψουν την ολομέτωπη επίθεση που δέχεται ο κόσμος της εργασίας στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Σωματεία που θα συγκρούονται με την πολιτική των Ε.Ε.- Δ.Ν.Τ. και θα  στοχεύουν στην ανατροπή αυτών των πολιτικών. 

Οι υλικοί όροι ύπαρξης των σωματείων και η διαχείριση των οικονομικών τους είναι αναγκαίο να εξυπηρετούν έναν τέτοιο βασικό προσανατολισμό: την απόκρουση αυτών των πολιτικών και την οργάνωση αγώνων με προοπτική. Οποιεσδήποτε άλλες επιλογές διαχείρισης των οικονομικών, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, που εξασφαλίζουν προνόμια και καλύτερους όρους διαβίωσης των συνδικαλιστών σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλη του σωματείου  απαξιώνουν το σωματείο και το συνδικαλισμό.

 

Γι’ αυτό πρέπει άμεσα:

 

  1. Να μειωθεί δραστικά η συνδικαλιστική συνδρομή προς τη ΔΟΕ (20 ευρώ στη ΔΟΕ)  από τη φετινή κιόλας συνδικαλιστική χρονιά με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή στα οικονομικά της Ομοσπονδίας, περικόπτοντας κάθε περιττό έξοδο και συνδικαλιστικό προνόμιο. Συγκεκριμένα διαφάνεια με συγκεκριμένο πλαφόν στα έξοδα με έκδοση αποδείξεων για κάθε δαπάνη, μείωση των αποζημιώσεων των αντιπροσώπων στα συνδικαλιστικά συνέδρια, περικοπή των εξόδων αυτών των συνεδρίων).
  2. Η αποζημίωση του μέλους του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για τις περιοδείες, τα ενοίκια, τα οδοιπορικά, να γίνεται ως ένα συγκεκριμένο πλαφόν με αποδείξεις και παραστατικά. Δημόσιος μηνιαίος απολογισμός των εξόδων κάθε μέλους που αποζημιώνεται με τον οποιονδήποτε τρόπο από το συνδικάτο. Πλήρης διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών της ΔΟΕ με δημόσιους διαγωνισμούς για ανάληψη εργασιών και δημοσιοποίηση όλων αυτών. Αλλαγή του τρόπου καταγραφής των κωδικών στην κατεύθυνση της αληθινής αποτύπωσης των εξόδων.
  3. Να σταματήσουν οριστικά  τα  εκπαιδευτικά συνέδρια σε τουριστικές περιοχές και πολυτελή ξενοδοχεία, που έχουν ως αποτέλεσμα την πλήρη υποβάθμιση του παιδαγωγικού, ιδεολογικού τους περιεχομένου και τη μετατροπή των αντιπροσώπων των Συλλόγων σε «τουρίστες». Η συμμετοχή των μελών θα γίνεται με πολιτικούς όρους και θα δημοσιοποιείται.
  4. Αποχώρηση της ΔΟΕ από την ETUCE που είναι ευρωπαϊκή συνδικαλιστική επιτροπή που βασικό στόχο έχει την προώθηση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. 
  5. Να μειωθούν οι αποζημιώσεις των αντιπροσώπων στα συνδικαλιστικά συνέδρια και τα συνολικά έξοδα των συνεδρίων αυτών.
  6. Τα σωματεία πρέπει να είναι οικονομικά αυτοδύναμα. Να στηρίζονται αποκλειστικά στις συνδρομές των μελών. Διαφορετικά γίνονται εύκολοι στόχοι για τους αντιπάλους τους. Η χρηματοδότησή τους από το κράτος ή από τα ευρωπαϊκά προγράμματα τα εκθέτει στην κοινή γνώμη. Καμιά απολύτως σχέση με κρατικές επιχορηγήσεις, κρατική χρηματοδότηση, προγράμματα ΕΣΠΑ, χορηγίες και οτιδήποτε δύναται να εμπλέξει το συνδικάτο με πολιτικά και οικονομικά σχέδια του κράτους ενάντια στους εργαζόμενους. Απαιτούμε να σταματήσει ΤΩΡΑ κάθε συμμετοχή του ΙΠΕΜ-ΔΟΕ σε προγράμματα ΕΣΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, τα εκπαιδευτικά συνδικάτα δεν έχουν καμιά δουλειά να σχεδιάζουν και να εκπονούν προγράμματα επιμόρφωσης που θα προετοιμάζουν τη νέα γενιά στελεχών εκπαίδευσης, πειθήνιων και υπάκουων στις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές της αξιολόγησης, της κατηγοριοποίησης και της επιχειρηματικοποίησης του δημόσιου σχολείου.
  7. Το σωματείο δεν πρέπει να δημιουργεί επαγγελματίες συνδικαλιστές. Όταν επιτρέπει την ύπαρξη επαγγελματιών συνδικαλιστών, δημιουργεί καινούργια συμφέροντα που δεν συμπίπτουν με τα συμφέροντα των μελών του. Στη ΔΟΕ αλλά και σε όλες τις θέσεις για τις οποίες προβλέπεται απόσπαση των συνδικαλιστικών στελεχών ( ΑΔΕΔΥ, αιρετοί ΚΥΣΠΕ, ΙΠΕΜ) απαιτείται η θέσπιση ανώτατου χρονικού ορίου συνδικαλιστικής άδειας. Προτείνουμε ανώτατο όριο συνδικαλιστικής άδειας τα τέσσερα χρόνια. Έτσι θα σταματήσει το φαινόμενο να εκπροσωπούμαστε από ανθρώπους που έχουν ξεχάσει πώς είναι η ζωή στο σχολείο.  

 

Στην κατεύθυνση αυτή   καλούμε  :

  • Την 82η Γ.Σ. της ΔΟΕ να προχωρήσει άμεσα σε μείωση της συνδικαλιστικής συνδρομής προς τη ΔΟΕ (20 ευρώ)  από τη φετινή κιόλας συνδικαλιστική χρονιά, να αναπροσαρμόσει τα οικονομικά της Ομοσπονδίας, περικόπτοντας κάθε περιττό έξοδο (διαφάνεια με έκδοση αποδείξεων για κάθε δαπάνη, μείωση των αποζημιώσεων των αντιπροσώπων στα συνδικαλιστικά συνέδρια, περικοπή των εξόδων αυτών των συνεδρίων).

 

  • για ΙΠΕΜ-ΔΟΕ και ΕΣΠΑ

TO ΙΠΕΜ-ΔΟΕ (ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΗΣ ΔΟΕ) ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΣΠΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΕΙ ΚΟΝΔΥΛΙΑ 2.000.000 ΕΥΡΩ(!!!)

ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΤΡΟΪΚΑ

 

Επιβεβαιώνουμε την παλιότερη απόφαση μας για το ζήτημα

Καλούμε τους αντιπροσώπους να ψηφίσουν να σταματήσει το πρόγραμμα ΕΣΠΑ που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη

Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι το ΙΠΕΜ-ΔΟΕ που χρηματοδοτείται μέσω του ταμείο της ΔΟΕ από τις συνδρομές των μελών, λειτουργεί κατά αποκλειστικότητα για την εξυπηρέτηση του προγράμματος και δεν ασχολείται με κανένα άλλο θέμα

Καταγγέλλουμε την προώθηση της κρατικής αντίληψης για την αξιολόγηση μέσα από τη θεματολογία του συγκεκριμένου προγράμματος

 

Μετά από απόφαση του Δ.Σ. της ΔΟΕ, εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας η αίτηση συμμετοχής του ΙΠΕΜ – ΔΟΕ σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα στα πλαίσια του Ε.Σ.Π.Α. Το πρόγραμμα αυτό συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με  συνολικό προϋπολογισμό 2.082.546,35 (!!!) ευρώ. Η διάρκεια υλοποίησής του είναι 25 μήνες και για την εφαρμογή του προβλέπεται η ίδρυση Κέντρων Στήριξης του Εκπαιδευτικού Έργου. Τα κέντρα αυτά αποτελούν κέντρα επιμόρφωσης για διοικητικά στελέχη της εκπαίδευσης και συνδικαλιστικά στελέχη και καμιά σχέση δεν έχουν με τις αγωνίες των εκπαιδευτικών και τις ανάγκες της εκπαίδευσης. Είναι κέντρα για την επιμόρφωση-συμμόρφωση-πειθάρχηση των εκπαιδευτικών και της ζωντανής εκπαίδευσης καθώς και εκμαυλισμού των συνειδήσεων μέσω των χρηματικών απολαβών.

Καταγγέλλουμε την εμπλοκή του Ινστιτούτου έρευνας της συνδικαλιστικής μας οργάνωσης στην επιμόρφωση διοικητικών στελεχών της εκπαίδευσης, έργο που αποτελεί καθήκον της κρατικής διοίκησης και όχι των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Πολύ περισσότερο σήμερα που βασική ευθύνη των στελεχών εκπαίδευσης είναι η αξιολόγηση-απόλυση-μισθολογική καθήλωση-υποταγή του εκπαιδευτικού. Είναι φανερό ότι η χρηματοδότηση του συνδικάτου μέσω αυτών των προγραμμάτων είναι μοχλός συναίνεσής του. Δεν είναι δυνατόν να ισχυριστεί η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΔΟΕ ότι σήμερα που κατακρεουργούνται μισθοί και δικαιώματα, που χιλιάδες συνάδελφοι πληρώνονται με 500 και 600 ευρώ ότι το κράτος και η Ε.Ε. μας δίνουν 2.000.000 (!!!) ευρώ για να παλέψουμε ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές τους πολιτικές. Η ΔΟΕ οφείλει να εξηγήσει πλήρως τις αποφάσεις της και τη  στάση της, ειδικά αυτή την εποχή.

Με την ένταξη του ΙΠΕΜ – ΔΟΕ στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ΕΣΠΑ με παχυλή χρηματοδότηση, που στην ουσία θα αποτελεί τις χρηματικές απολαβές όλων όσων θα εμπλακούν σ’ αυτό, χωρίζοντας τα μέλη των συλλόγων σε συμμετέχοντες και σε μη συμμετέχοντες σ’ ένα πρόγραμμα που αποτελεί δούρειο ίππο  για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων στην εκπαίδευση και τη γενικευμένη προώθηση της επισφαλούς εργασίας στην εκπαίδευση με νέες αντιδραστικές  αναδιαρθρώσεις  στο δημόσιο σχολείο.

Το ΙΠΕΜ και κατ΄ επέκταση το ίδιο το συνδικάτο (ΔΟΕ) μετατρέπεται σε κοινωνικό εταίρο μιας πολιτικής που το περιεχόμενο και ο προσανατολισμός της στρέφεται ενάντια στη δημόσια παιδεία με ανοιχτά εχθρικό τρόπο, επιδιώκοντας τη μετατροπή της σε εμπόρευμα.

 Δηλώνουμε απερίφραστα ότι δε θα επιτρέψουμε να συνεχίζεται ο κατήφορος του συνδικαλισμού. Είναι ντροπή για το συνδικάτο το γεγονός ότι η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΔΟΕ με τις αποφάσεις της εμπλέκει ανοιχτά και με αμοιβή πλέον, το συνδικάτο στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια. Το Δ.Σ. της ΔΟΕ δε νομιμοποιείται να προχωρεί σε αποφάσεις που σχετίζονται με τη διαχείριση εκατομμυρίων από το κράτος, τα προγράμματα ΕΣΠΑ και την Ε.Ε. Τα πρωτοβάθμια σωματεία δε θα γίνουμε απολογητές για καταστάσεις που αφήνουν το συνδικάτο έρμαιο στους χειρισμούς και τα σχέδια των κυβερνήσεων. Πάντα, αλλά ειδικά σήμερα, που το κράτος εκμεταλλεύεται ακόμα και τους μηχανισμούς που το ίδιο είχε στήσει (βλ. ΔΕΗ) για να διασύρει την έννοια της συλλογικής εκπροσώπησης των εργαζομένων, η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΔΟΕ φέρει ακέραια την ευθύνη για ό,τι συμβεί στο μέλλον.

Καμιά απολύτως σχέση με κρατικές επιχορηγήσεις, κρατική χρηματοδότηση, προγράμματα ΕΣΠΑ, χορηγίες και οτιδήποτε δύναται να εμπλέξει το συνδικάτο με πολιτικά και οικονομικά σχέδια του κράτους ενάντια στους εργαζόμενους.

Δεν καταγγέλλουμε απλώς την εξέλιξη αυτή. Απαιτούμε:

  • Να σταματήσει ΤΩΡΑ κάθε συμμετοχή του ΙΠΕΜ-ΔΟΕ σε προγράμματα ΕΣΠΑ
  • Να σταλούν στο μέιλ του συλλόγου μας προς ενημέρωση όλων των μελών μας, οι αντίστοιχες συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΔΟΕ και του Δ.Σ. του ΙΠΕΜ-ΔΟΕ καθώς και όλο το υλικό αιτήσεων-προγραμμάτων-χρηματοδότησης, τα θέματα των επιμορφωτικών σεμιναρίων, ποιοι διδάσκουν, ποιοι συμμετέχουν, μέσα από ποιες διαδικασίες, αν έχουν παρθεί χρήματα, που έχουν δοθεί μέχρι τώρα, κι οτιδήποτε αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα και την εξέλιξή του. Ως μέλη της Ομοσπονδίας δικαιούμαστε πλήρη ενημέρωση.

Καλούμε τους συλλόγους Π.Ε. να προχωρήσουν σε αντίστοιχες αποφάσεις. Το Δ.Σ. της ΔΟΕ οφείλει να σεβαστεί τις αποφάσεις των εκπαιδευτικών.

ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ Γ.Σ.

αποφάσεις Γ.Σ. για το πρόγραμμα δράσης, την αξιολόγηση, την οργάνωση της απεργίας, καταγγελία σε ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ και ΔΟΕ για τη στάση τους στην απεργία των καθηγητών, Γκουλιώνη Στ., ειδική αγωγή, γράμμα σε γονείς νηπίων,οικονομικά συνδικάτου, ΙΠΕΜ-ΔΟΕ και ΕΣΠΑ