Ψήφισμα αλληλεγγύης στους διωκόμενους για τη συμμετοχή ενάντια στην πληρωμή διοδίων

2014-01-13 00:31
 

 

Τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2014 οδηγούνται μαζικά σε δίκες στη Λάρισα πολίτες από περιοχές της Θεσσαλίας, που εναντιώθηκαν στην πληρωμή των διοδίων, κατηγορούμενοι για τη συμμετοχή τους σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις φορέων και κινήσεων κατά των διοδίων.

Πρόκειται για διώξεις ευθέως πολιτικές, αφού ποινικοποιούν το φρόνημα και κάθε πράξη ή έκφραση πολιτικής κριτικής και αντίστασης, με βάση ένα αναχρονιστικό και αντιδημοκρατικό πλαίσιο. Οι διώξεις  αποσκοπούν στην ευθεία ποινικοποίηση του μαζικού κινήματος και αποτελούν ευθεία βολή στην καρδιά όλων των κινημάτων αντίστασης του λαού μας.

 

Είναι γνωστό ότι με μια σειρά ληστρικών συμβάσεων που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και διατήρησαν όλες οι κυβερνήσεις των μνημονίων, στα πλαίσια της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραδόθηκαν προς εκμετάλλευση οι δρόμοι στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες για πολλές δεκαετίες. Επιβλήθηκαν πολλαπλά και ακριβά διόδια τα οποία συνεχώς αυξάνουν. Το δικαίωμα της γρήγορης και ασφαλούς μετακίνησης μετατράπηκε σε εμπόρευμα. Πραγματοποιείται στην κυριολεξία μια ληστεία σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος.

 

Στη ληστεία ο λαός αντέδρασε με κινητοποιήσεις και άνοιγμα των εθνικών δρόμων για ελεύθερη διέλευση των οχημάτων. Η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις εταιρείες εκμετάλλευσης των αυτοκινητοδρόμων, θορυβημένη από τις λαϊκές αντιδράσεις για το χαράτσι των διοδίων και για το σύνολο της αντιλαϊκής φορομπηχτικής της πολιτικής,  προχώρησε σε διαταγές πληρωμής και απειλές για κατασχέσεις ενάντια σε αγωνιστές που κινητοποιούνται και στη συνέχεια σε μπαράζ τρομοκρατικών προσχηματικών δικαστικών διώξεων.

 

Με την ποινικοποίηση των λαϊκών κινητοποιήσεων για την κατάργηση των διοδίων, η κυβέρνηση επιχειρεί να προστατεύσει τη ληστεία του λαού, που διαπράττουν οι μεγαλοκατασκευαστές μέσω των διοδίων.

Δεν θα πετύχουν την επιδίωξή τους να κάμψουν τις αντιστάσεις της κοινωνίας που αγωνίζεται ενάντια στα μνημόνια και στο γενικό ξεπούλημα, στα πλαίσια του οποίου ετοιμάζονται για «παραχώρηση» και η ηλεκτρική ενέργεια, το νερό, η υγεία, η παιδεία, το σύνολο των δημόσιων κοινωνικών αγαθών.

Αντιστεκόμαστε στην ιδιωτικοποίηση κοινωνικών αγαθών, όπως η ελεύθερη, γρήγορη και ασφαλής μετακίνηση. Αντιστεκόμαστε στη φοροληστεία και στις ληστρικές και συχνές αυξήσεις των τιμών των διοδίων, που σε συνδυασμό με τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική συρρικνώνουν δραματικά το ήδη ισχνό λαϊκό εισόδημα.

Το μαζικό λαϊκό κίνημα θα αντιδράσει οργανωμένα απέναντι στη βάρβαρη πολιτική.

 

Καταδικάζουμε τις δικαστικές διώξεις και ζητάμε:

 

  • Απόσυρση όλων των κατηγοριών και σταμάτημα κάθε δίωξης για τους αγώνες ενάντια διόδια.

  • Την κατάργηση όλων των διοδίων και την ελεύθερη κυκλοφορία σε όλους τους αυτοκινητόδρομους.

  • Την ακύρωση των ληστρικών συμβάσεων παράδοσης του οδικού δικτύου και των δημοσίων έργων στους επιχειρηματίες.

  • Κατασκευή δημοσίων έργων και συγκοινωνιών χωρίς να επιβαρύνεται ο λαός.

  • Δημόσιες, σύγχρονες, δωρεάν συγκοινωνίες για άνεργους, νεολαία, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.