Τι συμβαίνει στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (ΕΚΠΑ); Τα γεγονότα από 13-20/10

2014-10-23 07:25

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τα έργα των πρυτανικών αρχών που δε τα χωρά η φαντασία... Κλειδώνουν τους εργαζόμενους... Απαγορεύουν στην  επιθεώρηση εργασίας να μπει...  

 

Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2014: Το Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30) ΚΛΕΙΝΕΙ με απόφαση της Διοίκησης. Η δικαιολογία είναι μια προγραμματισμένη φοιτητική κινητοποίηση. Με αποφάσεις των Γενικών τους Συνελεύσεων, οι φοιτητικοί σύλλογοι σκόπευαν να προχωρήσουν σε συμβολική κατάληψη της Πρυτανείας διαμαρτυρόμενοι για τις επικείμενες διαγραφές και με σκοπό να ζητήσουν τη διεξαγωγή Συγκλήτου για τα ζητήματα των διαγραφών, της σίτισης, της καθαριότητας κλπ.  Με τη βοήθεια των ΜΑΤ, η είσοδος απαγορεύεται στους φοιτητές και η συμβολική κατάληψη δεν πραγματοποιείται.

 

Τρίτη, 14 Οκτωβρίου: Το κτήριο παραμένει κλειστό. Όλες οι πύλες του συγκροτήματος παραμένουν κλειδωμένες. Η είσοδος επιτρέπεται από τους φύλακες και την ιδιωτική εταιρείας security, μόνο στους υπαλλήλους που εργάζονται στο συγκεκριμένο κτήριο και για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα (την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης). Τις υπόλοιπες ώρες, οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να παραμένουν κλειδωμένοι στο κτήριο!

 

Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου: Το κτήριο της Πρυτανείας εξακολουθεί να είναι κλειδωμένο. Κλειδωμένες είναι από τη Δευτέρα και οι περισσότερες εσωτερικές πόρτες που οδηγούν από το ένα τμήμα του κτηρίου στο άλλο. Οι εργαζόμενοι υποχρεώνονταν να εργάζονται υπό επικίνδυνες συνθήκες.  Για να βγουν από το κτήριο,  θα πρέπει να ξεκλειδωθούν πολλές εσωτερικές και εξωτερικές πύλες.

 

Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου: Τα ΜΑΤ βρίσκονται από το πρωί έξω από το κτήριο. Το πρωί, οι πρυτανικές αρχές αρνήθηκαν την είσοδο σε μέλος του προεδρείου του Δ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού. Αρνήθηκαν την είσοδο και σε μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ. Η ΑΔΕΔΥ προχώρησε σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, κλιμάκιο της οποίας έσπευσε στο χώρο. Οι πρυτανικές αρχές αρνήθηκαν την είσοδο και σε αυτό. Αρνήθηκαν επίσης την είσοδο στην εκπρόσωπο των εργαζομένων στη Σύγκλητο. Ενώ τα ΜΑΤ παρέμεναν παρατεταγμένα έξω από την πύλη, έφτασε έξω από το κτίριο πορεία φοιτητών. Η πορεία αντιμετωπίστηκε με χημικά από τις δυνάμεις καταστολής.

Την ίδια ώρα που οι φοιτητές του Ιδρύματος χτυπιούνται από τις δυνάμεις καταστολής, η Πρυτανεία εκδίδει την παρακάτω απίστευτη ανακοίνωση: «Οι Πρυτανικές αρχές επαναλαμβάνουν την πρόσκλησή τους προς όλες τις ομάδες των φοιτητών, που επιθυμούν να θέσουν υπόψη τους διάφορες θέσεις και αιτήματα, να τους υποβάλλουν σχετικά υπομνήματα με συγκεκριμένο περιεχόμενο.  Τα υπομνήματα αυτά μπορούν να υποβληθούν είτε ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Πρυτανείας είτε υπό έντυπη μορφή σε εκπρόσωπό της. Μόνο μετά τη μελέτη των υπομνημάτων αυτών μπορεί να υπάρξει γόνιμη προώθηση οποιουδήποτε θέματος, όπως ορίζουν οι δημοκρατικές διαδικασίες και η εμπειρία.»!!!

Στη διάρκεια της ημέρας, εκτυλίχθηκαν σκηνές απείρου κάλους και γελοιότητας: μια παραγγελία έπρεπε να παραδοθεί στο εσωτερικό του κτηρίου και για να γίνει αυτό έκαναν κλοιό τα ΜΑΤ γύρω από το μεταφορέα, τις κούτες και την πύλη!

Μετά από μεγάλη πίεση από την Επιθεώρηση Εργασίας, τελικά στο κλιμάκιό της μπήκε στο χώρο. Όμως, και μετά την αποχώρηση του κλιμακίου των επιθεωρητών η πύλη παρέμεινε κλειδωμένη.

Την ίδια ημέρα, η ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει ότι: «Αντιπροσωπεία της Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. μαζί με μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ ζήτησε να εισέλθει στο χώρο προκειμένου να πληροφορηθεί την κατάσταση των εργαζομένων. Κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό καθώς οι Πρυτανικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο της, τοποθετώντας μάλιστα μπροστά στην πόρτα διμοιρία των ΜΑΤ!  Το Πανεπιστήμιο Αθηνών έμεινε ανοικτό ακόμη και τις πιο σκοτεινές στιγμές της σύγχρονης μας ιστορίας παραμένοντας φορέας γνώσης, αμφισβήτησης, ελευθερίας και δημοκρατίας. Εκτιμούμε ως άκρως επικίνδυνη τη συμπεριφορά των πρυτανικών αρχών καθώς επιχειρούν να μετατρέψουν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο σε ιδιωτική επιχείρηση και εργασιακό κάτεργο.»

 

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου: Ο αποκλεισμός συνεχίζεται. Οι εργαζόμενοι του ΕΚΠΑ απευθύνονται στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ. Η ΑΔΕΔΥ καλεί τα μέλη των ΔΣ των Ομοσπονδιών και των πρωτοβάθμιων σωματείων της να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση που διοργανώνει ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αθηνών τη Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 12:00 το μεσημέρι, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου: Η Πρυτανεία του ΕΚΠΑ «απελευθερώθηκε». Οι φοιτητές, υλοποιώντας αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων, «απελευθέρωσαν» την είσοδο, και προχώρησαν σε κατάληψη. Το κτίριο άνοιξε για να υποδεχθεί τους εργαζόμενους και τους φοιτητές του Ιδρύματος. Στα ΜΜΕ, η «είδηση» είναι ότι «Οι διοικητικοί υπάλληλοι και οι φοιτητές του ΕΚΠΑ μπήκαν στην Πρυτανεία». Δηλαδή, η είδηση είναι…η είσοδος των εργαζομένων και των φοιτητών στο χώρο εργασίας και σπουδών τους!...

 

απόσπασμα από άρθρο της Ζέττας Μελαμπιανάκη, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ