περιοδικό unfollow: Στο Κολλέγιο Αθηνών νόμος είναι το γόητρο του πρωθυπουργού

2013-12-27 18:46
 

 Η περιπέτεια της Ευφροσύνης Μπουλούτα, εκπαιδευτικού που επί 22 συναπτά έτη υπηρέτησε στο Κολλέγιο Αθηνών ξεκινά στις 8 Ιουνίου του 2012, λίγες ημέρες πριν από την διεξαγωγή των εκλογών της 17ης Ιουνίου που ανέδειξαν στη συνέχεια πρωθυπουργό της χώρας τον Αντώνη Σαμαρά. Στις 8 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια των απολυτηρίων εξετάσεων, συλλαμβάνει τον 15χρονο γιο του κ. Σαμαρά να αντιγράφει στις εξετάσεις και μονογράφει την κόλλα του. Στις 18 Ιουνίου, η σύμβασή της καταγγέλλεται εκ μέρους του Κολλεγίου, στο οποίο επικεφαλής βρίσκεται ο πρωθυπουργικός αδελφός Αλέξανδρος Σαμαράς…

Ο λόγος που προβάλλεται για την απόλυσή της αφορά την «ανεπάρκεια των διδακτικών της καθηκόντων». Παράδοξη, αλήθεια, εξέλιξη για μια εκπαιδευτικό που επί 22 έτη ανανεωνόντουσαν οι συμβάσεις εργασίας της από το Κολλέγιο, μια εκπαιδευτικό με εξαιρετική σταδιοδρομία σε Αγγλία και Αμερική, επίσης. Εν ολίγοις, η κυρία Μπουλούτα άσκησε το εκπαιδευτικό λειτούργημα επί 29 έτη – με λαμπρές μάλιστα περγαμηνές και άριστες αξιολογήσεις από την διεύθυνση του Κολλεγίου Αθηνών. Η κυρία Μπουλούτα απολύεται τρία έτη προ της συνταξιοδότησή της. Γιατί; Διότι εθίγη το πρωθυπουργικό γόητρο…

Την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου συνεδριάζει -με παράνομη σύνθεση, καθώς είχαν αποβληθεί οι αιρετοί της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Εκπαίδευσης (ΟΙΕΛΕ)- το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ). Οι τρεις διορισμένοι από τον υπουργό Παιδείας «δημόσιοι λειτουργοί», μέλη του ΚΥΣΔΕ, επικυρώνουν την απόφαση απόλυσης της εκπαιδευτικού, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι «δεν διέθεταν αρκετά στοιχεία» που να βεβαιώνουν ότι υφίσταται ζήτημα καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος της καταγγελίας σύμβασης εκ μέρους της διοίκησης του Κολλεγίου Αθηνών. Η ΟΙΕΛΕ, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό της καθηγήτριας, με ανακοίνωσή της υπογραμμίζει το γεγονός της παράνομης σύνθεσης του ΚΥΣΔΕ, που σηματοδοτεί κάτι εξαιρετικά σοβαρό: την εγκαθίδρυση καθεστώτος ανομίας και ασυδοσίας στα ιδιωτικά σχολεία. Όπως επισημαίνεται, «η Ομοσπονδία θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για να ανατραπεί η παράνομη απόφαση ενώ θα κινηθεί νομικά κατά παντός υπευθύνου για παράβαση καθήκοντος. Η απόφαση του ΚΥΣΔΕ έχει ιστορική σημασία και θα επιφέρει δραματικές συνέπειες στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης καθώς αποτελεί υπογραφή συμβολαίου θανάτου για χιλιάδες ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και χαριστική πράξη στους σχολάρχες. Με τον τρόπο αυτό ανάβει το πράσινο φως σε όλα τα υπηρεσιακά συμβούλια της εκπαίδευσης να απολύουν χωρίς έλεγχο όλους τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς που προτείνονται από τον ιδιοκτήτη ενός σχολείου προς απόλυση».

Σημειώνεται ότι κατά την πρώτη συνεδρίαση του ΚΥΣΔΕ, περί τα τέλη Νοεμβρίου, οι νομικοί εκπρόσωποι της εργοδοτικής πλευράς κατέθεσαν υπόμνημα ζητώντας -μεταξύ άλλων- και την εξαίρεση των αιρετών εκπροσώπων της ΟΙΕΛΕ από το συμβούλιο. Εμβρόντητοι οι αιρετοί εκπρόσωποι άκουσαν να γίνεται αποδεκτό το αίτημα αποβολής τους, κάτι το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρόνια. Η παραβίαση όμως της νομιμότητας εξακολούθησε και κατά  τη συνεδρίαση της 20ης Δεκεμβρίου. Μεταξύ άλλων, δεν έγινε αποδεκτό ούτε το αίτημα του νομικού παραστάτη της εκπαιδευτικού Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος ευρισκόμενος εκτός Αθηνών ζήτησε μετάθεση της συνεδρίασης του Συμβουλίου για την επόμενη Δευτέρα, προκειμένου να εκπροσωπηθεί νομικά η εκπαιδευτικός.

«Βιάζονται να κλείσουν την υπόθεση» τονίζει στο UNFOLLOW ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μιχάλης Κουρουτός. «Όμως δεν επιτρέψουμε να περάσει η παρανομία τους. Δεν τίμησαν ούτε το λόγο τους» προσθέτει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, καθώς σε αλλεπάλληλες επαφές τόσο με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη όσο και με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο υπήρξαν διαβεβαιώσεις για την τήρηση της νομιμότητας.

Το Δ.Σ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Λειτουργών του Κολλεγίου Αθηνών (ΣΕΛΚΑ) με ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει: «Ας μην πανηγυρίζουν οι άρχοντες του σκότους. Η αυλαία δεν έπεσε ακόμη. Το ΔΣ του ΣΕΛΚΑ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη Φ. Μπουλούτα. Τα κίνητρα μας δεν είναι μόνο συναδελφικά και συνδικαλιστικά… Αρνούμαστε στους ιδιοκτήτες των Ιδιωτικών Σχολείων να απολύουν Ιδιωτικούς Εκπαιδευτικούς αναιτιωδώς. Κάθε αναιτιώδης απόλυση προσβάλλει την αξιοπρέπεια μας, υπονομεύει τη λειτουργία μας ως εκπαιδευτικών και συνεπώς υποβαθμίζει το παρεχόμενο αγαθό, την παιδεία. Αρνούμενοι τις αναιτιώδεις απολύσεις επιζητούμε την αξιολόγησή μας. Επιζητούμε ένα συμφωνημένο και διαυγές σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών του σχολείου μας…»

Πηγή:unfollow.com.gr