Ντράγκι: Χρηματοδότηση μόνο αν έχετε διαρκές μνημόνιο!

2014-10-07 07:53

 

Ντράγκι: «Θέλουμε να είμαστε όσο πιο περιεκτικοί γίνεται, αλλά με φρόνηση. Έχουμε αποφασίσει να συμπεριλάβουμε χώρες που έχουν αξιολόγηση κάτω από ΒΒΒ-, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, με δύο προϋποθέσεις: Η πρώτη είναι πως θα υπάρξουν μια σειρά μέτρα που θα περιορίσουν το ρίσκο για τις συγκεκριμένες αγορές που θα γίνουν εκεί, ώστε τα στοιχεία ενεργητικού που αγοράζονται να έχουν ανάλογο ρίσκο με τα στοιχεία που αγοράζονται αλλού. Και υπάρχει και μια δεύτερη προϋπόθεση, η οποία βασικά είναι ότι οι χώρες θα έχουν ένα πρόγραμμα με την ΕΕ

 

Μια σύντομη μετάφραση: Θα σας δώσουμε κάποιο χρήμα για να κινηθείτε, αγοράζοντας  μέσω της ΕΚΤ ενυπόθηκους τίτλους και καλλυμένα ομόλογα (δηλαδή αγοράζοντας χρέος), υπό τον όρο, όμως, ότι θα βρίσκεστε σε πρόγραμμα προσαρμογής, δηλαδή σε αιώνιο καθεστώς μνημονίου

 

«Πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα εκεί. Χωρίς πρόγραμμα, δεν υπάρχουν αγορές», τόνισε ο Ντράγκι απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου που υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας από την ΕΕ τελειώνει στο τέλος του έτους.

Για να γίνει αμέσως εξαιρετικά σαφής:

«Όσον αφορά την δημοσιονομική πολιτική, οι χώρες της ευρωζώνης δεν πρέπει να αντιστρέψουν την πρόοδο που έχει γίνει και πρέπει να προχωρήσουν σύμφωνα με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτό πρέπει να αντανακλάται στα σχέδια του προϋπολογισμού για το 2015, τα οποία θα παραδώσουν τώρα οι κυβερνήσεις»

Και οι πλέον ανυποψίαστοι,όσο και αυτοί που παριστάνουν τους αφελείς, υποχρεούνται να δούν την πραγματικότητα:

Τα περί τέλους του μνημονίου και αέρα αλλαγής στην ΕΕ, είναι απλά παραμύθια. Η τρόικα θα αντικατασταθεί από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα εθνικά μνημόνια από το ευρωπαϊκό υπερ-μνημόνιο διαρκείας που λέγεται ‘’Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης’’.