ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΑΙΓΑΛΕΩ, ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ, ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ-ΖΕΦΥΡΙΟΥ-ΦΥΛΗΣ, «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ, Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ, ΑΝΔΡΟΥ, ΛΑΓΚΑΔΑ, ΣΥΡΟΥ-ΤΗΝΟΥ-ΜΥΚΟΝΟΥ

2013-09-01 11:54

Οι σύλλογοι εκπ/κών Π.Ε. σε κοινή ανακοινωμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 16/7εκτιμώντας τη σφοδρότητα της επίθεσης προτείνουν στους άλλους συλλόγους της Α’ βάθμιας καθώς και στο Δ.Σ. της ΔΟΕ να αποφασίσουν:

·        Συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που αποφάσισε το συνέδριο της ΟΛΜΕ για την Παρασκευή 6/9 στο Υπουργείο Παιδείας με αιχμή τις απολύσεις αναπληρωτών και μονίμων εκπαιδευτικών και τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και συμμετοχή στο παλλαϊκό συλλαλητήριο το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο Σύνταγμα.

·        Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων μας την πρώτη βδομάδα του Σεπτεμβρίου με κοινή πρόταση για απεργία διαρκείας με επαναλαμβανόμενες μορφές με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Θα επιδιώξουμε η πρόταση αυτή να έχει το μέγιστο της συσπείρωσης και με άλλους χώρους του δημοσίου κι ιδιωτικού τομέα με στόχο της μετεξέλιξή της σε διακλαδική πολιτική απεργία διαρκείας.

·        Την Πέμπτη 29/8, στις 11.00, στη ΔΟΕ (Ξενοφώντος 15α) καλούμε νέα σύσκεψη συντονισμού συλλόγων και ΕΛΜΕ για να εκτιμήσουμε τις εξελίξεις και να συντονιστούμε με τα υπόλοιπα σωματεία.

 

Θεωρούμε ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε όριο. Η θηλιά που η συγκυβέρνηση, η ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν βάλει στο λαιμό της εργαζόμενης πλειοψηφίας και των ανέργων, κινδυνεύει να πνίξει κυριολεκτικά το λαό.

 

Τα μέτρα που παίρνονται αλλάζουν ριζικά το τοπίο της εργασίας στον τόπο μας. Η ανασφάλιστη, ανασφαλή, με χαμηλούς μισθούς και ανύπαρκτα δικαιώματα εργασία γίνεται καθεστώς. Στον ιδιωτικό τομέα οι μεσαιωνικές συνθήκες κυριαρχούν,  ενώ οι διαθεσιμότητες-απολύσεις οδηγούν με ταχείς ρυθμούς στην επέκταση αυτής της κατάστασης και στο δημόσιο.

Οι πρόσφατες διαθεσιμότητες στη Β’ βάθμια εκπαίδευση αποκάλυψαν με καθαρότητα το σχέδιο της κυβέρνησης. Είναι σαφές ότι   οι 2.500 απολύσεις εκπαιδευτικών είναι η αρχή. Τα «πλεονάσματα» που θα δημιουργούνται από τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις, από αυξήσεις ωραρίων, από ανατροπές στα ωρολόγια προγράμματα κατά το δοκούν, από καταργήσεις θέσεων στα ολοήμερα, οι «αδυνατούντες να μπουν σε τάξη», οι «επίορκοι», η «αξιολόγηση» είναι οι δεξαμενές που η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αντλήσει τις επόμενες απολύσεις, τις οποίες έχει ήδη ανακοινώσει. Οι δηλώσεις και οι ανακοινώσεις των κυβερνητικών στελεχών το αποδεικνύουν: «4.200 δημόσιοι υπάλληλοι στην δεξαμενή της κινητικότητας μέχρι τα τέλη Ιουλίου, 12.500 υπάλληλοι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και 25.000 υπάλληλοι, συνολικά μέχρι το τέλος του έτους. Οι 3.500 δημοτικοί αστυνομικοί που θα περάσουν από επανέλεγχο όλων των δικαιολογητικών τους θα βγουν σε διαθεσιμότητα στη δεύτερη φάση της κινητικότητας δηλαδή το Σεπτέμβριο, μαζί με άλλους 1.500 εκπαιδευτικούς που δεν ασκούν τα καθήκοντά τους, 2.000 υπαλλήλους υπουργείων και 1.250 ακόμα υπαλλήλους που θα αναζητηθούν στους ΟΤΑ. Στην τρίτη και τελευταία φάση της κινητικότητας που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τον Δεκέμβριο, θα περιλαμβάνει 12.500 υπαλλήλους που θα προκύψουν αναλογικά από όλα τα υπουργεία». Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση δηλώνει πως «2.500 απολύσεις εκπαιδευτικών εντάσσονται στην δέσμευσή μας για 12.500 διαθεσιμότητες, εκ των οποίων 7.500 θα είναι εκπαιδευτικοί». Ας μην ξεχνάμε πως ακολουθούν άλλες 11.000 για το 2014. Την περίοδο αυτή άλλωστε η κυβέρνηση ανακοινώνει 1.500 διαθεσιμότητες στα νοσοκομεία και 1.600 στους διοικητικούς υπαλλήλους στα ΑΕΙ-ΤΕΙ.

 

Οι διαθεσιμότητες και απολύσεις στην Α’ βάθμια εκπαίδευση είναι μέρος του κυβερνητικού σχεδίου. Το απέδειξαν οι απόπειρες για ριζική μείωση της οργανικότητας των σχολείων, για συρρίκνωση των ολοημέρων, για συγχωνεύσεις-καταργήσεις. Όποιος σπέρνει αυταπάτες ότι οι δάσκαλοι, οι νηπιαγωγοί και οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων στην πρωτοβάθμια την έχουν «γλιτώσει», προσφέρει εκδούλευση στην κυβέρνηση για να σπάσει τις δυνατότητες κοινού αγώνα σε όλη την εκπαίδευση! Αφήνει εκτεθειμένο τον κλάδο στην κυβερνητική επίθεση όταν ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα της επίθεσης στη Β’ βάθμια.

 

Οι απολύσεις ανοίγουν το δρόμο για μεγάλης έκτασης και βάθους αντιδραστική τομή στο κράτος.

 

Είναι φανερό ότι το κυβερνητικό σχέδιο δεν αφορά μόνο τις απολύσεις ούτε είναι άμυνα απέναντι στις υποχρεώσεις στην τρόικα. Είναι βαθιά επιθετική κίνηση και ποιοτική τομή αντιδραστικής μεταρρύθμισης του κράτους την εποχή της πιο βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης με στόχο την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Το κράτος απαλλάσσεται από την υποχρέωση και το κόστος της παροχής κοινωνικών αγαθών στην παιδεία, την υγεία, την ασφάλιση. Αυτές αναλαμβάνει να καλύψει ο ιδιωτικός τομέας με στόχο την κερδοφορία του. Όποιες κοινωνικές δομές παραμένουν στο κράτος, λειτουργούν όλο και περισσότερο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, με ανασφαλή, ελαστική και κακοπληρωμένη εργασία.

 

Η εκπαίδευση βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης

 

Το σχολείο μετατρέπεται τάχιστα στο σχολείο της αγοράς, φτηνό, φτωχό, ευέλικτο, αυταρχικό, με πληροφορίες και δεξιότητες, μακριά από τη γνώση και την κριτική σκέψη. Η διάλυση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης προωθείται γοργά.

 

Οι διαθεσιμότητες άνοιξαν την Κερκόπορτα. Οι υποχρεωτικές μετατάξεις ακολούθησαν δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στους εκπαιδευτικούς σε Α’ βάθμια και Β’ βάθμια εκπαίδευση. Αν όλα αυτά περάσουν, τα επόμενα βήματα αφορούν την αυτοαξιολόγηση-αξιολόγηση, το εργασιακό και διδακτικό ωράριο, τις υποχρεωτικές μετακινήσεις.

 

Καμιά αναμονή, καμιά μοιρολατρία

 

Εδώ και τώρα οργανώνουμε την πάλη μας, ξεπερνώντας τις πλαστές διαιρέσεις μεταξύ «περίσσιων και χρήσιμων υπαλλήλων και ειδικοτήτων», μεταξύ δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα. Με πλατιά εργατική ενότητα και συσπείρωση, οργανώνουμε την πάλη μας με στόχο την ανατροπή κυβέρνησης -Ε.Ε-ΔΝΤ και κάθε άλλου επίδοξου διαχειριστή της ίδιας πολιτικής. Με συντονισμένο-διακλαδικό αγώνα, στηριγμένο στη δημοκρατία των γενικών συνελεύσεων, μπορούμε να νικήσουμε.