ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ 35η ΜΕΡΑ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ!

2013-10-29 13:35

Όλγα Κοσμοπούλου

Παθολόγος, επιμελήτρια Α ΕΣΥ

Μέλος ΕΓ ΟΕΝΓΕ

Μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά

27/10/2013

 

Εξέτασα σήμερα στο ιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού τους κρατούμενους απεργούς πείνας κκ Sabri DUZ (Hasan BIBER) 55 ετών, Erdogan CAKIR 48 ετών, και Mehmet YAYLA33 ετών.  Οι ανωτέρω κάνουν απεργία πείνας επί 31, 34, και 29 ημέρες αντίστοιχα.

Η κατάσταση της υγείας και των τριών είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΡΙΣΙΜΗ, αναλυτικά δε έχει ως εξής:

Ο κ.  Sabri DUZ (Hasan BIBER) 55 ετών, έχει χάσει συνολικά 6 Kg σωματικού βάρους (8,5 % του αρχικού του σωματικού βάρους). Εμφανίζει έντονη καταβολή, ορθοστατική υπόταση (ΑΠ ξαπλωμένος 100/70 mmHg και όρθιος 70/50 mmHg), που συνοδεύεται από αίσθημα σκοτοδίνης  κατά την έγερση, και διαταραχές από το γαστρεντερικό σύστημα. Έχει εμφανή απώλεια λίπους και μυϊκού ιστού. Επιπρόσθετος παράγοντας κινδύνου είναι, πέραν της ηλικίας του, και το γεγονός ότι, όπως αναφέρει, έχει κάνει ξανά απεργία πείνας, δύο φορές στο παρελθόν (14 ημέρες το 1994 και 10 ημέρες το 1997).

 

Ο κ.  Erdogan CAKIR 48 ετών, έχει χάσει συνολικά 9 Kg σωματικού βάρους (πάνω από 14 % του αρχικού του σωματικού βάρους). Εμφανίζει έντονη καταβολή και χαμηλή αρτηριακή πίεση (90/50 mmHg) χωρίς ορθοστατικά φαινόμενα. Επίσης έχει σοβαρές διαταραχές από το γαστρεντερικό σύστημα. Έχει μεγάλη απώλεια λίπους και μυϊκού ιστού. Εμφανίζει ουλίτιδα εκ της ασιτίας. Στο δελτίο παρακολούθησης του ιατρείου των φυλακών καταγράφονται οριακά χαμηλές τιμές σακχάρου (55-76 mg/dl), παρά το γεγονός ότι και ίδιος και οι σύντροφοί του, λαμβάνουν μικρές ποσότητες ζάχαρης. Επιπρόσθετος παράγοντας κινδύνου είναι, πέραν της ηλικίας του, και το γεγονός ότι, όπως αναφέρει, έχει κάνει ξανά απεργία πείνας, δύο φορές στο παρελθόν (πολλαπλά 10ήμερα το 1994, 1995, και 41 ημέρες το 1999).

 

Ο κ. Mehmet YAYLA 33 ετών, έχει χάσει συνολικά 8 Kg σωματικού βάρους (πάνω από 12 % του αρχικού του σωματικού βάρους). Εμφανίζει έντονη καταβολή ενώ αναφέρει συχνές λιποθυμικές τάσεις. Εμφανίζει αιμοδυναμική αστάθεια με ορθοστατική υπόταση (ΑΠ 90/70 mmHg ξαπλωμένος και ΑΠ συστολική 70 mmHg στην όρθια θέση) και ταχυκαρδία (115 σφύξεις / λεπτό) κατά τη βάδιση λίγων μέτρων.  Επιπλέον εμφανίζει αιμωδίες άκρων χειρών, ουλίτιδα, και σοβαρές διαταραχές από το γαστρεντερικό σύστημα. Από το δελτίο παρακολούθησης του ιατρείου των φυλακών καταγράφονται συχνά τιμές σακχάρου μεταξύ 70-80 mg/dl, παρά το γεγονός ότι και ίδιος και οι σύντροφοί του, λαμβάνουν μικρές ποσότητες ζάχαρης. Έχει εμφανή απώλεια λίπους και μυϊκού ιστού. Επιπρόσθετος παράγοντας κινδύνου είναι το γεγονός ότι, όπως αναφέρει, έχει κάνει ξανά απεργία πείνας (30 ημέρες το 2005).

 

Συμπερασματικά: και οι τρεις κρατούμενοι απεργοί πείνας βρίσκονται σε κρισιμότατη και οριακή κατάσταση, επικίνδυνη για την ίδια τους τη ζωή. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, επί ένα μήνα,  δεν έχει γίνει σε κανέναν τους  πλήρης αιματολογικός και καρδιολογικός έλεγχος, ούτε έχει προταθεί σε κανέναν τους μεταφορά σε νοσοκομείο.

Προτάθηκε από πλευράς του μεταφορά σε δημόσιο νοσοκομείο και στους τρεις τους, πλην όμως δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν νοσηλεία, και ότι θα συνεχίσουν την απεργία πείνας μέχρι το τέλος.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, και με δεδομένη την αδυναμία παροχής οποιασδήποτε επείγουσας ιατρικής φροντίδας μέσα στις φυλακές σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη, υπάρχει άμεσος και σοβαρός κίνδυνος ανθρωπιστικής τραγωδίας.