ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: Μαζική σφαγή των μαθητών στην Α΄ Λυκείου

2014-07-03 14:08

Σήμερα στις 12.00 η ΟΛΜΕ δίνει συνέντευξη τύπου για το ζήτημα, όπου θα παρουσιάσει αναλυτικά τα στοιχεία

Τα Δ.Σ. των  ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης  αφού  συγκέντρωσαν στοιχεία των εξετάσεων της Α΄ τάξης  των Γενικών Λυκείων που ανήκουν στη δύναμη της Δ/σης Β/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Θεσσαλονίκης  εκτιμάνε τα εξής:

 

  • Εξαπλασιάστηκε το ποσοστό των μαθητών που παραπέμφθηκαν για επαναληπτικές εξετάσεις το Σεπτέμβριο σε σχέση με πέρσι. Από τους 4.162 μαθητές, παραπέμφθηκαν φέτος 1.053 και σε ποσοστό 25,3%, ενώ πέρσι από τους 3.996μαθητές είχαν παραπεμφθεί μόνο 173 και σε ποσοστό 4,3%.
  • Αποδεικνύονται και στους πιο δύσπιστους, τα αδιέξοδα και παράλογα ενός εξεταστικού συστήματος που ταυτίζει τις διαδικασίες προαγωγής των μαθητών από τάξη σε τάξη με τις εντελώς διαφορετικές απαιτήσεις και άλλης ποιότητας διαδικασίες επιλογής  των μαθητών για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  •  Επιβεβαιώνεται η χρεοκοπία ενός εξεταστικού συστήματος το οποίο δίνει απόλυτη εξουσία  στο υπουργείο να ελέγχει το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων, δηλαδή να καθορίζει την απόδοση των μαθητών.
  • Ακόμη αναπαράγει τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση ισοπεδώνοντας και τις ιδιομορφίες και ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και σχολικής μονάδας, αλλά και δίνοντας τη δυνατότητα σε ιδιωτικά σχολεία να παρουσιάζουν πλασματικές επιδόσεις-όπως φάνηκε και από το τελευταίο σκάνδαλο.
  • Την ίδια στιγμή οι μαθητές ενσωματώνουν την «αποτυχία» ως ατομική υπόθεση, απογοητεύονται και ωθούνται να εγκαταλείψουν το Γενικό Λύκειο και την προοπτική της πανεπιστημιακής μόρφωσης.
  • Παράλληλα, οι λεγόμενοι «αδύναμοι μαθητές», προτρέπονται να ακολουθήσουν την υποβαθμισμένη μορφωτική – επαγγελματική επιλογή της κατάρτισης μέσω των μεταγυμνασιακών ΙΕΚ που θα παράγουν φτηνό εργατικό  δυναμικό προσαρμοσμένο στις ανάγκες τη αγοράς.
  • Το γεγονός ότι ο βαθμός προαγωγής της Α΄ Λυκείου  προσμετράται για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εντείνει τον εξεταστικοκεντρικό χαρακτήρα του σχολείου και υπονομεύει τον μορφωτικό ρόλο.
  • Στη δοσμένη εξοντωτική πραγματικότητα ενός εξεταστικού συστήματος που καταργεί πλήρως το Λύκειο σαν αυτόνομη  μορφωτική βαθμίδα και στερεί από τους μαθητές και από τα τελευταία υπολείμματα δημιουργικής μάθησης και ελεύθερου χρόνου, οι τελευταίοι παραδίδονται  στην ομηρία του φροντιστηρίου και της παραπαιδείας.

Ό,τι απέμεινε όρθιο στην εκπαίδευση από την επίθεση Κυβερνήσεων – ΕΕ – ΔΝΤ κατεδαφίζεται με διαδικασίες εξπρές, αυτό αποδεικνύουν τα τραγικά αποτελέσματα που έρχονται να προστεθούν στο ήδη επιβαρημένο τοπίο στην εκπαίδευση από την πολιτική της υποχρηματοδότησης, των απολύσεων, της αξιολόγησης σχολείων και εκπαιδευτικών, κ.α.

Επιπλέον, φάνηκε μια πλευρά της χρήσης του διαβόητου συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής-παρακολούθησης “my school” για το οποίο η εκπαιδευτική κοινότητα έχει προειδοποιήσει έγκαιρα.  Δημιούργησε άπειρα προβλήματα και καθυστερήσεις στην ηλεκτρονική καταχώρηση και  έκδοση των αποτελεσμάτων έχοντας λάθος αλγόριθμο, με αποκλειστική ευθύνη-ανευθυνότητα του υπουργείου, όταν για το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό φακέλωμα έχουν δαπανηθεί χρήματα του έλληνα φορολογούμενου.

Τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ πιστεύουν ότι πρέπει τώρα να δοθεί άμεση λύση για να αποτραπεί η σφαγή  δεκάδων χιλιάδων μαθητών της Α΄ Λυκείου σε όλη τη χώρα και να μην είναι τα πρώτα θύματα ενός αντιεκπαιδευτικού εξεταστικού  συστήματος. Τα Δ.Σ. με βάση τα παραπάνω στοιχεία προτείνουν:

-  Για τους μαθητές της Α΄ Λυκείου να ισχύσει το παλιό σύστημα προαγωγής, με το οποίο βγήκαν τα αποτελέσματα της Β΄ και της Γ΄ Λυκείου.

- Οι βαθμοί της Α΄ Λυκείου να μην προσμετρήσουν για την εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

-  Να καταργηθεί η τράπεζα θεμάτων.

- Να καταργηθεί ο αντιεκπαιδευτικός νόμος 4186/13, που μετατρέπει το Λύκειο σε εξεταστικό κέντρο και θεσμοθετεί τη μεταγυμνασιακή κατάρτιση και τη μαθητεία.

 -  Όχι στις απολύσεις  –  μόνιμες και σταθερές θέσεις για όλους.

 - Όχι στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων.

 -  Ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο για όλα τα παιδιά.

 - 20 μαθητές στο τμήμα. Μαζικούς διορισμούς. Ενισχυτική διδασκαλία με διορισμό καθηγητών. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση των σχολείων.

-  Να καταργηθεί το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των σχολείων “my school”.

 

Η κατάργηση του νόμου και η ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων θα έρθει μόνο μέσα από το συντονισμένο και ανυποχώρητο αγώνα καθηγητών , γονέων, συλλόγων, μαθητών. Ταυτόχρονα, ο αγώνας αυτός θα αναδείξει την αναγκαιότητα για ενιαίο, δημόσιο, δωρεάν, 12χρονο σχολείο, με κατάργηση όλων των εξετάσεων - ακόμα κι αυτών για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση, ενός σχολείου που θα χωράει όλους τους μαθητές, όλους τους εκπαιδευτικούς, όλη τη γνώση και θα υπηρετεί τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών και τους στόχους που η ίδια η κοινωνία θα θέτει.

 

Καλούμε τους συλλόγους γονέων, τα μαθητικά συμβούλια και τους καθηγητές να αποτρέψουμε τώρα τη σφαγή των μαθητών από το Λύκειο και να προωθήσουμε τις διεκδικήσεις μας.

Σε μια τέτοια κατεύθυνση τους καλούμε:

-          Την Τετάρτη 2/7, στις 12.00 μ.μ., στην ΕΔΟΘ στην κοινή συνέντευξη τύπου.

-          Την Τετάρτη 2/7, στις 7.00 μ.μ., στο 1ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης να οργανώσουμε τη δράση μας.

-          Την Πέμπτη 3/7,  στις 1.00 μ.μ. στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης.

-          Το παραπάνω πρόγραμμα δράσης  το υλοποιήσουμε από κοινού οι ΕΛΜΕ.

                                                     

 

                                                                                                                            Τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ