Ελεύθερος τύπος: Σχέδιο αλλαγών στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

2014-05-06 06:49
 
Σχέδιο Β για σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό, το οποίο περιλαμβάνει και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια για όσους έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα εξόδου με χαμηλό όριο ηλικίας-πριν από το 62ο έτος-επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. 

Το σχέδιο αυτό-όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος-είχε προταθεί από την Αναλογιστική Αρχή και την τρόικα ως το δεύτερο και πιο αυστηρό σενάριο για τις αλλαγές στα όρια ηλικίας που ψηφίστηκαν με νόμο 4093/12. 
Το σενάριο Α΄όμως δεν απέδωσε το αποτέλεσμα που ζητούσαν οι δανειστές, που ήταν ο περιορισμός των συνταξιοδοτήσεων και για το λόγο αυτό η τρόικα επανέφερε στην ατζέντα της ως προαπαιτούμενο μάλιστα για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων την ανάγκη νέων αλλαγών στο ασφαλιστικό.
Το σενάριο Β’ προβλέπει αύξηση στα χαμηλά-ενδιάμεσα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο έτη για όλες τις κατηγορίες και κυρίως για τις πρόωρες των γυναικών. Για παράδειγμα, στις μητέρες ανηλίκων επελέγη και ισχύει με τον νόμο 4093/12, το σενάριο Α΄ που προβλέπει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης να διαμορφώνονται στα 55, 57 και 60 για πλήρη σύνταξη τα έτη 2010,2011 και 2012 και στα 50,52 και 55 αντίστοιχα για μειωμένη με τη δυνατότητα κατοχύρωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος από μέρους της ασφαλισμένης, εφόσον στα έτη αυτά είχε συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης και το παιδί της ήταν ανήλικο.

Στο σενάριο Β’ όμως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, θα βγει από το συρτάρι προς επεξεργασία, εν όψει του νέου ασφαλιστικού , η πρόταση να αυξηθούν τα όρια ηλικίας κατά δύο έτη για όσες κατοχύρωναν δικαίωμα το 2011 και το 2012. Με την εφαρμογή του σχεδίου Β΄τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης παρέμεναν αμετάβλητα ως το 2010.

 

2/5/2014