Δραματικές οι προβλέψεις για την αγορά εργασία. ILO: Στο καλύτερο σενάριο η ανεργία θα επιστρέψει στα προ-κρίσης επίπεδα το 2034!

2014-11-25 01:16

 

Την τραγική κατάσταση στην οποία έχει επέλθει η ελληνική αγορά εργασίας, επισήμανε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας σε μελέτη του, η οποία παρουσιάστηκε νωρίτερα σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα . Οι προοπτικές ανάκτησης των χαμένων θέσεων εργασίας σύμφωνα με τις πολιτικές που ακολουθούνται, περιγράφονται με τα πιο ζοφερά χρώματα από τους συντάκτες της έκθεσης σημειώνοντας ότι από το 2014 η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 25% σε σχέση με το 2008, ενώ από την αρχή της κρίσης έχει χαθεί μια στις τέσσερις θέσεις εργασίας.

 

Πιο συγκεκριμένα: «Το βάθος και η διάρκεια της ύφεσης οδήγησαν σε μια σοβαρή επιδείνωση της αγοράς εργασίας και των κοινωνικών συνθηκών. Μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας που υπήρχαν πριν από την κρίση έχει χαθεί. Σαν αποτέλεσμα, το ποσοστό ανεργίας έφτασε στο 27,9% στο πρώτο τρίμηνο του 2014 – από 7,2% που ήταν το τρίτο τρίμηνο του 2008», σημειώνει η έρευνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι η απασχόληση θα αναπτύσσεται τα επόμενα χρόνια με ρυθμούς 1,3% -όσο δηλαδή με το μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της απασχόλησης την προ-κρίσης δεκαετία – «η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στα προγενέστερα επίπεδα απασχόλησης μέχρι το 2034» επισημαίνει.

 

Η δραματική κατάσταση της ελληνικής αγοράς εργασίας, όπως τονίζει ο οργανισμός «αντανακλάται επίσης στην διάρκεια της ανεργίας. Περισσότερο από το 70% των ανέργων βρίσκονται χωρίς δουλεία για πάνω από ένα χρόνο και σχεδόν οι μισοί για πάνω από δύο χρόνια». «Ιδιαίτερα ανησυχητική, είναι η ανεργία των νέων η οποία, με ποσοστό 56,7% για το πρώτο τρίμηνο του 2014, κατατάσσεται στα υψηλότερα επίπεδα ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – πολύ ψηλότερα από 21.3% που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2008. Επιπλέον 20.6% της Ελληνικής νεολαίας ηλικίας 15 έως 24 ετών βρίσκονταν εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης το 2013». Το ποσοστό είναι διπλάσιο σε σχέση με αυτό του 2008 (11,7%) ενώ είναι το τρίτο υψηλότερο ανάμεσα στην Ευρώπη των 28, όπου ο μέσος όρος είναι 13%.

 

Πολλοί Έλληνες έχουν αποχωρήσει από την αγορά εργασίας, διαπιστώνει η ΔΟΕ. Το ποσοστό συμμετοχής στην αγορά εργασίας το πρώτο τρίμηνο του 2014, για τα άτομα ηλικίας 15 και πάνω ήταν 51.9%, χαμηλότερα σε σχέση με το 2008 που ήταν 53,5%, κατέχοντας τη δεύτερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Ιταλία. Το ποσοστό συμμετοχής είναι ιδιαίτερα χαμηλό για τις γυναίκες και τους νέους, σημειώνεται στην έκθεση. Επίσης ο αριθμός των Ελλήνων μεταναστών αυξήθηκε κατά 30% για την περίοδο 2010 – 2012, με την πλειοψηφία να αποτελεί υψηλά εκπαιδευμένο δυναμικό ανάμεσά τους.


Διαβάστε περισσότερα: https://www.alfavita.gr/-