ΔΟΕ: Όχι στη διάλυση του ολοήμερου σχολείου-Όχι στις αυθαίρετες μετακινήσεις εκπαιδευτικών

2014-09-05 11:16

 Με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, ο Υπουργός Παιδείας κ. Λοβέρδος υπέγραψε στις 2/9 (μια εβδομάδα νωρίτερα από τον κ. Αρβανιτόπουλο) ένα ανίσχυρο, νομικά, έγγραφο (δεν είναι ούτε εγκύκλιος ούτε υπουργική απόφαση) με το οποίο, επί της ουσίας, ανάβει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το πράσινο φως για αυθαίρετες – παράνομες μετακινήσεις στα όρια των περιφερειών ή και ακόμα της επικράτειας (σε εφαρμογή του απαράδεκτου νόμου 3848 της κ. Διαμαντοπούλου). Είναι ολοφάνερο πως η αντιεκπαιδευτική πολιτική έχει συνέχεια και συνέπεια στο ΥΠΑΙΘ.

 

  Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. σε συναντήσεις που είχε την Τετάρτη 3/9 με το Διευθυντή του γραφείου του Υπουργού Παιδείας κ. Χρηστάκη και με το Διευθυντή Σπουδών Α/θμιας του ΥΠΑΙΘ κ. Παπαχρήστο έθεσε το ζήτημα, ζητώντας να αναπτυχθεί πλήρως το πρόγραμμα σε όλα τα Ολοήμερα σχολεία όπου θα υπάρχουν δάσκαλοι σύμφωνα με τις ανάγκες της σχολικής μονάδας. Έθεσε δε, ως κόκκινη γραμμή το ζήτημα των αυθαίρετων μετακινήσεων δασκάλων εκτός του ΠΥΣΠΕ της οργανικής τους θέσης και ζήτησε την έκδοση εγκυκλίου που θα αίρει τους περιορισμούς για τον αριθμό δασκάλων στα Ολοήμερα. Τέλος τέθηκε το ζήτημα Περιφερειακών Διευθυντών που πιέζουν τους Διευθυντές Εκπαίδευσης να θεωρήσουν υπεράριθμους δασκάλους, παρακάμπτοντας τα ΠΥΣΠΕ, ώστε να μετακινηθούν εκτός του ΠΥΣΠΕ της οργανικής τους θέσης και ζητήθηκε να τους δοθούν εντολές να σεβαστούν τη λειτουργία των ΠΥΣΠΕ.

 

  Το διευκρινιστικό έγγραφο που εκδόθηκε τελικά το απόγευμα της Τετάρτης, με την υπογραφή του Διευθυντή Σπουδών κ. Παπαχρήστου, δεν είναι αυτό που ζήτησε η Δ.Ο.Ε. αλλά δίνει τη δυνατότητα, όπως αναγράφεται ξεκάθαρα σε αυτό, στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να διαχειριστούν το δυναμικό τους με γνώμονα την ομαλή λειτουργία των σχολείων κι όχι την άνωθεν άσκηση πιέσεων για μετακινήσεις εκπαιδευτικών.

 

  Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί τους Διευθυντές Εκπαίδευσης και τα μέλη των υπηρεσιακών συμβουλίων (αιρετά και διορισμένα) να υπολογίσουν τις ανάγκες των σχολικών μονάδων σε εκπαιδευτικούς με βάση τη σωστή λειτουργία των σχολείων και την πλήρη ανάπτυξη του ολοήμερου προγράμματος. Καλεί τα αιρετά μέλη των ΠΥΣΠΕ να είναι σε άμεση επικοινωνία με τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών και το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ώστε να υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης σε περιπτώσεις αυθαιρεσιών για να μην επαναληφθούν τα περσινά φαινόμενα παράκαμψης των ΠΥΣΠΕ και αυθαίρετης μετακίνησης εκπαιδευτικών. 

 

  Δηλώνουμε πως θα κινηθούμε ενάντια σε όλα αυτά τα φαινόμενα με κάθε συνδικαλιστικό και νομικό μέσο (ήδη αναμένεται μέσα στο Σεπτέμβριο η εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης ενάντια στις περσινές μετακινήσεις) και καλούμε, έστω και τώρα, την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ να αναλογιστεί τις ευθύνες της και τις συνέπειες των ενεργειών της στην εκπαίδευση  και τον εκπαιδευτικό κόσμο και να προχωρήσει στους απαραίτητους μαζικούς διορισμούς κάτι που αποτελεί τη μοναδική λύση για την ορθή λειτουργία των σχολείων προς όφελος των μαθητών.

  Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς συσπειρωμένους κοντά στην Ομοσπονδία και τους Συλλόγους ν’ αντιδράσουν σε κάθε απόπειρα διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης.

  Συμμετέχουμε δυναμικά στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις Περιφερειακές Διευθύνσεις και στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα.