Αριστοτέλης: Ψήφισμα συμπαράστασης στους Σύριους πρόσφυγες

2014-12-11 07:04

 

Επείγουσα έκκληση, μετά τις τελευταίες νεροποντές, έβγαλαν οι εκατοντάδες Σύριοι πρόσφυγες που βρίσκονται στο Σύνταγμα από την Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2014, διαμαρτυρόμενοι για την εγκληματική αδιαφορία της ελληνικής Κυβέρνησης που τους αφήνει στο δρόμο χωρίς καμία βοήθεια και τους στερεί το δικαίωμα μετακίνησης σε άλλη χώρα, όπως το επιθυμούν.

 

Οι άνθρωποι αυτοί, (πολλοί από τους οποίους και τις οποίες έχουν αφήσει πίσω τις οικογένειές τους με την ελπίδα να επανενωθούν όταν καταφέρουν να πάρουν άσυλο σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα) έφτασαν στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, έχοντας κάνει ένα δύσκολο και επικίνδυνο ταξίδι με τα πόδια ως την Τουρκία και με βάρκες ως τα ελληνικά νησιά. Έχουν μαζί τους γυναίκες και μικρά παιδιά, ακόμα και ημερών, και βρίσκονται στο έλεος των καιρικών συνθηκών υποσιτιζόμενοι και διαμένοντας σε άθλιες συνθήκες.

 

Αναγκάστηκαν να φύγουν από τη Συρία, όπου μαίνεται ο πόλεμος που καθιστά την παραμονή τους στη χώρα τους αδύνατη, αφού κάθε στιγμή απειλείται η ζωή τους.

 

Τα θύματα του ιμπεριαλισμού στη Μ. Ανατολή είναι χιλιάδες. Όσοι δεν πεθαίνουν από τον πόλεμο στις χώρες τους, όσοι δεν πνίγονται στο Αιγαίο ή δεν δολοφονούνται στα σύνορα, καταδικάζονται να πεθάνουν από την πείνα στη χώρα πρώτης υποδοχής, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η Ελλάδα, γιατί έτσι επιτάσσουν οι διεθνείς συνθήκες.

 

Αυτό που ζητάνε από την ελληνική Κυβέρνηση και την ΕΕ είναι να τους δώσει δικαίωμα μετακίνησης ώστε να ζητήσουν άσυλο σε ευρωπαϊκές χώρες. Αντί για αυτό, η ελληνική Κυβέρνηση, που δεσμεύεται από το Δουβλίνο ΙΙΙ, τους εμπαίζει προσφέροντάς τους καθεστώς διεθνούς προστασίας ώστε να μείνουν νόμιμα στην Ελλάδα, κάτι που όμως τους αποκλείει από το δικαίωμα μετεγκατάστασης. Ταυτόχρονα, δεν τους προσφέρει καμία εξασφάλιση σε στέγη και τροφή, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στην κατάστασή τους – ξέρουν και οι ίδιοι ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βρουν δουλειά στην Ελλάδα – απλά θα μπορούν νόμιμα να πεθάνουν στην Ελλάδα από το κρύο και την πείνα!

 

Απαιτούμε να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα των Σύριων προσφύγων αλλά και όλων των προσφύγων γενικά. Να σταματήσει πια ο εμπαιγμός τόσων ανθρώπων και η απάνθρωπη αντιμετώπισή τους από την κυβέρνηση και το κράτος. Να αναληφθούν διεθνείς πρωτοβουλίες τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να τους δοθεί άμεσα η δυνατότητα να ταξιδέψουν όπου επιθυμούν, την ίδια ώρα που θα πρέπει, για όσο διάστημα παραμένουν εδώ, να τους εξασφαλιστεί τροφή και στέγη. Η αλληλεγγύη το όπλο μας. Οι αλληλέγγυες πράξεις ο πολιτισμός μας.

 

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΝΙΓΜΟΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΕ
ΑΣΥΛΟ ΚΑΙ ΣΤΕΓΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

 

ΑΠΟ ΤΟ ΔΣ

 

Η Συνέλευση Αλληλεγγύης στους Σύριους πρόσφυγες καλεί:

 

  • Την Πέμπτη 11/12 στις 8 μ.μ. Συνέλευση της Αλληλεγγύης μαζί με τους πρόσφυγες στην πλατεία Συντάγματος
 
  • Το Σάββατο 13/12 στις 2 μ.μ. Συγκέντρωση Αλληλεγγύης στην πλατεία Συντάγματος