Απαγόρευσαν ρεμπέτικο του Μπαγιαντέρα από σχολική γιορτή στον Πύργο!!!

2013-10-29 13:22

Ένα νέο περιστατικό λογοκρισίας και σκοταδισμού, παρόμοιο με αυτό που συνέβη μόλις πριν από μερικούς μήνες, όταν δασκάλα, δέχθηκε την επίπληξη από διευθύντρια της για τη διδασκαλία του «Κεμάλ» του Μάνου Χατζηδάκι μετά από διαμαρτυρία γονέα για ισλαμική προπαγάνδα, καταγράφηκε σε σχολική γιορτή στον Πύργο. Διευθυντής Γυμνασίου, κατόπιν και πάλι προτροπής γονέα απαγόρευσε στην καθηγήτρια μουσικής, να πει μαζί με τη χορωδία του σχολείου τραγούδι του Μπαγιαντέρα, που συγκαταλέγεται στα ρεμπέτικα της κατοχής του 1942! Ο γονιός, διαμαρτυρήθηκε στο διευθυντή γιατί δεν ήθελε το παιδί του να λέει τραγούδια που μιλάνε για τον Άρη Βελουχιώτη και τους αντάρτες! Το θέμα που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων αναδείχθηκε από τη ΝΕΤ και τον ανταποκριτή της στην Ηλεία και κυριάρχησε στον τοπικό Τύπο.

Το απαγορευμένο ρεμπέτικο τραγουδήθηκε τελικά στην αντιφασιστική συναυλία

Το νέο πρωτοφανές περιστατικό λογοκρισίας, κατήγγειλε με ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Ηλείας.

Σύμφωνα με το eproini.gr, μετά τη διαμαρτυρία του γονέα, ο διευθυντής ενημέρωσε τον Σύλλογο Διδασκόντων.

Η καθηγήτρια μουσικής δεν δέχθηκε να «κόψει» το συγκεκριμένο ρεμπέτικο από την γιορτή ξεκαθαρίζοντας ότι μαζί με τα παιδιά «ή θα τα πούμε όλα τα τραγούδια ή κανένα»

Στη σχολική γιορτή, ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η λογοκρισία πήρε τη μορφή απαγόρευσης και η καθηγήτρια επέλεξε τελικά τα παιδιά να μην πουν κανένα τραγούδι με τη χορωδία, πέρα από τον Εθνικό Ύμνο.

Ωστόσο, το «απαγορευμένο» ρεμπέτικο τελικά τραγουδήθηκε από τη μουσικό και τη χορωδία του σχολείου στην αντιφασιστική συναυλία που διοργάνωσαν η ΕΛΜΕ Ηλείας και ο Σύλλογος Δασκάλων Πύργου στην κεντρική πλατεία.

Ο τυφλός ραψωδός της Αντίστασης

Μάλιστα, εκεί έγινε αναφορά και στο ιστορικό του, μέρος της ιστορίας του σπουδαίου Μπαγιαντέρα.

Του τυφλού ραψωδού της αντίστασης, που με το μπουζούκι, το αδούλωτο πνεύμα του, το θεματικό του τραγούδι, θέλησε να δώσει θάρρος στους πατριώτες αγωνιστές για να υμνήσει την ελευθερία, πολυτιμότερη και από το φως των ματιών του, όπως ο ίδιος έλεγε.

Και που δεν δίσταζε  στη διάρκεια της Κατοχής και κάτω από το «ρουθούνι» των Γερμανών να παίζει και να τραγουδά τα αντιστασιακά του τραγούδια....

Οι επίμαχοι στίχοι του Μπαγιαντέρα

ΝΑ 'ΝΑΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟ ΒΟΛΙ 

«Φόρεσ' αντάρτη τ' άρματα
ζώσε και το σπαθί σου
και σύρε για τον πόλεμο
κι η λευτεριά μαζί σου.


Πολέμησε αντάρτη μου
πως πολεμάνε όλοι
και με τον Άρη αρχηγό
γλυκό να 'ναι το βόλι».