Βέλγιο: Μαζικές διαδηλώσεις κατά της λιτότητας

2016-10-03 11:34

 

Η κυβέρνηση «παγώνει» μισθούς και αυξάνει όρια συνταξιοδότησης... χωρίς μνημόνια

 

%ce%b2%ce%b5%ce%bb%ce%b3%ce%b9%ce%bf
 
 

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι (45.000 κατά την αστυνομία, 75.000 κατά τα συνδικάτα) διαδήλωσαν την Πέμπτη στο κέντρο των Βρυξελλών κατά των της πολιτικής λιτότητας και αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων που ακολουθεί η κυβέρνηση συμμαχίας τεσσάρων δεξιών κομμάτων στο Βέλγιο, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από τη συγκρότησή της.

 

Απεργίες έγιναν στις δημόσιες μεταφορές αλλά και στον χώρο της εκπαίδευσης, ενώ στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα, το FGTB (σοσιαλιστικό), το CSC (χριστιανοδημοκρατικό) και το CGSLB (φιλελεύθερο).

 

Αυτή είναι η τέταρτη διαδήλωση κατά των μέτρων της τετρακομματικής κυβέρνησης συνασπισμού τα τελευταία δύο χρόνια. Τον περασμένο Μάη είχαν κατέβει στους δρόμους των Βρυξελλών περίπου 60.000 άνθρωποι.

 

Διαδηλωτές, μιλώντας σε διεθνή ΜΜΕ, περιέγραψαν μια δυσμενή εικόνα για τα εργατικά δικαιώματα στο Βέλγιο, με μειωμένη Κοινωνική Πρόνοια, περισσότερη δουλειά, για περισσότερη ώρα, με λιγότερες απολαβές και ολοένα και πιο ευέλικτη εργασία. Οι εργαζόμενοι, αντιδρούν στα μέτρα που παί.ρνει η κυβέρνηση του Σαρλ Μισέλ, τα οποία θυμίζουν αρκετά αυτά που υλοποιούνται και στη χώρα μας, χωρίς το Βέλγιο να έχει μνημόνιο. Η κυβέρνηση του Μισέλ έχει παγώσει προσωρινά τους μισθούς και έχει ανακοινώσει ότι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί στα 67 από τα 65 έτη, με ορίζοντα το 2030.

 

Πηγή https://www.toperiodiko.gr