Οι τρεις μήνες που θα αλλάξουν τα πάντα στο Ασφαλιστικό.

 

Μονόδρομος θεωρείται η μείωση των συντάξεων με το μνημόνιο να αποτελεί τον μοναδικό «οδικό χάρτη» που θα οδηγήσει τη νέα κυβέρνηση σε αυτές. Ο χρόνος αλλά και οι δανειστές πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση με χαρακτηριστικότερη τη δήλωση του Μάριο Ντράγκι περί αναγκαιότητας μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού.


Έως το τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να εφαρμοστούν ή τουλάχιστον να θεσμοθετηθούν οι περισσότερες αλλαγές. Το δεύτερο κύμα μέτρων που έρχεται περιλαμβάνει νέες περικοπές σε συντάξεις και σε επιδόματα και επηρεάζει το σύνολο των 2,6 εκατομμυρίων συνταξιούχων της χώρας. Παράλληλα, και ενώ τα σενάρια για το νέο ασφαλιστικό μοντέλο δίνουν και παίρνουν, η επιτροπή που συστάθηκε για τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα πρέπει να παρουσιάσει τις προτάσεις της έως τις 15 Οκτωβρίου, μετρημένες, κοστολογημένες και βάσει αναλογιστικών μελετών, χωρίς βέβαια να αποκλίνουν από τις βασικές αρχές του μνημονίου, το οποίο προβλέπει μείωση των πόρων του κρατικού προϋπολογισμού κατά 3,5 δισ. ευρώ έως το 2018.


Στο τέλος κιόλας Σεπτεμβρίου, με τις συντάξεις Οκτωβρίου, οι συνταξιούχοι θα δουν ακόμη μεγαλύτερη μείωση στις συντάξεις τους από αυτή που διαπίστωσαν τον προηγούμενο μήνα, αφού θα παρακρατηθούν αναδρομικά οι αυξημένες εισφορές υπέρ υγείας (6% από 4% στις κύριες και επιπλέον 6% στις επικουρικές) για τους μήνες Ιουλίου και Αυγούστου.


Παράλληλα, εντός του έτους και ανεξάρτητα από το νέο ασφαλιστικό που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2016 αναμένονται νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις των ήδη συνταξιούχων (ρήτρα μηδενικού ελλείμματος), ενώ η αρχή θα γίνει πιθανότατα από τις 122.000 συνταξιούχους ένστολους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους, πρώην ναυτικούς και τεχνικούς Τύπου, των οποίων τα ταμεία εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑ.


Το μνημόνιο προβλέπει, επίσης, μια σειρά μειώσεων για τους νέους συνταξιούχους, όπως είναι η αύξηση της ποινής σε όσους επιλέξουν να στραφούν στην πρόωρη συνταξιοδότηση (έξτρα περικοπή 10%), η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, με μεικτό τρόπο, βάσει του νόμου 3863/2010, η μείωση των κατώτατων ορίων συντάξεων, αλλά και οι μειώσεις στα εφάπαξ.


Μέτρα 6 δις ευρώ


Αξίζει να σημειωθεί ότι συγκεκριμένες απαντήσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν δόθηκαν. Ωστόσο, μέσα στους πρώτους δύο μήνες θα πρέπει να ψηφιστεί το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο με το οποίο θα πρέπει να επιτευχθούν εξαιρετικά επώδυνοι οικονομικοί στόχοι.


Πρώτον, να μειωθεί κατά 1% του ΑΕΠ ή κατά 1,8 δις. ευρώ η συνταξιοδοτική δαπάνη (για να γίνει αντιληπτό το ποσό, η συνταξιοδοτική δαπάνη μειώνεται κατά 1,8 δις. ευρώ μόνο αν όλες οι συντάξεις μειωθούν κατά 7% από το πρώτο ευρώ). Δεύτερον να εξασφαλιστεί ισοδύναμο για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε παράνομες τις περικοπές μετά το 2012. Ο «λογαριασμός» αυτού του μέτρου, φτάνει στα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ. Και τρίτον, θα πρέπει να βρεθεί πώς θα επιτευχθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, παρέμβαση περίπου 500 εκατ. ευρώ.


Το συμπέρασμα; Στο ασφαλιστικό απαιτούνται μέτρα άνω των έξι δισεκατομμυρίων ευρώ. Με τέτοιο λογαριασμό, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει νέα περικοπή στις συντάξεις και το μόνο που μένει να φανεί είναι ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό. Πέραν των περικοπών στις υφιστάμενες συντάξεις θα υπάρξει παρέμβαση στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που θα δοθούν από εδώ και στο εξής. Το μόνο που εκκρεμεί είναι να αποφασιστεί ποιο θα είναι το τελικό σενάριο.

 

Πηγή https://www.financialbox.gr