ΔΟΕ: Σχετικά με τα εργατικά ατυχήματα συναδέλφων

2024-01-09 21:11

Είναι όλο και συχνότερο, το τελευταίο χρονικό διάστημα,το φαινόμενο της εκδήλωσης σειράς ατυχημάτων εκπαιδευτικών  στο χώρο εργασίας τους.

Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν με δραματικό τρόπο το θέμα των όρων και των συνθηκών εργασίας, της ασφάλειας στα σχολεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς, της καταλληλότητας των χώρων, του ελέγχου και της πιστοποίησης ασφάλειας από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα νηπιαγωγεία τα οποία σε εξαιρετικά μεγάλο αριθμό, από τη μια άκρη της Ελλάδας ως την άλλη, στεγάζονται σε ακατάλληλους και επικίνδυνους χώρους (ισόγεια πολυκατοικιών, παλαιά κτήρια, προκάτ ελαφρού τύπου με βιολογικές τουαλέτες κλπ., κακοτεχνίες στο προαύλιο και στους υπόλοιπους χώρους…) η κατάσταση αγγίζει τα όρια του τραγικού.

Αποκαλύπτεται, επίσης, το απαράδεκτο καθεστώς διαφοροποίησης των δικαιωμάτων των αναπληρωτών/τριών που αντιμετωπίζονται από την πολιτεία ως εκπαιδευτικοί δεύτερης κατηγορίας, το οποίο το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. αναδεικνύει πάντα ως βασικό πρόβλημα, διεκδικώντας την εξίσωση των δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικώνκαι για το οποίο έχει καταθέσει από το 2019 αναφορά – καταγγελία στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, ως προς την άδεια που μπορούν να έχουν μετά από ένα τέτοιο ατύχημα (αλλά και για τις αναρρωτικές άδειες γενικότερα), δικαιούνται μόλις 15 ημέρες αναρρωτική άδεια, στερούνται της προϋπηρεσίας τους αλλά και του μισθού τους μετά την πάροδο του 15νθημέρου. Όμως η πραγματικότητα είναι, συχνά, πολύ διαφορετική. Έτσι, για παράδειγμα,  συνάδελφος αναπληρώτρια η οποία εγχειρίστηκε, έπειτα από ατύχημα στο σχολείο,θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι της επί ένα τρίμηνο κάτι το οποίο η ισχύουσα νομοθεσία το καθιστά αδύνατο δίχως την ύπαρξη οδυνηρών εργασιακών επιπτώσεων.

Όλα τα παραπάνω ζητήματα τίθενται από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία και στο σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας το οποίο έχει κατατεθεί στα αρμόδια Υπουργεία και φορείς.