Αριστοτέλης: Καταγγελία για την ωμή δικαστική παρέμβαση ακύρωσης του Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας

2016-10-19 21:01

 

18/10/2016

 

Καταγγέλουμε την ωμή και απροκάλυπτη παρέμβαση της αστικής δικαιοσύνης για λογαριασμό της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, με την οποία αποφασίζει την ακύρωση του 29ου Συνέδριου του ΕΚΑ (Μάιος 2016), των αποφάσεων και των αρχαιρεσιών του.


Με δικαστική απόφαση ακυρώνεται στην πράξη η δυνατότητα των συνδικαλιστικών οργάνων, ιδιαίτερα των δευτεροβάθμιων, να ελέγχουν και να νομιμοποιούν τους αντιπροσώπους των συνδικαλιστικών τους αρχαιρεσιών, όπως προβλέπουν ρητά τα καταστατικά των συνδικαλιστικών οργανώσεων, που άλλωστε γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά από ένα πρωτοβάθμιο σωματείο για να γίνει μέλος σε δευτεροβάθμιο. Ανοίγει το δρόμο του ολοκληρωτικού άμεσου ελέγχου των συνδικάτων από το κράτος και την εργοδοσία.


Και δε σταματάει εκεί η απόφαση, πάει ένα ακόμα βήμα παραπέρα, ισχυριζόμενη πως μοναδικός κριτής ελέγχου και νομιμοποίησης των διαδικασιών των σωματείων, δεν είναι τα ίδια τα συνδικαλιστικά όργανα και τα καταστατικά τους αλλά τα δικαστήρια, τα οποία αποφασίζουν με κριτήριο, "η δικαστική επέμβαση στη σωματειακή αυτονομία να καθίσταται όσο το δυνατόν ανώδυνη". Οδηγεί δηλαδή τα συνδικάτα και ιδιαίτερα τα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα να παίρνουν αποφάσεις όχι στις ΓΣ και στα συνέδρια τους αλλά στις αίθουσες των δικαστηρίων που θα ορίζουν και τις διοικήσεις! Αυτή η κατάπτυστη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για λογαριασμό της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι η δικαιοσύνη δεν είναι καθόλου τυφλή προκειμένου να χτυπήσει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργατικούς αγώνες, να υπηρετήσει με τις αποφάσεις της τη μεγαλοεργοδοσία και την κυβέρνηση.

 

Η απόφαση και οι εξελίξεις αυτές έρχονται την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι δανειστές-δυνάστες ΕΕ-ΔΝΤ ξεκινούν την αντιδραστική αναδιάρθρωση του εργασιακού, ξεκινούν τις δήθεν «διαπραγματεύσεις» για τον καθορισμό των μισθών, των συμβάσεων και τις «παρεμβάσεις» στο συνδικαλιστικό νόμο με στόχο το δικαίωμα της απεργίας και την αποτελεσματικότητα των συνδικάτων. Έρχονται σε μια στιγμή που απαιτείται ταξική ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος και ενίσχυση των ταξικών και αποφασιστικών αγώνων ανατροπής της βάρβαρης πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-εργοδοσίας. θέλουν ένα συνδικαλιστικό κίνημα απόλυτα χειραγωγημένο, ένα κίνημα δεμένο χειροπόδαρα που δε θα αμφισβητεί και δε θα οργανώνει την πάλη ενάντια στα αντεργατικά μέτρα. Ένα κίνημα που θα είναι συμμέτεχο στον κοινωνικό εταιρισμό και μηχανισμός νομιμοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής μέσα στους εργάτες, στα πρότυπα του εργοδοτικού, κρατικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ.

 

Ο δικός μας νόμος, είναι το δίκιο του εργαζόμενου, του αγωνιζόμενου, η εργατική δημοκρατία και ταξική ανεξαρτησία από την πολιτική της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων.

Η ωμή παρέμβαση των δικαστηρίων στο συνδικαλιστικό κίνημα δεν θα περάσει!

Συσπειρωνόμαστε στα σωματεία μας, ζωντανεύουμε τις μαζικές τους διαδικασίες, οργανώνουμε την αντεπίθεση του εργατικού κινήματος!

 

 

 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

 

Η πρόεδρος             Η γραμματέας

 

        Γράφου Ματίνα             Ρέππα Ντίνα