Ψήφισμα συμπαράστασης στους αιρετούς Π. Βαϊνά και Γ. Χρόνη. Να σταματήσει τώρα η ποινική δίωξη κατά του Π. Βαϊνά.

2014-10-28 17:42

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στο συνάδελφο Παντελή Βαϊνά, αιρετό της Γ΄Αθήνας, στον οποίο ασκήθηκε ποινική δίωξη την οποία θεωρούμε ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Η μήνυση ασκήθηκε από παλαιότερο διευθυντή εκπαίδευσης, ο οποίος είχε κατ’ επανάληψη καταγγελθεί για την περίοδο της θητείας του ως διευθυντής εκπαίδευσης από συλλόγους της Γ’ Αθήνας και από συλλόγους διδασκόντων για αντισυναδελφική και αυταρχική συμπεριφορά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την προαναγγελία άδικης ΕΔΕ σε βάρος νηπιαγωγού από τηλεοπτικό παράθυρο του MEGA(!!!).

 

Οι αιρετοί βαθμολόγησαν με πολύ χαμηλή βαθμολογία όσους υποψηφίους είχαν καταγγελθεί αποδεδειγμένα για αυταρχισμό και αντισυναδελφική συμπεριφορά. Η στάση αυτή δεν αποτελεί "προσωπική διαφορά ή εμπάθεια" αλλά είναι δημοσιευμένη πολιτική στάση σε πολλά ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ της χώρας, η οποία στόχο έχει την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των συναδέλφων, την προάσπιση κλίματος δημοκρατίας και ελευθερίας στα σχολεία, ενάντια στο καθεστώς πειθάρχησης, αυταρχισμού και φόβου που εγκαθιδρύουν με τις αποφάσεις τους, στελέχη της διοίκησης.

 

Οι αιρετοί είχαν δεσμευτεί σε Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων Π.Ε της Γ΄ Αθήνας, να κρατήσουν αυτήν την στάση πολλούς μήνες πριν το 2011 και τις κρίσεις των διευθυντών και χωρίς να γνωρίζουν καν ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι διευθυντές.

 

     Το αστήρικτο των ισχυρισμών των μηνυτών αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών έκρινε ως αβάσιμη τη μήνυση του κ. Χαρ. Αλεξανδράτου και έθεσε το φάκελο της υπόθεσης στο αρχείο. Δυστυχώς όμως, ο κ. Αλεξανδράτος συνεχίζει με νέες μηνύσεις και αίτηση ανάκλησης της απόφασης με την οποία μπήκε στο αρχείο η υπόθεση. Αποτέλεσμα αυτής της ανάκλησης είναι, ενώ δεν υπάρχει κανένα νέο στοιχείο, ο Εφέτης Εισαγγελέας χρησιμοποιώντας ένα εντελώς αντίθετο σκεπτικό από αυτό της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών, να συντάξει κατηγορητήριο, να ασκήσει δίωξη κατά του αιρετού Παντελή Βαϊνά για "παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας" και να ορίσει τακτική δικάσιμο για τις 19 Γενάρη του 2015.

 

    Οι χειρισμοί και οι ενέργειες αυτές μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω και δικαιώνουν τις καταγγελίες των Συλλόγων Π.Ε για αντισυναδελφική συμπεριφορά. Είναι σαφές σε όλους πια ότι σε μια περίοδο διαρκούς ποινικοποίησης των αγώνων, σε μια περίοδο που εξαιτίας του νέου, απαράδεκτου, πειθαρχικού δικαίου έχουμε πολλαπλά κρούσματα άδικων διώξεων, οι μηνύσεις, οι αγωγές και οι διώξεις εντάσσονται σε μια γενικότερη προσπάθεια καταστολής της συνδικαλιστικής δράσης. Επιδιώκουν να επιβάλλουν το νόμο της σιωπής απέναντι στις αυθαιρεσίες και τον αυταρχισμό της διοίκησης. Επιδιώκουν να καταστείλουν δια της ποινικοποίησης κάθε φωνή που αντιστέκεται!

 

     Δηλώνουμε ότι η εκπαιδευτική κοινότητα θα σταθεί αλληλέγγυα στο πλευρό των αιρετών Π. Βαϊνά και Γ. Χρόνη, μέχρι την τελική απαλλαγή τους από κάθε δίωξη. Αυτό εξάλλου δηλώνουν οι χιλιάδες υπογραφές των εκπαιδευτικών (της Γ΄ Αθήνας και άλλων περιοχών της χώρας) καθώς και τα εκατοντάδες ψηφίσματα συμπαράστασης από Συλλόγους Γονέων, εκπαιδευτικά-εργατικά σωματεία, πολιτικούς φορείς κ.α που έχουν ήδη συγκεντρωθεί.

 

Όσοι σπέρνουν ανέμους θα θερίσουν θύελλες. Όσοι νομίζουν ότι μπορούν να τσακίζουν εκπαιδευτικούς και να τους τυλίγουν σε μια κόλλα χαρτιού γελιούνται. Το εκπαιδευτικό κίνημα όχι μόνο δεν τρομοκρατείται αλλά θα βάλει κι ένα τέλος σε αυτές τις πρακτικές που στοχεύουν στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

 

-           Ζητάμε να σταματήσουν τώρα οι μηνύσεις και η δίωξη κατά του Π. Βαϊνά

-            

-           Ζητάμε από τη Δ.Ο.Ε. να πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ των αιρετών 

και να τους στηρίξει συνδικαλιστικά, οικονομικά και νομικά

-            

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ