Δελτίο Τύπου του Συντονισμού Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε.-ΕΛΜΕ

2013-03-11 23:29

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

της σύσκεψης συντονισμού

Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. και ΕΛΜΕ Αττικής

 

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20/2/2013, στα γραφεία της ΔΟΕ, ύστερα από κάλεσμα συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ  σύσκεψη συντονισμού στην οποία συμμετείχαν με εκπροσώπους τους οι Σύλλογοι Π.Ε. Α’ Αθήνας, Α’ Πειραιά, «Αθηνά», Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Άνω Λιοσίων – Ζεφειρίου – Φυλής, «Αριστοτέλης», «Δ. Γληνός», Δυτικής Αττικής, Κερατσινίου – Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», Νίκαιας-Πειραιά, Ν. Σμύρνης, Παρθενώνας, Πειραιά «η Πρόοδος», Χαϊδαρίου, και οι ΕΛΜΕ Α’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής (Ελευσίνας), Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, Β΄ Αθήνας, Ε΄ Αθήνας, Ε’ Ανατ. Αττικής και ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας.

Στη συζήτηση υπήρξαν κοινές εκτιμήσεις:

  • Για τη σημαντική επιτυχία του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου στις 2 Μάρτη. Ο συντονισμός των συλλόγων και των ΕΛΜΕ ανταποκρίθηκε στην ανάγκη της περιόδου για την ανάδειξη στους εργαζόμενους και το λαό, των μεγάλων προβλημάτων στην εκπαίδευση, για την πολιτική της συγκυβέρνησης της ΕΕ και του ΔΝΤ στην παιδεία, για τη συντονισμένη προσπάθεια διάλυσης του δημόσιου και δωρεάν σχολείου και Πανεπιστημίου. Η κοινή διακήρυξη υπογράφηκε από πολλούς συλλόγους και ΕΛΜΕ καθώς και από πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων, ενώσεις και συλλόγους γονέων. Την ίδια στιγμή, οι πρωτοβουλίες αυτές πυροδότησαν αντίστοιχες δράσεις σε πολλές πόλεις της χώρας. Το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Αθήνας ήταν μαζικό και μαχητικό και άνοιξε το δρόμο για τη συντονισμένη κοινή δράση των πρωτοβάθμιων εκπαιδευτικών σωματείων που αναδεικνύεται αναγκαία όσο ποτέ.
  • Για την ένταση της επίθεσης το επόμενο διάστημα από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και της τρόικας ΕΕ και ΔΝΤ στην εκπαίδευση και την κοινωνία με στόχο την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας σε βάρος της εργασίας.
  • Για την συντονισμένη προσπάθεια διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, της εμπορευματοποίησής της και την προώθηση του «νέου» σχολείου της αγοράς, με τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις, το σχέδιο «Αθηνά», τη γενίκευση της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας, την «ανεξάρτητη» αρχή αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου, την τραγική υποχρηματοδότηση, την κατάργηση του δωρεάν βιβλίου, το μηδενισμό των διορισμών, την κατάργηση όλων των βασικών υποστηρικτικών δομών
  • Για την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και την εγκαθίδρυση καθεστώτος φόβου και υποταγής μέσω της αξιολόγησης, του πειθαρχικού δίκαιου, της αύξησης του ωραρίου, της διαθεσιμότητας και των απολύσεων, των υποχρεωτικών μετακινήσεων και μεταθέσεων.

Με βάση τα παραπάνω υπήρξε κοινή πεποίθηση ότι η συνέχιση του συντονισμού της δράσης των συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ είναι επιβεβλημένη και κοινή επιδίωξη.

Στη σύσκεψη προτάθηκαν τα παρακάτω:

  • Νέο συλλαλητήριο 6-7 Απριλίου ενάντια σε Κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ και την πολιτική τους όπως αυτή ξεδιπλώνεται σε όλα τα μέτωπα, που θα επιδιώξουμε να πάρει παλλαϊκά-πανεργατικά χαρακτηριστικά. Το συλλαλητήριο πρέπει να υπηρετεί τον στόχο της συγκέντρωσης δυνάμεων για την ανατροπή του συνόλου της πολιτικής που υλοποιούν η τροϊκανή κυβέρνηση η ΕΕ και το ΔΝΤ.  Για το σκοπό αυτό καλούμε σε σύσκεψη σωματεία από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, φορείς, λαϊκές συνελεύσεις και συλλογικότητες, την Πέμπτη 14/3, στις 7.00 μ.μ, στα γραφεία της ΔΟΕ.
  • Κοινή ανακοίνωση των εκπαιδευτικών σωματείων που θα περιλαμβάνει τις θέσεις τους σε όλο το πλέγμα της αξιολόγησης (Π.Δ., αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας, ανεξάρτητη αρχή αξιολόγησης εκπαιδευτικού έργου) καθώς επίσης και τις κοινές πρωτοβουλίες για την οργάνωση της αντίδρασης τους με στόχο την ανατροπή τους.
  • Πρόταση για συλλογικές αποφάσεις εναντίωσης των εκπαιδευτικών κάθε σχολικής μονάδας στο νέο αξιολογικό πλέγμα.
  • Κεντρική παναττική εκδήλωση-συνέλευση αγώνα για την αξιολόγηση και το πειθαρχικό δίκαιο για την Κυριακή 14/4, που θα έχει στόχο να αναδείξει την εναντίωση του εκπαιδευτικού κόσμου στις επιχειρούμενες αναδιαρθρώσεις από τη σκοπιά της υπεράσπισης του δημόσιου δωρεάν σχολείου, των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και να συμβάλλει στην οργάνωση της πάλης.
  • Κοινή αφίσα και γράμμα προς τους γονείς για το ζήτημα της αξιολόγησης
  • Κάλεσμα υπογραφής της διακήρυξης και από άλλα σωματεία, συλλόγους και ενώσεις των γονιών, των μαθητών, των φοιτητών
  • Κινητοποίηση στην περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης για τα ζητήματα των συγχωνεύσεων-καταργήσεων στις 20/3
  • Κινητοποιήσεις σε δήμους και σχολικές επιτροπές για τα ζητήματα της υποχρηματοδότησης
  • Στις 21/3, ημέρα ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, και με αφορμή την πλήρη κατάργηση του δικαιώματος της ιθαγένειας για τα παιδιά των μεταναστών, οργάνωση μαθημάτων αντιρατσιστικής και αντιφασιστικής δράσης με προβολές ταινιών, συζητήσεις, κ.λπ.
  • Συμμετοχή στη 2η πανελλαδική συνάντηση νηπιαγωγών στις 7/4

 

Η νέα σύσκεψη με συμμετοχή σωματείων δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα, φορέων, λαϊκών συνελεύσεων και συλλογικοτήτων θα πραγματοποιηθεί στις 14/3, στις 7.00 μ.μ. στα γραφεία της ΔΟΕ (Ξενοφώντος 15α, Σύνταγμα).

 Δελτίο Τύπου του Συντονισμού Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε.-ΕΛΜΕ 

επισυναπτόμενο εδώ